Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Bitlis Şehrinin Neleri Meşhur?

Bitlis İlinin Neleri Ünlü?

-Nemrut Dağı: Güneydoğu Anadolu bölgesinin Adıyaman ilinde kahta ilçesi Ankar dağları yakınında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır.

Sponsorlu Bağlantılar

-Nemrut Krater Gölü: Türkiye’nin en büyük krater gölü olup, adını M.Ö. 2100’de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut’tan almıştır.

-Ahlat Kümbetler: Ahlat kümbetleri şekil olarak Orta Asya Türk Çadırını andırmaktadır. Böylece kümbetleri Türklerin hayatında önemli bir yer tutan çadır sanatının mimariye aktarılmış şekli olarak görmek mümkündür. Böylece İslam sanatına kümbet mimarisini sokan Türklerdir. İslam öncesinde Türklerde bu sanat “Kurgan” şeklinde  gelişmişti.

-Süphan Dağı: Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu’nun 3. yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır.

-Adilcevaz Kalesi: Van göLü kıyısında buLunur.Kesme taşLardan yapıLmış oLan kaLe İran şahı Tacettin Alişan tarafından yapıLmıştır.Şuanda sadece kaLıntıLarı kaLan kaLenin içinde ”DavuLLu” adı veriLen bir mağara buLunmaktadır.Edindiğim biLgiLere göre Hz.Ali’nin konakLamak amacıyLa bu mağaraya çıktığı söyLenmektedir.Ve haLa atın ayak izLerinin oLdugu ve bu ayak izLeri sayesinde mağaraya çıkaLabiLiyormuş.

-İhlasiye Medresesi: Bitlis, Gökmeydan Mahallesi’nde Hükümet Konağı’nın karşısında bulunan İhlasiye Medresesi’ni Beşinci Şeref Han 1589 tarihinde yaptırmıştır Medrese sonraki tarihlerde Emir Şemseddin tarafından tamir ettirilmiştir

-El-Aman Kervansarayı: El Aman Kervansarayı, Bitlis-Tatvan-Muş yolu ayrımında Rahva düzlüğü denilen yerde bulunmaktadır Rahva Düzlüğü kış aylarında kervanlar için tehlikeli bir yerdiBu nedenle de kervansaray oldukça geniş bir arazide kurulmuştur XVI yüzyılda Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır Kervansarayın ne zaman yapıldığını içeren bir kitabe günümüze ulaşamamıştır Bu kervansaray Anadolu’nun en büyük ve eski kervansaraylarından birisidir

-Ahlat Selçuklu Mezarlığı: Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan 210 bin metrekarelik düz bir alanda 11. ve 12. yüzyıldan kalan dünyanın en büyüktarihi Müslüman mezarlığı konumunda olan Selçuklu Mezarlığı’nda tespit edilen 8 bin adet mezar taşı bulunuyor.
Buradaki mezar taşları, Orhun Abidelerinin İslamlaşmış şeklidir diyebiliriz. Bütün Ahlat mezarlıkları içerisinde Selçuklu Mezarlığı en büyüğü olup 210 dönümdür. En önemli mezar taşları ve en ünlü sanatkarların eserleri bu mezarlıktadır. Bu mezarlıkta Xll. asır başından XVl. asra kadar tarihlenen mezarlar bulunmaktadır.

-Beş Minare: Şerefiye, Kalealtı, Ulu, Meydan ve Gökmeydan Camileri

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT