Kategoriler
Atasözleri ve Anlamları

Hırsız İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Acındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur.

Bir kimsenin acınmasına yol açar, başkalarını ona merhamete getirirseniz, o kimse yerli yersiz yardım dilemeye başlar ve gittikçe arsızlaşır; bunun yanında kimilerinin hakkını kısar, emeklerinin karşılığını vermez ve onları aç-yoksul bırakırsanız, onlar da hırsızlık yapmaya başlarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Akıllı hırsız, şaşkın ev sahibini bastırır.

Aklını kullanmasını bilen, açık göz, uyanık ve düzenbaz kimseler düşüncesiz, kavrayışı kıt, ahmak ve şaşkın kimseleri aldatmakta bir zorlukla karşılaşmazlar. Hatta bu kimseler, karşılarındaki bu aptal insanları, haklı da olsalar haksız çıkarabilirler; kendilerini suç işlememiş gibi gösterebilirler.

atasözü, deyim, edebiyat

Yüz verme arsız olur, az verme hırsız olur

Yönetimin altındaki bir kişiye sürekli “Şöyle yap, böyle yap!” diyerek iyi sonuç alamazsın. Maddi yönden sıkıntıda bırakırsan da hırsızlığa yöneltirsin.Bir insana sürekli olarak “Şunu yap, bunu yapma!” denirse bir süre sonra bu sözlerin hiçbir etkisi kalmaz. Çünkü sürekli aynı şeylerin söylendiği insan, bir süre sonra bu sözleri kanıksar, aldırış etmez.Bir insana sürekli aynı şeyleri söylemek onu arsız eder.Para ve yiyecek bakımından sıkıntıda bırakılan insan sonunda hırsızlığa yeltenir.Bu nedenle olanaklar ölçüsünde çocuklarımızı, yanımızda çalışanları maddi sıkıntı içinde bırakmamalıyız.

Yavuz hırsız, ev sahibini bastırır

Edepsiz, arsız, ahlâksız, şarlatan, öyle kimseler vardır ki bunlar suç işlemekle kalmazlar, işledikleri suçu reddettikleri gibi, bir de bu suçu, zarar verdikleri kimseye yüklemeye ve onu susturmaya çalışırlar.

Tan yeri ağarınca hırsızın gözü kararır

Doğru olmayan yollara başvurarak çıkar sağlayan, gizli kapaklı işler çeviren kişi, bu kirli ve karanlık işleri çevirmesine imkân sağlayan şartlar ortadan kalkınca şaşırır; ne yapacağını bilemez olur, iş yapamaz hâle gelir.

Aç bırakma hırsız edersin, çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin.

Yönetiminde bulunan, gözetiminde olan kimseleri maddî ve manevî yönden tatmin etmelisin. İnsanları bu yönlerden sıkıntıya düşürür, emeklerinin karşılığını vermez, kötü muameleye maruz bırakırsan yanlış yola saparlar; söz dinlemez olurlar, arsızlaşırlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT