Kategoriler
Din Kültürü Soru / Cevap

Annesini Üzenlerin Sonu Nasıldır?

Sizden gelen soru:

Annesini üzenlerin sonu?

Cevap:

Anne ve Babayı Üzmek

Annesini üzenlerin sonu veya Anne ve babanın hakkını yerine getirmeyip onları üzenler sonu nasıl olur? Bunun için hem Kuran’da ayetler hemde Peygamber Efendimiz (saa) tarafından söylenen hadisler bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur:

”Anne babasının hakkına riayet etmeyen kimseye şöyle denilir: İstediğin gibi davran, şüphesiz ben seni bağışlamayacağım.”‌

”Bana ve ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş banadır. Ey insanoğlu! Ana baba, seni, körü körüne bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme; dünya işlerinde onlarla güzel geçin; bana yönelen kimsenin yoluna uy; sonunda dönüşünüz banadır. O zaman, yaptıklarınızı size bildiririm.”‌[ Lokman 14-15]

anne, çocuk, sevgi

Anne Baba Hakkı

Kur’an-ı Kerim’in 7 kez anne-baba hakkına değinilmiş; anne-babaya ihtiram gösterilmesi emredilmiştir. İlginçtir ki Allah-u Teala anne babaya saygıyı tevhit silsilesinde yer vermiştir. Yani Müslüman bir insan, Müslümanlık iddiasından sonra anne babasına saygı göstermelidir.

İki değerli ahlak kitabı olan Camiusseade ve Mi’racussaadede Resulullah’tan (s.a.a) şöyle rivayet edilmiştir:“Anne babaya iyilik, kabul olmuş namaz, oruç, hac ve umreden daha üstündür.”

Yine merhum Allame Meclisî, değerli kitabı Biharu’l Envar’da İmam Sadık’tan (a.s) şöyle rivayet etmiştir: “Rivayet eden şahıs İmam Sadık’a (a.s) anne babaya iyilik ayetinde geçen ‘ihsan’ ın ne anlama geldiğini sorar. Hazret şöyle buyurur: ‘Anne babaya ihsanda bulunmak, onlara iyi davranmak, durumları iyi olsa bile, muhtaç oldukları bir şeyi senden istemelerine mahal bırakmamaktır. Fakir olmaları durumunda ise onlara yardım etmek evlada farzdır.”

Ölen anne-babaya iyilik

Ölen anne babaya evladın iyiliği; onlar için mağfiret dilemek, borçlarını eda etmek, haklarında Salih amellerde bulunmak, kaza namazı ve oruçlarını yerine getirmek, muayyen bir borçları vardıysa ödemektir. Merhum Şeyh Cafer Şuşterî, “Minhecu’r Reşad” kitabında şöyle yazar: Babasının borcunu ödemeyen evlat, kendisine babasının ölümünden sonra kalan evde, alacaklıların hakkından ötürü namaz kılamaz; ama alacaklıların izni veya rızası varsa kılabilir.

Demek ki anne babaya saygının İslam’da özel bir yeri vardır.

Anne-babanın çocuklar üzerindeki hakları

1- Minnet etmeden hizmet.

2- Razı olmadıkları yere gitmemek.

3- Onlara her zaman sevgiyle bakmak.

4- Yumuşak bir şekilde konuşmak.

5- Sözlerini kesmemek.

6- Üzüntü ve zorluklarına ortak olmak.

7- Sözlerini dinlemek.

Sponsorlu Bağlantılar

“Annesini Üzenlerin Sonu Nasıldır?” için 7 yanıt

Aleyküm selam,
Haklısınız yanlışlık olmuş. Düzeltme yapılmıştır. Teşekkür ederiz.

Esselamu aleykum.
Sûre ve âyet numaralarında küçük bir hata olmuş.
031 057 LUQMÂN: 14-15 âyetleri olacak 024 102 en-NÛR: 51-52 değil.
Düzelmenizi rica ediyorum.
Vesselam.

yinede annem için canımı feda ederim ”cennet annelerin ayakları altındadır”

ben annemi üzüyorum annem bana diyorki ”Allah benim belamı versin senin gibi bir evladım var demekki seni iyi yetiştirememişim yazzıklar olsun ” değince dünyamdan dönüyorum annem i üzmek yerine kafamı kırsam daha iyi keşke benim derdim sizinki gibi kolay olabilse

Ben annemi üzüyorum, ama üzmeden önce normal şekilde konuşurken yüzüme bakmıyor, dinlemiyor, bende sinirleniyorum, hiç görmediği kişilerin netten tanıdığı, arayıp oğlum nasılsın iyimisin diye sorar, bana sormuyor, o kadar zorlukları tek başıma kendi içimde savaşarak verdim, Allah yardımcım oldu iyiki o var yalnız değilim ama koyuyor işte, kendi hayatımdan ödün verdim, annem hastalandı ben baktım, iyi şimdi ben kötülükte yapmadım hiç, acaba sınavmı bu diye düşünüyorum, insan üzülüyor kendi annesinin böyle yapmasına, kimseyede anlatamıyorum rabbimden başka.

ben annemi üzmek istemiyorum ama üzüyorum bana dua edin annemi üzmeyeyim LÜTFENNNNN!!!!! 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 –

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT