Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Diyafram Nedir?

Kısaca Diyafram

Diyafram, bir kas çeşididir.Bu kas (diyafram) Göğüs boşluğunun alt kısmını kapsar.Aynı zamanda yassı bir kastır.Diyaframın bulunduğu bölge ise göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasıdır. Diyafram kasının diğer bir adı da karın kasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Tek bir cümle ile tanımlamak gerekirse; Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran yassı kasın adıdır.

Ayrıca bakınız: Diyaframın Görevi

Diyafram Tanımı

Kas-kiriş karışımı bir organ olan diyafram, göğüs kafesine bağlıdır. Solunumda görev alır ve çalışması beynin iki diyafram siniri aracılığıyla yönlendirilir. Diyafram, üç delikle yemek borusuna, aorta ve alt ana toplardamara açılır. Diyafram, nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir. Nefes verdiğimizde ise gevşer ve kubbeleşir.

Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın diğer bir adı da karın kasıdır.

Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir.

Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar.

Her nefes alıp verdiğimizde diyafram ile birlikte göğüs boşluğu da hareket eder.

Ayrıca diyafram kası çizgili bir kas çeşididir.

Nefesal.png Nefesver.png

Diyafram kası kasıldığında göğüs genişler göğüs boşluğu bir vakum gibi işlev görerek akciğerlere hava dolmasını sağlar. İkinci derecedeki yardımcı kaslar olan omurgalar arasındaki kaslarda genişleyerek ve kasılarak bu nefes alıp verişe yardımcı olurlar. Ayrıca boyun kaslarının da bu fonksiyonda az derece payları vardır. Sadece göğsün üst kısmından akciğerleri çok zorlayarak nefes alıp vermek enerjiyi verimli kullanmada çok sıkıntılı durumlar yaratır. Akciğerlerin kapasitesi tam olarak kullanılamaz. Bu şekilde bir nefes almada 500 -700 cc hava akciğerlere dolar. Diyafram kası,omurga kasları ve boyun kasları tam fonksiyonel kullanıldığında akciğerlere 2500cc – 3000cc hava doldurulur. Bu da akciğerlerin alabildiği en yüksek hava miktarıdır.

bronş nedir,
alveol nedir,
diyafram nefesi nedir,
diyaframın görevi nedir,
diyafram kası nedir,
yutak nedir,
enstantane nedir,
diyafram nefesi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT