Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Çanakkale Şehrinin Neleri Meşhur?

Çanakkale İlinin Neleri Ünlü?

-Gökçeada: Türkiye’nin en büyük adasıdır. Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km. kıyı şeridine sahiptir. Yıllık yağış miktarı metrekareye 950 – 1050 mm arasında değişmektedir. Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye’nin de en batı noktasını oluşturmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

-Bozcaada: Bozcaada ufaklığından beklenmeyecek süprizlerle dolu bir yer…Tek yapmanız gereken boz görüntüsünün arkasındaki uçsuz bucaksız bağları, onları bekleyen bağ evlerini, rüya gibi kumsallarını, pırıl pırıl temiz denizini, size özel olacak kadar küçük koylarını, kekik kokulu tepelerini, lezzetli şaraplarını ve yemeklerini keşfetmek…

-Truva: Troia kazılarında 1995 yılında bulunan Luvi dilindeki Bronz mühür (Troia VII tabakasında (M.Ö. 12. yy) bulunmuştur. Çapı 2,3 cm’dir. Ön yüzde, Luvi dilindeki Hieroglif yazıtta bir katibin ismi, arka yüzde de karısının ismi yer almaktadır.) ve bronz tanrıça heykelciği , Truvalıların Luvi oldukları ve dini inançlarınında Anadolunun iç kesimlerinde yaşayanlarla aynı olduğunun en güçlü kanıtıdır. Diğer taraftan Bu buluntu, Troia’daki en eski yazılı belgedir ve Troia’nın Hititlerle olan ilişkilerine işaret etmektedir.

-Assos Antik Kentleri: Assos Antik kentinin tarihçesi M.Ö. 6.yy’a kadar gidiyor. Zamanında kent, yüzünü denize dönmüş ve teraslarla iniliyormuş denize. Osmanlıların yerleşmesinden sonra yerleşim ters istikamette gelişme göstermiş ve Behramkale köyü ortaya çıkmış.

-Gelibolu Şehitler Milli Parkı: Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda, Eceabat ilçesinin hemen hemen bütününü kapsayan ve Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı içeren büyük bir parktır. 1973’te kurulmuş veBirleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde yer almaktadır.

-Dardanel Balık Konservesi: Dardanel, 1983 yılında Niyazi Önen tarafından Çanakkale’de kuruldu. Başlangıçta ton balığı konservesi üretimine yoğunlaşan şirket, daha sonra modern hayat şartları ve değişen beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan talebe cevap vermek için 1986 yılında dondurulmuş meyve ve sebze üretimine, 1988 yılında ise konserve meyve sebze üretimine başladı. 1989 yılında hazırlanması ve tüketilmesi kolay hazır gıda ve dondurulmuş hamur ürünleri üretmeye başladı.

-Höşmerim: HAZIRLANIŞI:
Bir tencere içinde peyniri çatalla ezilin ve tahta kaşık ile kanştırıp süt haline gelene dek kaynatın. Kaynamaya başladıktan beş dakika sonra un ve şekeri katıp, 3 dakika daha kaynatın. Kaşıkla şekil verip, ılık olrak servis yapın.
NOT:kaynatırken içine biraz sarı renklendirici katarsanız görünüşü çok daha güzel olur.afiyet olsun

-Domates ve Seramik Üretimi

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT