Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Diyarbakır Şehrinin Neleri Meşhur?

Diyarbakır İlinin Neleri Ünlü?

-Diyarbakır Karpuzu: Oldukça büyük ve lezzetli olmasıyla tanınmaktadır.

-Malabadi Köprüsü: Diyarbakır Silvan’a 20 km. uzaklıkta olup Silvan ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Silvan’dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanterine kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi’nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

Sponsorlu Bağlantılar

-Diyarbakır Surları

-Ergani Bakırı: Ergani Bakır Madeni yatakları dünyanın en eski bakır madeni işletmesi olduğu gibi, tenor bakımından da en zengin cevherine sahip olanıdır. Bakır madeni tahminen Milâttan 2000 yıl önce Asuriler, bilâhare Rumlar, Hicretin 500
ncü yılma rastlayan 12 nci asırda Araplar ve 1850 – 1915 yılları arasında ise Osmanlı Devleti tarafından işletilmiştir.

-Behrampaşa Camii: Behram Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış Osmanlı eseridir. Caminin yapımına 1564 yılında başlanmış ve 1572 yılında yapımı sona ermiştir.

-Delilo Halkoyunu: Kadın erkek karma halde 6-8 kişilik bir diziyle yürütülür.

-Deliller Hanı: Diğer adı da Hüsrev Paşa Hanıdır.Mardin Kapı mevkiinde bulunmaktadır. Mimari kimliğini koruyarak, günümüze kadar ayakta kalabilmiş hanların en önemlilerinden biridir. 1527 yılında Diyarbakır Valisi Hüsrev Paşa tarafından arkasındaki cami ve medrese ile birlikte yaptırılmıştır. Binanın Deliller Hanı olarak anılmasının sebebi, Hicaz’a gidecek hacı adaylarını götürecek delillerin (rehber) bu handa kalmalarındandır.

-Hilar Kayalıkları

-Çermik Kaplıcası: Çermik Kaplıcaları İtalya kaplıcalarından sonra nitelik bakımından dünyada ikinci olan “ Çermik Kaplıcası” iltihaplı romatizmalar, çocuk felçleri, nevrit, polinevrit, kadın hastalıkları sendromlarında; koklama ve serpintileme tadavisi, üst teneffüs yolları hastalıkları ve deri hastalıklarını şiddetle tedavi etmektedir. Yapılan incelemelere göre kaplıcanın suyu 48 derece sıcaklığında olup kükürtlü ve radyoaktiftir. Asıl özelliği ise bileşiminde bromür iyonu ve iyodür bulunmasıdır.

-Meryem Ana Kilisesi: VI. yy.dan kalma olup, zamanla birçok onarım görmüştür. Bizans devrinden kalma mihrabı, Roma biçimi kapısı ilgi çekicidir. Kilisede bazı azizlerin türbesi bulunmaktadır. Süryani Kadim Yakubi mezhebine ait olan kilisede bazı azizlerin tasvirleri bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT