Kategoriler
Din Kültürü

Tövbe Namazı Nasıl Kılınır? Ne Zaman Kılınır?

Tövbe Namazı Nedir?

Yüce rabbimiz bizlere belli zaman ve günleri bir fırsat vesilesi kılmıştır. Bu günlerde edilen duaları ve tövbeleri kabul edeceğini buyurmuştur. Bu günler için verilecek en güzel örnek bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesidir. Yine aynı şekilde bayram günleri de bu günlere örnek verilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Allah (c.c.) günahlarımızı bağışlamak ve tövbelerimizi kabul etmek için Zilkade aynını da bizler için bir fırsat karar kılmıştır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a), Zilkade ayında kılınan tövbe namazı hakkında şöyle buyurmaktadır;

“Kim bu namazı kılarsa tövbesi kabul olur, günahları bağışlanır, namaz kılanın kendisine ve ailesine bereket sebebi olur; kıyamet günü ondan maddi ve manevi alacaklı olanlar, hakkı olanlar ondan razı olurlar, imanlı olarak dünyadan göçer, kabri onun için geniş ve nurani olur, anne ve babası ondan razı olur, anne-babası da Allah’ın mağfiretine şamil olur, soyundan gelenler bağışlanır, rızkı artar, ölüm meleği canını aldığı sırada ona hoşgörülü davranarak canını alır.”

Tövbe Namazının Zamanı

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a) tarafından gelen hadise göre Zilkade ayının ilk Pazar günü (cumartesi akşam ezanı ile pazar günü akşam ezanı arasında geçen süre) tövbe namazı kılınır. Bu tövbe namazı başka zamanlar da kılınabilir.

Peygamber Efendimizeşöyle soruldu;

“Ey Allah Resulü! Eğer bu ameli başka günlerde de yaparsak aynı sevabı alır mıyız?” diye sorulduğunda buyurdu: “Evet, tövbe edilmek istenilen başka zamanlarda da bu namaz kılına bilir.”

diye buyurmuştur.

Ayrıca bkz: Tövbe Duası (Türkçe ve Arapça)

Tövbe Namazının Kılışını

Allah Resulü (s.a.a) 4 rekat olan tövbe namazının kılınış şeklini şöyle açıklamıştır:

Zilkade aynın ilk pazar günü önce gusül abdesti alınır. Tövbe guslü şeklinde niyet edilir ve gusül abdestinden sonra ayrıca abdest de alınmalıdır.

4 rekat olan tövbe namazı aynı sabah namazı gibi 2 rekatlık iki namaz şeklinde kılınır. Yani ayrı ayrı 2 rekat kılınarak 4 rekat kılınmış olur.

Namazın her bir rekatında;

  • 1 defa Fatiha suresi
  • 3 defa İhlâs suresi
  • 1 defa Felak suresi
  • 1 defa Nas suresi okunur.

İki namaz da bittikten sonra, 70 defa şöyle denir:

استغفر الله ربي واتوب اليه

Esteğfirullahe rabbi ve e’tubu ileyh.

Sonra 1 defa şöyle denir:

لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلىِّ الْعَظيمِ

La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.

Sonra da şu dua okunur:

يا عَزيزُ يا غَفَّارُ اغْفِرْلي ذُنُوبي وَ ذُنُوبَ جَميعِ المُؤمِنينَ وَالْمُؤمِناتِ فَاِنَّهُ لايَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ

Ya azizu ya ğaffar, iğfirli zunubi, ve zunube cemi’il muminiyne vel muminat, fe innehu la yeğfiruz zunube illa ent.

Tüm bunlardan sonra Allah’ın verdiği nimetleri hatırlayıp şükretmeli, işlemiş olduğumuz günahları hatırlayıp tövbe etmeli ve bir daha günah işlemeyeceğimize dair Rabbimize söz vermeliyiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT