Kategoriler
Atasözleri ve Anlamları

“Yanlışı gören ve elini uzatmayan yanlış yapan kadar suçludur” atasözü ile ilgili kompozisyon

Sizden gelen soru:

Yanlışı gören ve elini uzatmayan yanlış yapan kadar suçludur atasözü kompozisyonu? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

“Yanlışı gören ve elini uzatmayan yanlış yapan kadar suçludur” kompozisyonu

Yanlışı gören ve elini uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur.Çünkü bir insan yanlış bir şeyi yapıyorsa eğer ve biz o yanlışı düzeltmeye çalışmıyorsak o yanlışın sonucunda çıkabilecek tüm kötü sonuçlardan bizde sorumluyuz.Sonuçta biz yanlışı gördüğümüz ve onun kötü birşey olduğunu bildiğimiz halde o yanlışı bile bile yapmasına izin veriyoruz.

Ama eğer yanlışı görüp de müdahale edersek ve o yanlışın yapılmasını engellersek çok güzel bir şey yapmış oluruz. Hayatımızı olumlu yönde etkileriz. Örneğin bir insan caddeye veya bir sokak kenarına bir bomba bırakıyor ve biz bunu gördüğümüz halde aldırmıyoruz ve bunun sonucunda ne olur biliyor musunuz?

O bomba patlar ve birçok kişinin ölmesine sebep olan bombayı bırakan kişinin yanında bizde onun kadar suçlu sayılırız. Fakat o bombayı bırakmasına engel olsaydık bunlar olmayacaktıve bir yanlıştan bir insanı uzaklaştırmış olacaktık.

Sonuç olarak eğer yanlışı görüyorsak mutlaka o yanlışa engel olmalıyız yoksa yanlışı yapan kadar suçlu oluruz.Bu duruma benzer bütün yanlış durumlarda mutlaka müdahale etmeliyiz.

atasözü

İkinci kompozisyon

Yanlış farkında olsak bile görmezden gelmediğimiz çevremizde sürekli meydana gelen bir olaydır. Aslında hepimiz olan bitenin yanlış olduğunu bilsek bile banane diyerek gözlerimizi kapatıyoruz. Bu nedenle yanlışlar yanlışları doğuruyor herkes kendi kafasına göre hayat yaşıyor.

Oysa böyle mi olmalı. Bir insan yanlışa müdahale etmeli onu düzeltmeli ve kişiyi uyarmalıdır. Eğer böyle yapmazsak bizde yanlışı yapan kadar suçlu duruma düşeriz. Örneğin okulda sınıfınızda arkadaşlarına kötü şakalar yapan yaramaz bir çocuk var. Kötü şakalarından birini yaptığını gördüğünde onu uyarmalısınız. Eğer bunu yapmaz ve müdahale etmezseniz bir gün aynı şey sizinde başınıza gelebilir. Hatta sizin başınıza gelmese bile doğru olan onu uyarmaktır.

Yanlış her yerde ve her kesimce yanlıştır. İyisi veya kötüsü olmaz. Toplumdaki bireyler yanlış davranışlara karşı olmalı ve sessiz kalmamalıdır. Eğer kalırsa yanlış başını alır gider ve kişilerin hakları zarara uğrar. Bu nedenle siz siz olun yanlışı gördüğünüzde ya uyarın yada bir büyüğünüze durumu anlatın.

Üçüncü kompozisyon

Yanlışa karşı ses çıkarmamak kötülüğün yayılmasına neden olur. Yanlışı yapan kişi, toplum tarafından cezalandırılmamasından dolayı, yaptığı zulmün başka insanlar tarafından benimsendiğini ve bu yüzden haklı olduğunu düşünür.

Toplumu toplum yapan öğelerin başında, birlikte huzur içinde yaşamak ve bu huzuru sağlamak için çalışmak gelir. Doğrudan zararı bize dokunmayan, zararlı olduğunu bildiğimiz birinin toplumda yaşamasına seyirci kalmak doğru değildir. Toplum, haksızlıktan zarar gören mağdur kişinin yanında yer almayınca, insanlar şöyle düşünmeye başlıyor: “Eğer yanlışı yapanın yanında yer almazsak, bir gün biz de ezilebiliriz. Veya en azından yanlışı yapan kişiye karşı doğrudan ses çıkarmayalım ki, onun şiddetini üzerimize çekmeyelim.” Bu durumda herkes sessiz kalıyor ve yanlışı yapanlar bu korkudan güç alarak, giderek daha fazla güçleniyor.
Bu durum yanlışı gören ve elini uzatmayanın, yanlış yapan kadar suçlu olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Yanlışı düzeltmek bilinçli ve duyarlı insan özelliğidir. Yalnız kendimizi değil, toplumun diğer bireylerini de düşünmek zorundayız. Bana ne demek, yanlışı yapanı uyarmamak toplumun birlik ve düzenini temelden bozacak bir harekete yol açar.

Bugün başkasına yapılan bir kötülük, yarın bize de yapılabilir. Kötülerle hep birlikte mücadele etmeli, onları toplumdan ayıklamalıyız.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT