Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Arıcılık Bölümü Meslek Tanıtımı İş Olanakları ve Avantajları

Hayallerinize Adım Adım İlerlerken Doğru Yoldan Sapmayın

Üniversite tercihleri için en doğru yerdesiniz. YGS ve LYS gibi uzun ve yorucu bir maratondan sonra sıra geldi tercihlere ve meslek seçimlerine. Hayatınızın en önemli kararlarından birini vereceğiniz bu dönemde çok dikkatli ve araştırmacı bir meslek adayı olmalısınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Arıcılık Bölümünün Amacı Nedir?

Arıcılık programının amacı, bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Arıcılık teknikerleri, Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.

Arıcılık Okutulan ve Gösterilen Başlıca Dersler Nelerdir?

Arıcılık programında zirai botanik, analitik kimya, zooloji ve arının zoolojideki yeri, arı ekolojisi, bal ve bal teknolojisi, balmumu, polen, arısütü, propil üretimi, işleme ve muhafaza yöntemleri, bilgisayar ve programlama gibi dersler okutulur.

Arıcılık Bölümü İçin Gerekli Nitelikler ve Olması Gerekenler Nelerdir?

Arıcılık programından öğrenim görmek isteyenlerin biyolojiye, özellikle zoolojiye ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan hoşlanan, girişimci kişiler olmaları gerekir.

Arıcılık Bölümü Mezunları Üniversite Sonrası Kazandıkları Ünvanlar ve Yaptıkları İşler Nelerdir?

Arıcılık programında mezun olanlara “Arıcılık Teknikeri” ünvanı verilir. Arıcılık teknikeri ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında arıların bakımı, ırklarının geliştirilmesi, bal, balmumu, polen ve arısütü ürünlerinin üretilmesi ve pazarlanması gibi işleri planlar ve yürütür.

Arıcılık Bölümü Çalışma Alanları Nelerdir? Nerelerde Çalışırlar?

Arıcılık teknikerliği, Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.

Arıcılıkta Nasıl İlerleyebilirim?

Arıcılık ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerinin “Hayvansal Üretim” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

Arıcılık teknikerleri; Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı zirai araştırma enstitülerinin arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında ve çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilirler. Özel sektöre bağlı arıcılık işletmelerinde çalışabilirler. Kendileri arıcılık işletmesi kurabilirler. Besin de- ğeri yönünden çok zengin olan bala talep artmaktadır. Buna paralel olarak arıcılık sektörü de hızla gelişmektedir.

Arıcılığa Benzer Meslekler

İpekböcekçiliği teknikerliği, Kanatlı hayvan yetiştiriciliği teknikerliği, Su ürünleri teknikerliği, Arıcılık teknisyenliği.

Arıcılık İçin Kredi, Burs ve Ücret Durumu

Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen yüksek öğrenim kredisinden ve yurtlardan faydalanırlar. Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeleri durumunda 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Özel sektörde kazanç çalı- şılan yer, tecrübe vb. durumlara göre değişiklik göstermektedir.

Arıcılık İçin Başvurulacak Yerler

İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesin- de Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Arıcılık programının amacı, bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Arıcılık teknikerleri, Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.
Sponsorlu Bağlantılar

“Arıcılık Bölümü Meslek Tanıtımı İş Olanakları ve Avantajları” için 4 yanıt

Sadece şunu söyliyim bırzamanlar türkiyede 17 tane arıcılık bölümü vardı .Bir hayli mezunu var son 15 yilda istihdam edilen ise 20 kisiyi geçmez. Aslında çok önemli bir alan olmasına rağmen tarımla direkt ilgisi olmasına rağmen devlet bu alanı nasılda bukadar başıboş bırakır anlamış değilim bölüm acmakla bu iş olmaz uygulamadaki çalışmalara bakılınca okadar yetersiz ki madem ilgilenmiyosunuz bu işi sadece köylü mehmet aga ya birakmissiniz .Bunca bölüm açdiniz neden bu gençlerin hayatlarını caldi niz hepsi başka alanlarda çalışıyor. Bence kesinlikle arıcılık falan seçmeyin pişman olursunuz .Ben arıcilik mezunuyum ve bu alanda bilgili olmama rağmen is bulmak imkansız .Ancak kendiniz yapacaksanız olabilir .Onuda profosyonelce ve merakla şevkle yapacaksanız bu işe kalkışın yoksa sonunda uzulursunuz .

arkadaşlar ben bu yıl ek yerleştirmelerde arıcılık bölumu geldi bana sizce nasıl bir bölüm ve bu bölümü okamakta kararsızım kafam karma karışık ne yapacagımı bilmiyorum yardım cı olun lutfen

ben bılgısayar programcılı okuyorum ve arıcılık bolumu okumak ıstıyorum bu bolumun 4 yıllık olarak bıtırme gıbı bı sansım varmı

arıcılık önlisans mezunuyum iş bulamıyorum 7 yıldır boştayım tekniker olarak çalışacak iş arıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT