Kategoriler
Kültür/Sanat Soru / Cevap Turizm

Akdeniz Kıyılarında Turizm Neden Daha Çok Gelişmiştir?

Akdeniz’de Turizm

Bilindiği gibi ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrilidir. Böyle olmasına rağmen turizmin sadece Akdeniz kıyılarında diğer deniz kıyılarına oranla daha fazla gelişmiş olmasıçeşitli soru işaretlerinin oluşmasına neden olmuştur. Bu sorular genelde arada ne gibi farkların olduğu konusuyla ilgilidir. Ülkemizde Akdenize kıyısı olan yerlerde turizm faaliyetlerinin daha fazla gelişmiş olması çeşitli nedenlere bağlanır. Burada verilen nedenler hakkında bilgiler sunmaya çalışacağım.

Sponsorlu Bağlantılar

Akdeniz’de Turizm Neden Gelişiyor?

Türkiye’nin en erken ısınan,en geç soğuyan bölgesi olması nedeniyle,Akdeniz’in özellikle sahil kesimi turizm açısından çok önemli.Akdeniz Bölgesi’nde yaz aylarında sıcaklık 35 derecenin altına hiç düşmez.Deniz suyu sıcaklığı Mayıs ve Eylül aylarında 26-28 derece arasındadır.
“Türk Rivierası” olarak adlandırılan Akdeniz kıyıları , Antalya’dan İskenderun’a kadar tarihi değerler ve doğa güzellikleri ile bezenmiş.
Antalya,İçel,Hatay,Adana,Kahramanmaraş,Burdur,Ispa rta,Akdeniz bölgesine bağlı illerdir.Bölgeye gelen turistlerin tercih ettikleri yer daha çok batıda yer alan Antalya bolümüdür.

Mart ve Eylül arası dönemde ortalama sıcaklıklar oldukça yükselir.İklimin bu özelliği bölgedeki turizm hareketlerinin canlı ve yoğun olmasındaki faktörlerin başında yer almaktadır.Özellikle “Türk Rivierası” denilen Akdeniz’in Antalya kıyıları her mevsim turizme açık bulunmakta,yurt içinden ve yurt dışından yüz binlerce turistin gelmesine sebep olmaktadır. 

Deniz turizmi bakımından kıyıların tabii güzelliğinin önemi büyüktür.Deniz turizmi bakımından diğer husus da deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasıdır.Bölge tabii güzellikler ve ılıman iklimi yanında tarihi ve kültürüyle de dikkat çekmektedir.Komşusu Ege Bölgesi ile birlikte Anadolu’nun ilk uygarlıklarının ortaya çıkışına sahne olmuş ve değişik kültürlere beşiklik etmiştir. Bu bakımdan tarih ve arkeoloji zenginlğine sahiptir.

Akdeniz Bölgesinde sağlık bakımından büyük önem taşıyan sıcak su kaplıcaları ,şifalı sulariiçmeler ve mağaralar gibi tabii sağlık kaynakları ile dinlendirici çağlayanlar ve göller de bulunmaktadır.Toros dağlarının varlığı da bölgeye dağ ve av turizmi bakımından önem kazandırmaktadır.Bunlardan başka son yıllarda düzenlenen turistik fuar ve festivaller turizm bakımından önemli kültür olayları ortaya çıkmıştır. 

Akdeniz bölgesi , turizm açısından (özellikle yaz turizmi –deniz turizmi)en çok iç ve dış turist çeken bölgedir.Eski çağlardan kalma antik kentleri ile önemlidir.Özellikle Antalya İli Akdeniz Bölgesi’nin turizm merkezidir.

Bölgedeki Turizm Alanları

Bölgenin turizm açısında faydalı mekanları şunlardır;

  •  Aspendos
  •  Olympos
  •  Side
  •  Alanya
  •  Kaş
  •  Düden Şelalesi-Düden Başı
  •  Demre (Myra)
  •  Damla Taş Mağarası-Fosforlu Mağara
  •  Cennet-Cehennem Mağaraları
  •  Kız kalesi
  •  Tarsus Şelalesi-Anamur
  •  Manavgat Şelalesi
  •  Göller ve İnsuyu Mağarası
  •  Ölüdeniz

Bölgedeki önemli turizm mekanları olup ayrıca ülkemizde turizme açılan mağaralrın tümü bu bolgededir.Akdeniz Bölgesinin doğal güzeliklerini ve tarih kalıntılarını korumak amacıyla ulusal parklar düzenlenmiştir.

 Akdeniz Kıyıları; Ekvatora daha yakın olduğu için, yıllık ve mevsimlik sıcaklık ortalamaları Karadeniz Kıyılarına oranla daha yüksektir. Ayrıca; güneşli gün sayısı da Karadeniz kıyılarındakine oranla fazladır. Kıyı turizmi denize girme ve güneşlenmeye dayalı bir faaliyettir. Bu nedenle kıyı turizmi Akdeniz kıyılarında Karadeniz kıyılarındakine oranla çok daha gelişmiştir.

Ülkenin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde, yaz turizmi oldukça ileri seviyededir. Karadeniz kıyılarında sınırlı ölçüde yaz turizmi, yüksek yerlerde ise yayla turizmi gelişmiştir. Bu bölgelerde yeterli altyapı hizmetleriyle birlikte modern turizm tesisleri oluşturulmuştur. Yaz turizminin en yoğun olduğu tatil beldeleri arasında Antalya, Alanya, Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Kaş gibi merkezler bulunmaktadır. Ülkenin yüksek yerlerinde ise yayla turizmi her geçen gün önemini artırmaktadır. Yayla turizminin en fazla geliştiği yöreler arasında Trabzon, Giresun, Rize, Ilgaz, Bolu ve Abant yer almaktadır. 

Ülkenin en çok turist kabul eden şehri Antalya’dır. Antalya kapısından yurda gelen turistlerin sayısı 2001 yılında 4 milyon 200 bini aşmıştır. Ülkenin en fazla turist kabul eden ikinci şehri ise İstanbul’dur. Bu şehirleri Muğla, Edirne, İzmir, Aydın ve Ankara takip etmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT