Kategoriler
Din Kültürü

Aşure Neden ve Ne Zaman Yapılır? İslamda Aşurenin Yeri Var Mı?

Aşure Mi Aşura Mı?

Bu konuda iki farklı tarih verilebilir. İbrani-arabi gelenek içerisinde Kerbela olayından önce Aşure günü Muharrem ayının 10. günü olarak kutlanırdı. Yalnız Peygamber Efendimiz’in (saa) torunu Hz. Ali (as) ve Hz. Fatıma (sa) çocukları Hz. İmam Hüseyin (as) Kerbela’da Muharrem’in 10. günü katledildiği için  Muharrem’in 10. günü bir kutlama değil derin bir matem ve yas  günü olarak bilinir. Ehli Beyt‘in yolundan gidenler o gün aşure kesinlikle yapmazlar.İslam toplumunu derinden etkileyen Kerbela vakası şüphesiz İslam dininin inanç konusununda merkezinde önemli bir yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Özellikle Aleviler tarafından tutulan Muharrem orucu, matem orucu bittikten sonra, yani Muharrem’in 12. gününden sonra o günün akşamı veya ertesi günlerde İmam Zeynel Abidin (as) kurtuldu diye, şükretmek için, Ehlibeytin imamlığı müminlere Zeynel Abidin’le bağışlandı diye aşure yaparlar.

aşura günü

Aşura Günü Aşure Yapılmaz!

İmam Huseyin’in Yezit tarafından vahşice şehit edildiği gün Aşura günüdür. Aşura günü bir kutlama günü değil matem ve yas günüdür.Bu yüzden Muharrem aynın 10. günü yani Aşura günü aşure tatlısı pişirmek ve bunu bir kutlama yapmak Yezit’in başlattığı bir durumdur.

Yezit, Hz. İmam Hüseyin’in katledildiği haberini alınca  10. Muharrem günü kutlama mahiyetinde Aşure benzeri bir yemek dağıtmıştır. Ne yazık ki bu yanılgı günümüze kadar gelmiştir.  Muharrem’in 10. gününde Hz. Hüseyin’in katledildiği günde aşure yapanları görüyoruz. Bu elbette bilinçli  yapılan bir şey değildir. Bu yüzden bu adeti terketmek en doğrusudur. Çünkü Hz. İmam Hüseyin’in kutsiyetine ve şehadetine saygısızlık olur. Bu günde yaslı ve matemli olmak en doğrusudur. Aşure yapıp dağıtarak Yezit’in yaptığını yapmak hiçbir müslümana yakışmaz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT