Kategoriler
Din Kültürü Soru / Cevap

Zevk suyu gelirse ne olur? Zevk suyu (mezi) hükmü nedir?

 

Sizden gelen soru:

* Zevk suyu gelirse sonrada boşalmazsan ne olur? *

Cevap:

Zevk Suyu – Mezi

Zevk suyunun diğer bir ismi yani fıkıhta bilinen ismi mezidir. Erkek ve kadında şakalaşma ve oynaşma durumlarından gelen beyaz ince ve kaygan bir sıvıdır. Zevk suyunun gelmesi gusül abdestini gerektirmez. Boşalma olmadığı sürece zevk suyu gelmesinin bir sıkıntısı yoktur. Zevk suyu gelince sadece abdest bozulur. Namaz kılmak için abdest almak yeterlidir.

islam

Zevk Suyu Hakkında Hadisler ve Hükümler

Erkeğin hanımı ile oynaşırken, idrar yolundan gelen berrak su Kadınlarda erkeklerden daha çok görülür Bu kelime “mezy” ve “meziy” şeklinde de okunabilir Hatta bazıları “meziyy” şeklinde şeddeli okunmasını daha uygun görmüşlerdir (el-Abâdî, Avnul-Ma’bûd Şerh’u Sünen’i Ebi Dâvud, Medine 1968, I, 354)

Sponsorlu Bağlantılar

Mezi, meni gibi şehvetle akmaz Aktığı zaman, insan tarafından hissedilmez Mezinin akması ile şehvet kesilmez (Ahmed b Muhammed b İsmail et-Tahtâvî, Haşiye ula Merakil-Felâh Şerhu Nuril-İzâh, Mısır 1970, s80)

Kur’ân-ı Kerim’de mezi hakkında herhangi bir bilgiye tesadüf edilememesine karşılık ilgili bazı hadisler bu konu ile ilgili açıklayıcı bilgiler verir.

Mikdâd b el-Esved’den nakledildiğine göre, Hz Ali (as)ona şöyle buyurmuş: Ben Hz Peygamber (saa)’ın damadıdır Onun için O’ndan utanıyorum Sen O’ndan sor Bir adam hanımı ile şakalaşırken idrar yolundan mezi gelirse, ne yapmak gerekir İtikdâd; bu durumu Hz Muharnmed (saa)’e sordum, aşağıdaki cevâbı verdi, demiş:

“Herhangi birinizin idrâr yolundan bu şekilde mezi gelirse, avret yerini (zekerini) yıkasın ve namazı için abdest alsın ” (İmâm Malik, el-Muvaıta, Tahare, 53; Buharî, Gusl, 13; Müslim, hayz, 4; Ebu Davut, Tahare, 82)

Rivâyet edildiğine göre, Sehl b Huzeyf; “benden çok mezi geliyordu ve ben her seferinde gusledip yıkanıyordum” demiş ve bu durumu Hz Peygamber (saa)’e sorduğunu söylemiş Hz Peygamber (saa) ona, mezinin guslü gerektirmediğini, yalnız abdesti bozduğunu buyurmuş Tekrar: “Yâ Resûlâllah, elbiseden mezinin bulaştığı yeri ne yapmak gerekir?” diye sorunca, Rasûlullah (saa), mezinin bulaştığına kanaat getirilen yerlerin su ile silinmesinin yeterli olduğunu açıklamıştır (Ebu Davud, Tahare, 82; Tirmizî, Tahare, 84)

Hz Ali (as), Rasûlullah (saa)’den mezi ile ilgili soru sormuş O da; “Mezi abdesti ve meni guslü gerektirir” diye buyurmuştur (Tirmizi, Tahare, 83)

Meziden dolayı gusül yapmak, yıkanmak gerekmez Aneak meıi abdesti bozar Bunun için abdesti yenilemek gerekir
Hadislerde de işâret edildiği gibi, mezinin bulaştığı yerleri yıkamak icâb eder Çünkü mezi necistir (İbnul-Humâm, Şerhu Fethil-Kadir, Mısır 1315, I, 46; Vehbe ez-Zuheylî, el Fıkhul-İslâmî ve Edilletuhu, Dımaşk 1989, I, 368)

Sponsorlu Bağlantılar

“Zevk suyu gelirse ne olur? Zevk suyu (mezi) hükmü nedir?” için bir yanıt

Ana baba cocugunun uzerine sudan sebeplerle gelip beddua ediyosa cocukta asi oluyosa bunun hukmu nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT