Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Bambu Çiçeğinin Özellikleri

Bambunun Genel Özellikleri

Yüzlerce türe sahip olan bambu çok hızlı bir şekilde büyüme gösterir. Fakat kimi türleri de vardır ki yüzyıllar sonra çiçek açar. Bakımı biraz zahmetli olsa da günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bambu

Bambular iki yüzden fazla türe ayrılır. Bazı bilim adamları bunu beş yüze kadar çıkarırlar. Bambulardan çoğu Asya’ da büyük bir kısmı ise Amerika’ da bazıları Afrika’da deniz yüzeyinde 3.000 m ( Himalaya ) hatta 5.000 m ( Andlar ) yüksekliğe kadar yetişir. Bambunun içi boş ve düğüm düğüm bölmeli bir gövdesi düğümlere bağlı sürekli yada süreksiz bir yaprak kını ve başaklardan oluşan az çok dallı salkım biçiminde çiçekleri vardır. En büyük bambu türü ( Cava’ da yetişen Gigantocloa maxima ) 45 m boy yapar. Hemen hemen bütün bambular Güney Avrupa iklimine uyum gösterir. Bugün bambular tropikal kuşakta yer alan ülkelerin hemen hepsinde yetiştirilmektedir. Çin kökenli olan saz bambu Cezayir’ de yetiştirilir. Bambular kök parçalarıyla yetiştirilip çoğaltılır. Bambuların hafif fakat esnek ve dayanıklı olan gövdeleri ( sapları ) gemi direği ve yapı gereci olarak kullanılır. ( Çin ve Japonya’ da bazı köylerde evlerin tümü bambu odunuyla yapılmıştır.) bambu gövdeleri enine kesilerek bunlardan vazolar kutular trampetler yapılır. Körpe filizleri sebze olarak yenilir. Bazı bambu türleri çok nitelikli kağıt hamuru verebilir. XVII. yy.’ da Avrupa’ ya ithal edilen bambu gövdelerinden az çok işlenerek evlerde teraslarda ve bahçelerde kullanılabilen hafif mobilyalar yapıldı. Türkiye’ de XIX: yy.’ ın ikinci yarısında saray bahçelerinde yetiştirilmeye başlayan bambulardan bir grup bugün Beylerbeyi Sarayı’ nın bahçesindedir. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde de bambu yetiştirilebilir

Bambu Nasıl Yetiştirilir?

Bulunduğu yere egzotik bir hava getiren bambu bitkisini iç mekanda yetiştirme ve bakımı gerçekten zordur ve maharet ister. Bambu bitkisine iyi bakılsa bile aniden kuruyabilir. Bambular için direkt güneş almayan,aydınlık,havadar ve serince bir yer idealdir. Bitkinin sağlıklı ve ömürlü olması için iyi havalarda bir süre dışarı çıkarılması önerilir. Gölgede durmasına dikkat edilmelidir. Drenaj önemlidir. Bu yüzden iç mekan bitkileri için hazırlanmış hafif bir torf kullanılır.

Dışarı şartlarında pek görülmez ama içeride böceklenebilir. Bambular ilaçlama gerektirir. Bambunun yaprakları fazlaca sararırsa bitki toprak hizasından kesilerek tamamen budanır. Bir kaç hafta içinde yeni yapraklar verecektir.

ISI:Bambu, kışın biraz serini sever.

IŞIK :Direkt güneş almayan,aydınlık,bir yer idealdir.

SULAMA:Bitki muntazaman sulanır. Mutlaka içme suyu kullanılmalıdır. Musluk suyu yaprakların sararmasına sebep olur. Arasıra suyuna sıvı bir gübre eklenir. Yaprakları sararırsa ya çok az veya aşırı sulanıyor demektir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Bambu Çiçeğinin Özellikleri” için 3 yanıt

benim 2 tane bam bum vardı bir tanesinin çiçeğini yanlışıkla kırdım

merhaba
yukarıda vazo içindeki bambudan bizimde var.kıvrımlarının devam etmesi için
yapraklı yerlerinin koparılıp koparılan yer sakız ile kapatılıyormuş. bu işlem nasıl yapılıyor öğrenmek istiyorum. teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT