Kategoriler
Din Kültürü Soru / Cevap

Gusül Abdesti Aldıktan Sonra Çok Az Kan Geldi, Orucum Bozulur Mu?

Sizden gelen soru:

* gusül abdestini almıştım adetim bitti ama çok az bişey kadar tekrar oldum. şuan oruçluyum niyet ettim orucum bozulur mu? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Öncelikle adet hakkında diyanetin genel fetvasını hatırlayalım;

Lohusa olan kadınlarla âdet gören kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar. Bu sebeple Ramazan ayında tutamadıkları oruçları Ramazandan sonra uygun bir zamanda kaza ederler, yani gününe gün tutarlar.

Kılamadıkları namazları ise kaza etmezler.

Şimdi sorunuza geçelim;

İlk adet kanamasından itibaren 10 gün sonra gelen kanama az veya çok olsa da oruç ve diğer ibadetlerinize zarar vermez. Özre girer.10 gün sonra bayanların kanaması olsa bile, gusül aptesti alıp oruç tutabilirler, namaz kılabilirler, Kur-anı Kerim de okuyabilirler. Her bayanın özel günü farklıdır, bazı bayanların üç gün, bazı bayanların bir hafta sürer.

Soruyu soran kardeşimiz hesap yapsın tam günü ne kadar sürüyor yazmamış, kaçıncı günden sonra kanaması olmuş bilmiyoruz.ALLAH itaat ve ibadetlerinizi kabul etsin.

11 ayın sultanı Ramazan

Hayız ve Nifas

Hayız (ay başı) ve nifas (loğusalık) kanlarının kesilmesiyle veya bu iki hal için öngörülen âzami sürelerin dolmasıyla gusül gerekli olur. Bu süreyi aşan kanamalar özür hali (istihâze) sayıldığından bu tür kanamanın sona ermesi halinde gusül gerekmez.

Hayız ve nifas halindeki kadının hükmü cünüp kimseninki gibidir. Ayrıca bu durumdaki kadınların cinsel ilişkide bulunması haramdır, oruç tutması da câiz değildir. Kadınlara mahsus haller ve bunların fıkhî hükmü aşağıda anlatılacaktır.

Fakihlerin çoğunluğuna göre, müslümanın cenazesinin -şehid hükmüne tâbi olanlar hariç- yıkanması gerekir ve bu görev geride kalanlar için cenaze namazı gibi farz-ı kifâye cinsinden bir dinî sorumluluktur. Bu yıkama bir yönüyle o müslümanın cünüp olarak ölmesi ihtimaline karşı bir tedbir mahiyetinde ise de esasen İslâm’ın insana verdiği değerin, müslüman olarak yaşamış bir kimseye karşı gösterilen sevgi ve saygının bir ifadesidir.

Yeni müslüman olmuş bir kimsenin sırf bu sebeple gusletmesi Mâlikî ve Hanbelî fakihlerine göre vâcip, Hanefî ve Şâfiîler’e göre ise mendup bir davranıştır. Cünüp ise gusletmesinin gerekliliğinde ittifak vardır. İslâm dinine giren kimsenin bu sebeple guslü, geride kalan mânevî kirlilikten ve günahlardan arınıp yeni bir hayata tertemiz başlangıç anlamını taşır.

Yukarıda sayılanlara ilâve olarak cuma ve bayram namazları öncesinde, hac veya umre niyetiyle ihrama girerken ve Arafat’ta vakfe için gusletmek sünnet, cenaze yıkama, kan aldırma, Mekke ve Medine’ye girme, Berat ve Kadir gecelerini ihya etmeyi isteme, bir toplantıya katılma, yeni elbise giyme, bir günahtan tövbe etme gibi çeşitli sebep ve durumlarda gusletmek de müstehap görülmüştür.

Adet Dışında Görülen Kanamalar ve Oruç

10 günden fazla olan adet günleri özür sayılır. İki adet halinin arasında 15 gün geçmişse ondan sonra gelen kan hayız kanı olarak değerlendirilir. Kadınlar adet hallerine çok dikkat etmelidirler. Çünkü bu haller, onların birçok din görevleri ile ilgilidir. Bu konu ile ilgili başlıca meseleler şunlardır:

Kadınlar en az dokuz yaşlarında buluğ çağına erer ve adet görmeye başlarlar. Elli veya elli beş yaşlarında da “Sinn-i İyas” denilen adet görmeme devresine girerler. Bu yaştan daha önce adetten kesilen kadınlar da vardır.

Adet müddetinin en azı üç gündür (yetmiş iki saattir). En çoğu da on gün, (iki yüz kırk saat) Bu iki zaman arasında görülecek kanlar, adet kanı sayılır. Bu zaman içinde devamlı olarak kanın gelmesi gerekmez, ara sıra kesilebilir. Örnek: Bir kadın üç gün kan gördükten sonra iki gün kanı kesilse ve arkasından üç gün daha devam etse, bu sekiz günün hepsi adet gününü teşkil etmiş olur.

İki adet arasındaki temizlik haline Tuhr (Temizlik) hali denir . Bunun müddeti on beş günden az olamaz. Fakat bundan çok olabilir Tuhr hali aylarca ve senelerce devam edebilir.Böyle temizlik hali devam eden kadına Münteddetü’t-Tuhr (Temizliği devamlı) denir.

Bazı kadınların adet günleri, sayılan belli günlerdir. Örnek: Her ay beş veya yedi veya dokuz gün adet görürler. Böyle bir kadına “Mu’tade” denir. Bir adet, bir kez meydana geldiği üzre kararlaşmış olabilir. Şöyle ki: Henüz adet görmeye başlayan bir kız, ilk kez sekiz gün kan görse, sonra yirmi iki gün temiz olsa, bu şekilde adeti kararlaşmış olur. Ondan sonra devamlı olarak kendisinden bir hastalık sebebiyle kan gelecek olsa, onun hem adet günleri, hem de temizlik günleri her ay o şekilde hesab edilir.

Bazı kadınlarda adet günleri değişik olur. Şöyle ki: Bir ay beş gün diğer ay altı gün adet görebilirler. Bu durumda ihtiyatlı hareket etmek gerekir. Böyle bir kadın, altıncı gün oldu mu yıkanır, namazlarını kılar ve eğer ramazansa orucunu tutar; çünkü bu altıncı gündeki kanın illet (istihaze) kanı olması muhtemeldir. Fakat bu altıncı gün çıkmadıkça, cinsî münasebette bulunamaz, boşanmışsa iddeti dolmuş sayılmaz.Çünkü bu altıncı günün kanı, hayız kanı olmak ihtimali vardır.

Bir adetin değişmiş olması için, ona aykırı iki adet hali görülmelidir. Örnek: Her ay beş gün adet gören bir kadın, sonra iki kez dört gün veya iki kez altıgün kan görse, onun adeti beş günden dört güne veya altı güne geçmiş olur.

Sonuç: Adet, bir defa ile yerleşir, iki defa ile değişebilir. Bununla beraber İmam Ebû Yusuf’a göre, adet bir defa ile değişmiş sayılabilir. Buna yeni adetin eskisini bozup onun yerini alması anlamında “Fesh-î adet” de denilmektedir.

Belli günler devam eden bir adete aykırı olupda on günden fazla devam etmeyen kanlar, adet kanı sayılır. Bu halde adet değişmiş olur. Örnek: Her ay yedi gün kan gören bir kadın, sonra on gün kan görse, hepsi hayız kanı sayılır. Bu halde adeti yedi günden on güne geçmiş olur. Fakat belli günlerden sonra gelen kan, belli günlerle toplandığı zaman on günden fazla olursa, yedi günden ziyade olan kanlar hayız kanı sayılmaz, İstihaze (illet) kanı olur. Şöyle ki: Böyle yedi gün kan gören bir kadın sonradan on bir veya on iki gün kan görmeye başlarsa, bunun adet edinilmiş yedi günlüğü hayız kanı olur Sonraki dört veya beş günü istihaze (illet) kanı olur.

Yine: Her ay başından itibaren beş gün adet görmekte olduğu farz edilen bir kadın, bu adeti üzere kan gördüğü gibi, bundan iki gün veya üç gün veya beş gün önce de kan görmüş olsa, bunların hepsi adet sayılır; çünkü adet sayısı on günü geçmemiştir. Fakat kan görme günlerinin tümü bu şekilde on günden fazla olursa, yalnız adeti olan o beş günde gördüğü kan hayız kanı sayılır, adet edindiği günlerden fazla olan bütün kanlar istihaze (illet) kanı sayılır.

Adet görmekte olan bir kadından bir hastalık sebebi ile devamlı olarak kan gelecek olsa, onun hayız ve temizlik hallerindeki belli günlerine göre hüküm verilir. Örnek: Her ay başından itibaren on gün kan gören bir kadın, ondan sonra yirmi gün veya altı aydan noksan olmak üzere şu kadar ay ve gün temizlik üzere olsa, onun adeti böyle kararlaşmış olur . Sonra böyle bir kadından devamlı olarak kan gelse, yine eski şekli üzere her ayın ilk on günü hayız, diğer yirmi günü veya şu kadar ay ile günü de temizlik hali sayılır. Fakat temizlik müddeti tam altı ay veya daha ziyade bulunmuş olursa, temizlik müddeti altı aydan bir saat noksan kabul edilir ki, bu müddet, gebelik halinin en az zamanıdır.

Yine: Yeni hayız görmeye başlayan bir kızın adeti kararlaşmaksızın kanı akıp devam etse, her aydan on günü adetine sayılmış olur Diğer yirmi günü de temizlik müddeti kabul edilir.

Bir hastalık veya önemsememe neticesi adet günlerini unutmuş olan bir kadına “Mütehayyire” denir. Böyle bir kadının gördüğü akıntı kesilmeyecek olsa, onun adeti hakkında kuvvetli olan görüşü ile işlem yapar. Kuvveti fazla olan bir görüşe sahib değilse, ihtiyat olan yolu benimser. Boşanmış ise, iddeti için on gün, temizlik müddeti de altı aydan bir saat noksan olmak üzere takdir edilir. Diğer bir görüşe göre: Temizlik müddeti iki ay kabul edilir Bunun namaz ve oruçları üzerinde ayrıntılı bilgi vardır. Bu konu ile ilgili geniş bilgi, İmam Sarahsî’nin “Mebsûd” isimli kitabında vardır.

Adet görme çağına gelen bir kız, ilk kez görmeye başladığı kandan dolayı hemen namazını bırakır ve oruçlu ise, orucunu kaza etmek üzere sonraya bırakır. Evli ise, cinsi ilişkide bulunmaz Böyle bir kıza “Mübtedie” denir. Bu kan üç günden az bir zaman içinde kesilirse, hayız kanı olmadığı anlaşılır. O zaman bırakıp kılmadığı namazları kaza etmesi gerekir. İmam Azam’dan nakledilen bir görüşe göre, ilk başlayan bu kan üç gün devam edip de hayız kanı olduğu bilinmedikçe, namazı terk etmez ve orucuna da devam eder.

Hayız müddeti içinde gelen kan tamamiyle kesilmedikçe, adet son bulmuş olmaz. Bu kan, siyah, kırmızı, yeşilimtrak veya sarı olabileceği gibi bulanık ve toprak rengi de olabilir. Adetini tamamlamış olan bir kadından gelecek akıntı bembeyaz bir renkte bulunur.

Bir kadının görmekte olduğu adetini, kocasına karşı inkar etmesi veya gerçeğe aykırı olarak adet gördüğünü söylemesi helal değildir.

Adet görmekte olduğunu söyleyen bir kadın, iffetli ve saliha bir kadın ise, sözü kabul olunur; değilse kabul olunmaz. Ancak doğru söylediğine inandırıcı bir hal olursa, kabul edilir. Mesela, söylediği söz, adetinin başlangıç zamanına rasgelmişse, o halde dediği kabul olunur.

Hayız ve nifas müddetleri dışında, rahimden akan kana istihaze yani, hastalık kanı denir. İstihaze kanı, hayız ve nifas kanından farklıdır. Bu kan, damardan geldiği için, ince ve kokusuzdur. Tıpkı burundan vesaire âzalardan akan kan gibidir. Bir özür ve hastalık kanıdır.

İstihaze kanı, ne oruca, ne de namaza engel değildir. Cinsî münasebete de mâni olmaz. Ancak istihaze hâlindeki kadınlar, özürlü hükmünde bulunurlar. Özürlülerin tâbi olduğu hükümlere uygun olarak ibadetlerini yaparlar Asr-ı Saâdette bir gün bir kadın Peygamberimize gelerek:

“Benden devamlı kan gelir, namazı bırakayım mı?” diye sormuştu Peygamberimiz de cevaben:

“Hayır, o damardaki bir hastalıktandır, hayız değildir. Âdet vaktin gelince namazı bırak, âdet hâlin geçince guslederek temizlen ve bundan sonra her vakit namazı için ayrı abdest alarak namazlarını kıl. Tekrar âdet hâli gelinceye kadar böyle yapmaya devam et” buyurmuşlardı. Bu rivayet, istihaze hâlinin özür hâline ait hükümlere tâbi olduğunu açıkça göstermektedir.

Adet ve Oruç Hakkında Soru Cevaplar

Adetli kadının oruç tutamamasının nedeni hayız mıdır, yoksa hades midir?
Adetli kadının oruç tutmasının sebebi hayızdır

Ramazanda adetli kadının kanaması fecirden en az ne kadar önce kesilirse o günün orucunu eda etmesi gerekir?
Kanaması on günden önce kesılmışse fecirden önce susul alacak ve niyet edecek kadar, kanaması on günden sonra kesilmisse ecre niyet edecek kadar vakit kalmışsa o gunun orucunu eda etmesi gerekir Bu durumda yatsı namazını da kaza etmesi lâzım gelir

Kadının âdet görmesiyle orucu hemen bozulur mu?
Evet, Güneş batmadan az önce de olsa hemen bozulur

Kefaret orucunu tutmakta olan bir kadın âdet görse orucunu yeni baştan tutması gerekir mi?
Hayır, gerekmez 128 Çunku kadınların bu halden kurtulmaları mumkun değildir

Bir kadın âdet gününü sanarak orucunu bozarsa ve o gün âdet olmazsa kendisine kefaret gerekir mi?
Evet, kendisine kefaret gerekir

Bir kadın ay halinde İken oruca niyetlenip de fecirden önce temlzlense orucu sahih olur mu?
Evet, sahih olur Çunku önemli olan fecirden önce temizlenmesidir

Gündüz âdetten temizlenen bir kadının İftar vaktine kadar yiyip İçmekten sakınması gerekir mi?
Evet,gerekir Ancak oruçlu olan bir kadın gunduz âdet olursa orucunu bozması gerekir Akşama kadar oruçlu gibi durması caiz değildir

Bir kadın yemin kefareti olan oruca başlasa ve tamamlamadan âdet görse temizlendikten sonra yeniden başlaması
gerekir mi?
Evet, yeniden başlaması gerekir Çunku kadının uç günden ibaret olan yemin kefaretinin orucunu ıkı âdet arasında tutması mumkundur(Şafıı mezhebine göre yeniden başlaması gerekmez)

Kadının zamanında ziyaret tavafını yapmak, ramazanda mukabeleye devam etmek vb. nedenlerle âdetini
geciktirmesi İçin İlâç kullanmasında bir sakınca var mıdır?
Hayır, bir sakınca yoktur

Âdet kanaması kesilen kadın gusulden önce oruca niyet edebilir mi?
Evet, niyet edebilir

Adet halinde tutulmayan oruçlar kaza edilince peş peşe tutulması gerekir mi?
Hayır, gerekmez

Bir kadın âdet gününde oruç tutmayı veya namaz kılmayı nezrederse geçerli olur mu?
Hayır, geçerli olmaz

Ramazanda bir kadın Güneş batmadan önce cinsel organının İç kısmına kanın geldiğini hlssetse ve Güneş battıktan
sonra cinsel organının dışına çıktığını görse orucu bozulur mu?
Imam-ı Azam ile İmam Ebu Yusuf’a göre bozulmaz İmam Muhammed’e göre ise bozulur

Nafile oruca başlayıp da âdet gören bir kadının bu orucu sonradan kaza etmesi gerekir mi?
Evet gerekır(Şafıı mezhebine göre gerekmez)

Kadının âdet halinde İken tutamadığı oruçları âdetten kesildikten hemen sonra kaza etmesi gerekir mi?
Hayır, hemen gerekmez, daha sonra da kaza edebilir

Âdet kanaması kesilen kadın yıkanmadan niçin oruç tutabiliyor da namaz kılamıyor?
Çunku orucun haram olması hades sebebiyle değil âdet sebebiyledir Fakat namazın haram olması hem âdet hemde hades sebebiyledir.

Uyarı: Sorunun cevabı internetten derlenerek sunulmuştur. Herhangi bir fetva niteliği taşımamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Gusül Abdesti Aldıktan Sonra Çok Az Kan Geldi, Orucum Bozulur Mu?” için 19 yanıt

Benim adetin 5 gün sürüyor ama ben ne olur ne olmaz 1 gün bekliyorum tamamen bitince guslediyorum gusül aldım 7.günde az çok az kan geldi tekrar abdest alman gerekir mi ?

Hayirli gunler .Adet baslangicindan 15 gun sonra leke gelmesi gusul gerektirir mi ? Adetim tekrar baslamis mi oluyor ? Tuttugum orucum bozulmus olur mu ? Lutfen cevap verir misiniz..

Adetten arınma süresi 10 gündür. 10 içerisinde görülen her türlü leke adetten sayılır. 10 günden sonra görülen her türlü leke ise adetten sayılmaz.

adet dönemim çok düzensiz bazen 8 bazen 10 bazen 9 bazen de 10 günü aşar. simdi adetimin 9. günündeyim ve sabah abdestlendim öğleni kıldım. ikindi namazini kilacaktm ama çamaşırımda toplu ignenin topu kadar koyu renkli leke var. bunun için gusul gerekir mi.. akıntımn temiz olmasini mu beklemem lazm namaz için. cok korkuyorum namaz kacirmakta n veya hayzli sayilirken namaza durmaktan cok korkuyorum.. lutfen hemen cvp verin

7 gün adet görüyorum ve adetimin son günü imsaktan önce akıntı vardı öglene dogru bitti oruç tutmam gerekirmiydi.

Adet başlangıcından itibaren 10 gün içerisinde bu akıntı olursa adet sayılır ve orucu bozabilirsiniz. Ancak 10 günnden sonra gelmiş ise adet değildir ve orucu bozmamanız gerekir.

tam olarak kırmızı kan olmayan bu kirmizi ile kahverengi arasindaki renkte gelen akinti orucu bozar mi? Ben adetim bittu sandim aldim sabah tekrar boyle bir akintim oldu simdi orucu bozayim mi?

Değerli Kardeşimiz;

İstihaze akıntısı olan kadın özürlü olduğu, ve istihaze akıntısı devamlı olduğu için her defasında çamaşırını değiştirmesi veya gusül alması gerekmez. Bu akıntının kirlettiği yerleri temizlemekle mükellef değildir. Namazını bu şekilde abdest alarak kılabilir.

Tıp ilmine göre, gebe olunduğu halde normal adet günlerinde daha az miktarda ve daha kısa süreli kanama olur. Halk arasında buna “Üste görme” denir.

İslam’a göre bu tür kanamlar adet değil özür kanıdır. Hamile kaldıktan sonra adet görülmez.
Hamile olduğu halde kanaması olan kadın özürlü sayılır ve özürlüler gibi ibadetlerini yerine getirir.

Özür sâhipleri için, dînimiz büyük bir kolaylık göstermiştir. Bunların abdestleri, abdest bozucu özürleri devam ettiği halde bozulmaz. Bu halde iken namazlarını kılarlar. Abdest bozucu kan, irin, istihaze akıntısı, idrar gibi akıntıların kirlettiği yeri tekrar temizlemekle de mükellef tutulmazlar. Çünkü, bu kirler temizlendikten hemen sonra yeniden vâki olmaktadır.

Merhaba 13 Haftalık gebeyim ara ara kanamam oluyor. Sürekli kustuğum için her gün orucumu tutamıyorum. Bugün Kadir Gecesi münasebeti ile niyetlenip oruç tuttum fakat sabah aklıma en son kanamamdan sonra gusül almadığım geldi. Orucum geçer limi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT