Kategoriler
Atatürk Soru / Cevap

Atatürk’ü toprak neden kabul etmedi?

Sizden gelen soru:

Atatürk’ü toprak neden kabul etmedi?

Cevap:

Yıllardır Atatürk’ü toprak kabul etmedi diye bir dedikodu döner durur. Peki bu dedikoduların aslı var mı? Bu dedikodular nelerdir? Bu dedikodular nereden çıktı? Gerçekten de Atatürk’ü toprak kabul etmedi mi? Şimdi bütün bu merak edilenlere bir açıklık getirelim.

Sponsorlu Bağlantılar

Öncelikle Atatürk’ü toprağın kabul etmediğine dair ortaya atılan iddiaları ortaya koyalım;

Bir iddia Atatürk’ü defnetmek için kazılan mezardan su çıkması ile ilgili. Dedikoduya göre Atatürk’ü defnetmek için nereyi kazsalar su çıkmış. Atatürk’ü defnedecek yer bulamadıkları için önce etnografya müzesine oradan da Anıtkabir’e defnetmişler.

Diğer bir iddia ise Atatük’ü defnetmişler ve ertesi gün geldiklerin Atatürk’ün cesedinin toprağın üstünde olduğunu görmüşler. Tekrar defnetmişler ve ertesi gün geldiklerinde yine cesedin toprağın üstünde olduğunu görmüşler. Bunun üzerine toprağın altına ve üstüne 8 ton beton dökmüşler ve olay bu şekilde çözülmüş.

Atatürk, ölüm, 10 kasım

Görüleceği üzere bu iki iddia da tamamen asılsız ve dedikodudan öteye geçmeyen iddialardır. Bu asılsız iddiaların nedeni Atatürk’ü küçük düşürmek ve onu önemsizleştirmektir. Türk ve İslam dünyası için bu kadar büyük hizmetleri bulunan bir insanı toprağın kabul etmemesi akıl sır erdirilecek bir olay değildir. Nice yezitleri, hitleri ve daha büyük canileri toprak kabul etmişken Atatürk’ü mü kabul etmedi diye sormak lazım?

Mustafa Kemal Atatürk”ün cenazesi Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konulduktan sonra 1953 yılında Anıtkabir’e taşınmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Atatürk’ü toprak neden kabul etmedi?” için 117 yanıt

bizim ilerimizde olmalarının nedeni dil miydi yoksa osmanlının kendini beğenip onları takip etmediğinden miydi? ne konuda yetersizmiş ? dediğim gibi ben şu an gerçeği arıyorum çünkü bu tür muhabbetler çok sıkıyo bi noktası olması gerek . ama gerçekten hala tam olarak kafamda bişeyler oturmuş değil çünkü herkes kendisine göre yorumluyo her seyi. ayrıca şu da var ii yapmışalar kötü mü bilemem ama eğer dinsizliği yaymak için yapıldıysa bu dünyada olmasada buranında bi sonu var o zaman kimse yaptığıyla cezasız kalmayacaktır

Evet haklısınız, Çin, Japonya konusunda da haklısınız. Osmanlı’nın Osmanlıca ile dünyaya hakim olduğu konusunda da haklısınız. Ancak atladığınız nokta şu; Birinci dünya savaşından yenik çıktığımızda diğer Avrupa ülkeleri bizim çok ilerimizdeydiler. Yani ilimde, tıpta, bilimde vs. bizden önde idiler. Ve şuanki tarihçiler dahi Osmanlıcanın yetersiz bir dil olduğunu söylüyorlar. O zaman Atatürk ve arkadaşları bu gerçeği görmüş olmalılar ki böyle bir harf devrimi yapılmasına gerek görmüşlerdir. Bu ülke için herşeylerini ortaya koyan Atatürk ve arkadaşları, bu ülkenin zararına olacak bir devrimi de yapmazdı zaten. Bu harf devrimi yanlış yapmış diyebilirsiniz ancak altında farklı bir neden yada kasıt aramak ise biraz insafsızlık olur.

tamam haklısınız ama en azından bir şeyleri delil göstermiş, siz ? gerçek bilgileri nereden bulabilirim ki ? alfabeyle dil aynı mıdır , bence değil. şu an karşınıza arap harflerini getirseler bunu öğren deseler bir gün sürer o da en fazla. bugünkü arap ülkeleri konusunda haklısınız fakat daha öncede dediğim gibi gelişmişliğin dille ilgili olduğunu düşünmüyorum ki bunun nedeni de osmanlı. ayrıca madem latin harfleri gelişmişliği gösteriyor çine ne dersiniz ? amerika yı bile geçiyorlar yada japonyo nın teknolojisinden bahsetmeme gerek yok sanırım . ha bir de bir çok icadı ilk olarak müslümanlar bulmuştur bilmem hiç duydunuz mu? yani müslüman derken arap harflerini kullanan insanlar. ki haçlı seferlerinde avrupalılar yani latin alfabesini kullananlar bizim kütüphanemizdeki kitapları alıp bilgilerimizi icatlarımızı kendi ülkelerine götürmüşler. bütün bunları düşündüğüm zaman bazı şeylerin gereksiz olduğunu ya da nedeninin gerçekten gelişmek için yapılmadığını düşünmeden edemiyorum

Bir bilgi verdiğiniz zaman o bilginin kesin olması gerekir. Başka bir sitede gazete resimleri çekip koymuşlar vs diyorsunuz ancak, o resimlerin ne kadar gerçek olduğunu biliyor musunuz? Photoshop ürünleri olmadığını biliyor musunuz? Zamanında Atatürk karşıtı bir gazetenin çıkardığı yalan bir haber olmadığını biliyor musunuz? Günümüzde bile bir çok gazete yalan yanlış haberler yaparak insanları yönlendirmeye çalışıyor. Bu yüzden bu tür haberler okuduğunuz zaman kesin gerçek bilgi olmasına özen gösterin.

Sizin tarih okuyan arkadaşınızı biraz ütopik konuşuyor. Bugün dünyada hiçbir gerçek gizli kalmıyor. İnternet çağı ortaya çıktığından beri dünyanın dört b,r yanından ve tarihten haberdar olabiliyoruz. Bu yüzden tarih öğrenmek için ille de yurt dışına çıkmaya gerek yok.

OSmanlıcaya devam edilseydi de latin alfabesini de öğrenseydik olmuyor muydu diyorsunuz ancak size şöyle bir örnek vereyim. Okullarda yıllardır ingilizce öğretiliyor ancak kaç kişi ingilizce öğrenebiliyor? Dediğiniz gibi osmanlıca kalsaydı ve latince de ayrıca öğretilseydi bugün ingilizceyi ne kadar biliyorsak latin alfabesini de o kadar biliyor olurduk.

Biz ülke olarak çok da gelişmiş bir ülke olmadığımız doğru ancak, arap ülkelerine nazaran çok gelişmiş bir ülkeyiz diyebiliriz. Bugün arap ülkeleri cahillikleri yüzünden kana gölüne dönmüş durumda. En azından Atatürk zamanında bunun farkına varmış olmalı ki bu tarz inkılaplar yaparak, günümüzdeki arap ülkelerinin düştüğü hallere düşmememiz için önlemler almış.

neye göre yanlış bilgi diyorsunuz ? başka bir siteye daha girdiğimde gazete resimlerini çekip koymuşlar delil olarak sizin kaynağınız neresi? bu söylediklerinizi okullarda da söylüyorlar zaten. benim şu an tarih okuyan bir arkadaşım var ve şunu dedi okullarda gerçek tarih öğretilmiyo bizim gerçek tarihimiz yurt dışındaymış anca mastır yapılırsa öğreniliyormuş. ayrıca şu an okullarda arapça ve osmanlıca öğretiliyor yani her türlü yeni bir alfabe öğrenmemiz gerekiyor zaten osmanlıcayla devam edilseydi de latin alfabesini öğrenseydik olmuyor muydu? ayrıca en son söylediğiniz şeye gelirsek bence gelişmişlik dille ilgili bir şey değil ve şu an evet biz latin harflerini kullanıyoruz ama çokta gelişmiş bi ülke değiliz ki osmanlı tarihini illa ki okumuşsunuzdur osmanlıcaydı dil ve dünyanın en güçlü devleti olduğumuz zamanlar da olmuştu ?

1- Atatürk Kuran okunmasını yasaklatmadı. (Yanlış bilgi)
2- Kuranları toplatıp yaktırmadı. (Yanlış bilgi)
3- Türkçe ezan okunmasını Atatürk 1932’de önermiş ve din alimleri de tartışarak caiz olduğuna karar vermiştir. Ve ezan Türkçe okunmuştur. Eğer din alimleri caiz görmeseydi Atatürk ezan türkçe okunacak diye diretme yapmazdı zaten.
4- Harf inkılabı yapılmasının nedeni çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkabilmek için latin harflerin kullanılmasının zorunluluk haline gelmiş olmasıydı. İlimde, bilimde ve tıp gibi diğer ilimlerde kaynaklar latinceydi. Osmanlıca olan ülkemizde bu ilimler öğrenilemiyordu ve diğer gelişmiş ülkelerden geri kalıyorduk. Bu yüzden harf inkılabı yapılması gerkiyordu. Bugün ingilizceyi, almancayı, fransızcayı okuyabiliyor ve kolayca öğrenebiliyorsak latin alfabesini kullanıyor olmamıza borçluyuz.
5- Osmanlıca kalsaydı dilimiz dediğiniz gibi Kuran öğrenmek için belkide kurslara gitmeyecektik. Kuran’ı daha kolay öğrenecektik ancak şuan Kuran’ı çok kolay okuyan ve öğrenen Arap ülkelerinin durumunu görünce geri kalmışlıklarını görünce çok da fazla bir şey kaybetmemişiz diyebiliyoruz.

peki madem Atatürk din düşmanı değildi madem İslamiyet için çok şey yaptı neden kuran okunması yasaklandı neden kuranlar toplanıp yakıldı neden ezanlar Türkçe okunacak denildi neden namazlar Türkçe kılındı neden harf inkılabı yapıldı? Osmanlıca çok mu zor bir dil ? hayır Osmanlıca çok basit ben şu an Osmanlıca görüyorum . bir dilde ne kadar az sesli harf varsa öğrenilmesi o kadar basittir. ayrıca Osmanlıca da Arap harflerinin hepsi var okunuşları kuralları aynı yani şunu demek istiyorum eğer Osmanlıcaya devam edilseydi insanların ayıca kuran kursuna gitmesi gerekmeyecekti zaten kendiliğinden aşinalık olacağı için okunabilecekti. benim Atatürk e herhangi bir düşmanlığım yok sadece yaptığı şeylerle denilen yani okulda bize öğretilenler çelişiyor ben bunu anlamıyorum. bana bu sorularımı açıklayabilirseniz sevinirim.

Kimi insanlar kurafe seyler anlatip insanlari kandirmaktan zevf aliyor malessef ben gozumle gorup kulagimla duymadigim bir cok seye azda olsa i.anmama hakkina sahibim

Hazal sen deccalin kim olup olmadığını nerden biliyorsun, haşa sen Allah mısın da Atatürk deccal u deccal diyorsuni, peygamberler deccal hakkında böyle geniş bi bilgi vermemişken sen nasıl İsim verebiliyorsun Deccal hakkında ?

ne alakası var Hitler veya canilerle? Atatürk Deccal ve deccal i toprak kabul etmez. Ayrıca bunları örnek verdiysen Atatürk’ü onlarla aynı kefeye koyuyorsun demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT