Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Eroin ve Kokain Bağımlılıklarının Yol Açtığı Zarar Nelerdir?

Eroin Nedir?

Morfinin bir türü olmakla birlikte , yarı sentetik afyondan üretilir, beyaz ve kristalize şeklindedir. Vücuda girdiği anda endorfinleri taklit eder ve bir iyilik hissi uyandırır. Tek seferlik kullanımda bile yüksek derecede bağımlılık yaratabilir. Bir iki gün kullanımdan sonra bırakıldığında bile yoksunluk sendromu görülmeye başlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Kokain Nedir?

Coca bitkisinden yapraklarından üretilir. Bir çok ülkede yetiştirilmesi, üretilmesi ve bulundurulması yasaktır.batı ülkelerde büyük sorun teşkil etmektedir. Bu bitkinin ana vatanı ise Şili , Peru , Bolivya ‘dır. Tıp alanında kullanılmaktadır.Özellikle anesteside kullanılır. Bu madde merkezi sinir sistemi üzerine uyarıcı ve iştahın bastırılması gibi etkiler yapar.Enjeksiyon ya da burundan çekmek gibi yöntemlerle kullanılmaktadır. Hücre öldürücüdür yüksek doz alımı ölümcül sonuçlar doğurmaktadır.

Eroin ve Kokain Bağımlılığın Zararları

  • Etkisini dopamin nörottransmitterini hücrelere taşıyan (dopamin taşıyıcı) proteinler üzerinden gösteren kokain, sinirleri tesirsiz hale getirir ve uygulandığı bölgede uyuşturma yapar. Düşük dozlarla kana geçtiğinde bir zindelik ve zevk hissi verir. Bu durum, bazı kimseleri uyuşturucu alışkanlığına sürükler. Bu kimseler, enjeksiyon ve burna çekmek suretiyle keyif verici olarak kullanırlar. Kokain, keza bir hücre öldürücü olup, bir bölgede, uzun bir süre kalırsa veya yüksek dozda alınırsa hücreleri öldürür.
  • Eroin çoğunlukla artan fizyolojik tolerans ile zamanla yok olan yoğun öfori yapıcı özelliği için kullanılan (çoğunlukla) yasal olmayan bir maddedir. Eroinin popülaritesi kullanıcıların anlattıklarına göre bir şekilde diğer afyon alkaloidlerine göre kullanıcıda çok farklı hisler uyandırmasıdır. [4] Bu durum eroinin kullanımını takiben iki asetil grubu sayesinde yağdaki yüksek çözünürlüğü ve bu şekilde kan beyin bariyerini çok hızlı şekilde geçmesi ile meydana gelir. Eroin enfiye şeklinde veya enjeksiyon gibi çeşitli yollarla vücuda alınabilir.Ayrıca alttan ısıstarak çıkan buharı içine çekerek de kullanıldığı olurBirçok kullanıcı eroini kokainle birlikte eriterek bunu damar yoluyla alirlar .Ancak bu çok riskli bir kombinasyondur.Kokain vücüt dokularına iritandır ve sık temas ettiği dokulardanekroza bile yol açabilir .Beyinde eroin asetil grupların ayrılmasıyla hızla morfine metabolize edilir. Opioid alıcılarıyla bileşen morfin molekülüdür. Eroin bu yüzden pro-drug(Prekürsör. Vücuda giren etkisiz bir bileşiğin bazen biyotransformasyon sonucu etkili duruma geçmesiyle oluşan aktif metabolit) olarak adlandırılır.Eroin’in etkisini gösterme hızı, hangi yolla alındığına bağlı olarak değişir. Oral yoldan alındığında, kan-beyin bariyerini geçmeden önce, normal şartlarda tamamen morfine metabolize edildiğinden, etkileri oral yoldan alınan morfinin etkileriyle aynıdır. Burundan çekildiğinde etksisini 10-15 dakika içinde gösterir. Tütün ile birlikte kullanıldığında, neredeyse anında etki eder fakat daha düşük etkiler gösterir ve bu süreç normalden uzun sürer. Damar yoluyla alındığında, madde direk olarak kana karıştığından sadece 7-8 saniye içinde vücutta şiddetli uyuşukluk ve aşırı mutlu olma hali meydana gelirken, kas yoluyla 5-8 dakikada etkiler.Heroin bir μ-opiattir. (mu-opioid) agonist. Hemen hemen bütün memelilerde beyindeki, omurilikteki ve karındaki düzenli bölümlere yayılarak işlevini görür. Eroin diğer opioidler,gibi vücudun dört endojen nörotransmiterlerine agonisttir. Bunlar β-endorphin, dynorphin, leu-enkephalin, and met-enkephalindir. Vücutta eroin olduğunda, beyin doğal endorfin üretimini azaltır, hatta bazen durdurabilir. Endorfinler genellikle beyinde ve sinir uçlarında görülür ve ağrı hissini azaltırlar. Diğer fonksiyonları hala tam olarak keşfedilememiş olmakla birlikte; eroinin, analjezi dahil olmak üzere hemen hemen tüm etkileriyle benzerliği olduğu bilinmektedir.(antitussin, anti-diarrheal) Düşük endorfin üretimi, eroin kullanıcılarında bağımlılığa sebebiyet verir ve eroin alımının durdurulması, fiziksel travma halinde değilken bile, ağrılı ve oldukça rahatsızlık verici semptomlara yol açar. Butun bu semptomlara genel olarak yokluk sendromu denilebilir. Bu semptomlar son eroin alımından 6-8 saat sonra hissedilmeye başlarlar.
  • Yüksek dozda Eroin ölümcül olabilir. Sigmund Freud bahsettiği gibi intiharlarda kullanılabilir. Eroin aynı zamanda bir cinayet aleti olarak da kullanılabilir. Seri katil Dr. Harold Shipman kurbanları üzerinde Eroin kullanmıştır. Dağıtıcılar aynı zamanda sevmedikleri müşterilerine alışılmadık şekilde saf eroin verirler, ya da bir başka uyuşturucu ile karıştırırarak verirler fentanyl, sonuç ölümcül dozaşımıdır. Zaman zaman bu tür ölümleri açıklığa kavuşturmak ölümün aşırı doz mu,intihar mı yoksa cinayet mi olduğunun bilinememesi nedeniyle son derece zordur.
  • Esrar gibi uyuşturucu maddelerin vücuttan tamamen atılma süresi ; alınan uyuşturucunun cinsine ve dozuna göre değişmektedir. 20 günlük bir süre içerisinde uyuşturucu madde vücuttan atılır..ancak , saç ve kıllarda uyuşturucu maddeler tutulduğu için ; eğer kreminal inceleme yapılıp saç ve kıllarınız incelenecek olursa , uyuşturucu kullanmış olduğunuz tespit edilecektir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT