Kategoriler
Din Kültürü

Recep Ayında Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir?

Üç Ayların Başlangıcı: Recep

Recep ayı mübarek üç ayların birincisidir. Recep ayı tövbe ayıdır ve Recep ayında günahlarından tövbe edip kurtulanlar, gerçek manada Şaban ayına ulaşırlar. Şaban ayı ise münacat ayıdır. Yani dua ayıdır ve Recep ayında tövbe edip temizlenenler Şaban ayında Allah ile aralarında sevgi bağı kurabileceklerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Recep ve Şaban aylarını güzel bir şekilde geçirenler, kurtuluş ve kendini yetiştirme ayı olan ramaza ayına gerçek manada ulaşmış olacaklar. Böylece Ramazan ayından en güzel şekilde faydalanacaklardır. Recep ve Şaban ayını iyi değerlendirmeyeler, ramazan ayını da iyi değerlendiremeyeceklerdir.

Tövbeden sonra Recep ayının en güzel amellerinden birisi de oruç tutmaktır. Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed’in (s.a.a.) sünneti de bu ayda oruç tutmaktı. Müstehap oruç yada nafile oruç olarak da bilinir. Yani bu ayda oruç tutmanın sevabı çok fazladır ve tutmayanlar için ise herhangi bir günah yoktur.

Recep Ayında Oruç Niyeti

Recep ayında ve diğer aylarda nafile oruç tutacak olanlar nasıl niyet etmelidir?

Nafile oruçlarda niyetin vakti, güneş battıktan sonra başlar. Son vaktiyse, ertesi günü öğleye kadardır. Yani yarın oruç tutmak istiyorsanız, bugün güneş battıktan sonra ve ertesi gün öğlen ezana kadar niyetinizi edebilirsiniz. Kaza ve kefaret orucu olanlar nafile oruç tutmazlar ve öncelikle bu oruçlarını tutmaları gerekir. Kaza ve kefaret orucunda ise niyet, akşamdan güneş battıktan sonra başlar ve imsak vaktine kadar devam eder.

Recep, Şaban ve diğer aylarda oruç tutmak isteyenler niyetini imsak vaktinden önce “Allah rızası için yarın oruç tutmaya niyet ediyorum“, imsak vaktinden sonra ise  “Allah rızası için bugün oruç tutmaya niyet ediyorum”  denir. Yanılıp yanlış söylense de, oruç tutulacak gün bilindiği için mahzuru olmaz. Niyette esas mesele ne yaptığının bilincinde olmaktır. Dil ile söylemek bile gerekmez, oruç tutmayı gönülden geçirmek de niyet sayılır.

Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra “Allah rızası için Recep ayının orucunu tutmaya niyet ettim” diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmanın kendisi de ayrıca bir niyettir.

Ayrıca bu ayda yapılması gereken diğer ameller ise şöyledir;

  • Başkaları için dua etmek. Özellikle anne-baba, eş-evlat, rehberimiz, boynumuzda hakkı olanlar ve arkadaşlarımız için.
  • Helallik istemek.
  • Kimsenin kinini kalpte tutmamak ve başkalarına hakkımızı helal etmek.
  • Tövbe namazı kılmak.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT