Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Bursa Şehrinin Neleri Meşhur?

Bursa İlinin Neleri Ünlü?

-Yeşil Türbe: Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Bursa’nın sembolü haline gelen yapı şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahiptir. I. Mehmet Çelebi sağlığında türbeyi yaptırmış, 40 gün sonra da vefat etmiştir. Türbede Çelebi Sultan Mehmet ile oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatuna ait olmak üzere toplam 8 sanduka bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

-Ulu Cami: İlk dönem İslam Mimarisi’nin sütunlar üzerine oturan düz dam ve örtülü avlu şeklinde yapılan camileri örnek alırlar. Sıcak ülkelerde üzeri açık bıraklıan avlular, Anadolu’da küçültülmüş ve caminin içine alınmış ve cami kapalı mekana dönüştürülmüştür. Selçuklu Dönemi’nde bazı camilerin üzeri düz dam ile örtülürken, Osmanlı döneminde’nde ilk kez anıtsal mekanlar ortaya çıkan mimarlık uygulamaları görülmüştür. Her kentte görülen Ulu Camii’ler Cuma namazlarının kılındığı yerlerdir.

-Kozahan: Ulu Cami ile Orhan Cami arasında bulunan Koza Han 1491’de II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine vakıfolarak yapılmıştır. Koza Han eskiden ipek böceği kozalarının satışının yapıldığı bir yerdi.

-İznik Çinileri

-Cumalıkızık Köyü ve Evleri

-Uludağ Milli Parkı: 1961 yılında Millî Park olarak ilan edildi. 1961 yılında koruma altına alınan alanı 12 762 hektar’dır.Daha sonra milli park alanı 27,300 hektara çıkarılmıştır. Milli parkta ulaşım karayolu, teleferik ve telesiyej ile yapılabilmektedir. Dağın Kuzey ve Güney yamaçlarında çok sayıda patika ilevadiler ve tepeler arasında ulaşım mümkündür.

-Kestane Şekeri: Bursa’da kestane şekerinin ünlenmesinin nedeni Bursa’nın kestanelerinin iri olmasıdır. “Bursa’nın kestanesi okka çeker 5 tanesi” şeklinde türküsü bile söylenen Bursa kestaneleri, 1930’lu yıllardan bu yana kestane şekeri olarak da tüketilir.

-Şeftali: Bol sulu olup, tatlı meyvesinin en önemli özelliği kabuğunun tüylü olmasıdır. Bu kadifemsi dokudan hoşlanmayanlar için son yıllarda Bursa’da nektarin denilen tüysüz bir çeşidi yaygın olarak üretilmeye başlanmıştır.

-Bıçak

-Havlu: Bursa’nın değerleri arasında yer alan Havlu,Bursa’nın dünyaya sunduğu kadife dokunuşlu bir armağandır. Günlük yaşamın olmazsa olmazlarından havlunun Anadolu’da doğup büyüdüğü yer, Bursa’dır. Daha önceleri insanların nasıl ve ne şekilde kurulandığı tarihin sayfalarında kayıtlıdır. Ancak yumuşacık havlularla kurulanma keyfini herhalde ilk kez Bursalılar yaşamış olsa gerek.

-Gemlik ve Mudanya’nın Zeytini

-İnegöl Köftesi: Tarifi:
Köftemizi yapacağımız kıyma iyice çekilmiş olmalı. Eğer uygunsa kıymayı karbonat ile karıştırıp yoğurarak bir gün bekletin. Bekletecek zamanınız yoksa o anda da yapsanız olur. Soğanı çok küçük parçacıklar haline getirin ya da robotta çekin. Karbonat ile karıştırdığımız kıymaya soğanları ekleyin. Ardından isteğinize göre tuz ekleyin. Tuz konusunda hiç fikri olmayanlar 1 tatlı kaşığı tuz atabilirler. Hazırladığımız malzemeyi isteğinize göre şekillendirin ve ızgarada pişirin .

-Çekirge-Oylat Kaplıcaları

-İskender Kebabı:

Hazırlanışı

  1. Pideleri küp küp kesin. 1.5 kaşık tereyağı ile soteleyin.
  2. Kalan yağ ile hazır döneri tavada ısıtın.
  3. Üzerine salça ve rendelenmiş 2 domatesi ilave edin.
  4. Sarımsağı ezip yoğurda katın.
  5. Patlıcan, domates, sivri biberleri dilimleyip ızgarada pişirin.
  6. Kırmızı soğanı piyazlık doğrayıp tuzla ovun.
  7. Pidelerin üzerine önce soslu döneri sonra yoğurdu ekleyin.
  8. Izgara sebzeler ve soğanla süsleyip servis yapın.

-İnkaya Çınarı : İnkaya Çınarı, Türkiye’nin en yaşlı çınarı olarak bilinen doğa harikası bir ağaçtır.Bursa’nın anıt ağaçları arasında en çok tanınmışıdır.

-Mihaliç Peyniri: Kelle veya diğer adıyla Mıhalıç peyniri tam yağlı, yani yağı alınmamış koyun sütüyle yapılır. Beş kilosütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış, yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kellepeynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.

-İznik Gölü: Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda, Bursa ilinin sınırları içerisinde kalan Türkiye’nin 5. büyük gölü, Marmara bölgesinin en büyük gölüdür.

-Irgandı Köprüsü: 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edildi. 1854 yılında Büyük Bursa Depremi’nde hasar gördü. Kurtuluş Savaşı’nda Yunan ordusu tarafından bombalandı. Irgandı Köprüsü, 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından yenilendi ve kullanıma açıldı.

-Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi

-Emirsultan Türbesi: Bursa’nın doğusunda Emir Sultan mezarlığının yanında selvi ve çınar ağaçlarının arasında yer almaktadır. Cami ilk yapıldığı zaman tek kubbeli iken 1507’de avlu ve üç kubbeli revak eklenmiştir.

-Molla Gürani ve Molla Fenari Türbesi

-Karagöz ve Hacivat: Hikaye Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Ulucami’nin inşaatı sırasında Bursa’da geçmiştir. Cami inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bâli Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacıvat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçiler işi gücü bırakıp onların etrafında toplanır, bu yüzden de inşaat yavaş ilerlermiş. Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettirmiş.

Sponsorlu Bağlantılar

“Bursa Şehrinin Neleri Meşhur?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT