Kategoriler
Din Kültürü

Adaklık Kurban Nedir? Adağı Yerine Getirmemenin Günahı

Adaklık Kurban Ne Demek?

Adaklık Kurban kelimesi Türkçe ve Arapça () kökenli bir kelimelerdir. Adaklık Kurban kelimesinin anlamını TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünden öğrenelim.

Sponsorlu Bağlantılar

Adaklık Kurban Anlamı: Adak olarak ayrılmış ve kurban edilecek hayvan.

Bir kişi kurban kesmeyi adak ettiği zaman bu kişi üzerine vacip olur. Adak için kurban edilecek hayvana da adaklık kurban denir. Eğer kişi bir şartın gerçekleşmesi için niyet ederek kurban adarsa, şartı yerine geldiğinde kurban adak etmesi üzerine vacip olur. Şartı yerine gelmez ise kurban kesmesi vacip olmaz.

Örneğin “oğlum askerden gelsin koç kurban keseceğim” demek kurban adak etmektir. Böyle bir kişi adağını yerine getirmeli ve koç kurbanı kesmelidir. Koç yerine koyun yada başka bir hayvan da kesemez. Adağında neyi adamış ise onu kesmelidir. Yada “şu dileğim yerine gelsin 3 gün oruç tutacağım” diye niyet eden kişi, dileği yerine gelince 3 gün oruç tutmalıdır.

Kuran’da Adak ve Yerine Getirilmemesi

Adak adandıktan sonra şart yerine gelmesi ile birlikte kişi üzerine vacip olur. Kişi adağını yerine getirmez ise büyük günah işlemiş olur. Allah teala yüce Kuran’da şöyle buyurmaktadır;

O kullar adaklarını yerine getirirler. Kötülüğü her yanı kuşatmış bir günden korkarlar. (İnsan Suresi 7)

Mü’minlerden öyle adamlar vardır ki, Allah’a verdikleri söze sâdık kaldılar… (Ahzab 23)

Ayette de görüleceği üzere adakların yerine getirilmesi emredilir ve bunun müminlere has bir özellik olduğu belirtilir. Ayrıca adak adamanın Allah’a verilen bir söz olduğu bildirilir. Bu yüzden Allah’a verilen söz durulması gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT