Kategoriler
Atasözleri ve Anlamları

“Bülbülü altın kafese koymuşlar, ”ah vatanım” demiş” Atasözünün Anlamı, Açıklaması ve Ana Fikri

“Bülbülü altın kafese koymuşlar, ”ah vatanım” demiş” atasözünün ana fikrini, atasözünün anlamının ve atasözünün açıklamalarının neler olduğuna sırayla bakalım.Aynı zamanda “Bülbülü altın kafese koymuşlar, ”ah vatanım” demiş” atasözünün kompozisyonunu ve atasözünün hikayesini isteyenler yorum ile bize bildirsinler yardımcı olmaya çalışırız.

Sponsorlu Bağlantılar

“Bülbülü altın kafese koymuşlar, ”ah vatanım” demiş” Atasözünün ana fikri

Kişi, başka yerlerde ne kadar rahat ve mutlu olursa olsun yine de kendi yurdunu özler.

“Bülbülü altın kafese koymuşlar, ”ah vatanım” demiş” Atasözünün anlamı

İnsan, özgürlüğünü ancak vatanında bulur. Bu bakımdan vatan en değerli varlığıdır insanın. Orda doğmuş, orda büyümüş, orda doymuş, orda tatmıştır mutluluğu. Bu sebeple yurdundan uzakta yaşamak, ne denli bolluk içinde olursa olsun insana zor gelir. Nasıl ki bülbül asıl vatanı olan yeşil tabiatı, kanat çırpacağı mavi gökleri özleyip ister ve altın kafesten kurtulmaya çalışırsa, insan da (hele bir de tutsaksa) özgür yaşayacağı vatanını ister ve hasretini çeker.

“Bülbülü altın kafese koymuşlar, ”ah vatanım” demiş” Atasözünün açıklamaları

Bülbül nedir?

Karatavukgillerden, sesinin güzelliği ile tanınmış olan ötücü kuş.

Kafes nedir?

Hayvanlar için aralıklı tel, metal veya ağaç çubuklardan yapılmış taşınabilir bölme.

Vatan nedir?

Yurt.

“Bülbülü altın kafese koymuşlar, ”ah vatanım” demiş” Atasözünün Kompozisyonu

İnsan ne kadar özgür olursa olsun kendi vatanında olduğu kadar özgür ve mutlu olamaz. İnsanın en değerli hazinesi kendi vatanıdır. Vatanı dışında elde edeceği her şey vatanında elde edip yaşayacağında daha değerli olmaz.Çünkü kendi vatanında doğmuş, büyümüş ve kendi vatanının insanı olmuştur.

Kültürü, mutluluğu, hüzünleri ve sevgileri kendi vatanında tatmış ve kendi vatanında yaşamıştır.Bunun için kendi yurdundan uzak ne bir mutluluğu, ne bir hüznü aynı duyguları tattırmayacaktır. Kendi vatanın uzakta neyi elde ederse etsin neyi kazanırsa kazansın kendi vatanındaki gibi tatlı olmayacaktır ve kişiye zor gelecektir.Tıpkı bülbülün asıl vatanı olan yeşil tabiatı, kanat çırpacağı mavi gökleri özleyip istemesi ve altın kafesten kurtulmaya çalışması gibi insan da (hele bir de tutsaksa) özgür yaşayacağı vatanını ister ve hasretini çeker.

Her ne olursa olsun insan sadece kendi vatanında özgürdür. Bütün iyi imkanlar ve kolaylıklar insana sunulsa dahi, kendi vatanında olmadıktan sonra hiçbir anlamı ve önemi yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT