Kategoriler
Faydalı Bilgiler Soru / Cevap

Bambu Ağacı ve Özellikleri

Bambu Ağacı

Bambu ağacı hakkında yaptığım kısa bir araştırma sonucu çok ilginç bilgiler öğrendim. Örneğin ilk olarak tohum şeklinde ekilen bu ağacın büyümek için nasıl bir özveri istediğini,bambu ağacının ne kadar çabuk büyüdüğünü ve bambunun 2.dünya savaşında Japonya’ya atılan atom bombası sonrası dayanıklı olması nedeniyle ayakta kalan tek ağaç olması gibi. Gerçi daha birçok bilgi vardı ama bu ağaç türü hakkındaki diğer bilgiler için buyrun yazımıza 🙂

Sponsorlu Bağlantılar

Bambu ağacı sadece Çin’de yetişiyor. Peki Türkiye’de yetişemez mi? Belki iklim özellikleri olarak bazı yörelerimizde yetişebilir. Yalnız bir şartı hatırlatmak lâzım ki, Çin bambu ağacı sabır ve sebat gerektiren bir ağaçtır. Onu yetiştirirken çok ama çok sabretmek gerekir.

Toprağa buğday veya nohut, fasulye ektiğinizde bunların çimlenmesi çok kısa sürer. 15 gün, bir ay veya en geç iki ay da filizlenip büyümeye başlar. Emek verenlerin hemen yüzlerini güldürürler.

Şimdi de Çin bambu ağacına gelelim. Bunun tohumunu toprağa dikiyorlar. Sulanıyor, gübreleniyor. Üç ay geçiyor, filizlenme yok. Yine sulanıyor, bakımı yapılıyor. Altı ay geçiyor, hâlâ filizlenme yok. Yine sulanıyor, bakımı yapılıyor. filizlenme yok. Bir sene geçiyor, yine yok.

Çoğumuz bir sene geçtiği halde diktiğimiz şey filizlenmiyorsa bırakırız ve bakımından vazgeçeriz. “Demek ki bu yetişmeyecek!” deriz. Ama Çinliler sabırlı insanlar. Sabırlı oldukları, çok zahmetli iş olan ipek üretiminden belli.

Çin bambu ağacı bir yıl, iki yıl, üç yıl, dört yıl ve nihâyet beş yıl boyunca filizlenmiyor. Ama beşinci yılın sonunda tohum topraktan çıkıyor, filizleniyor. Çinliler tam beş yıl sabrediyorlar.

Peki, sonra ne oluyor biliyor musunuz? Altı haftada 27 metre uzuyor. Evet yanlış okumadınız. 27 metre.

Şimdi şöyle bir düşünelim: Bu ağaç altı haftada mı büyüdü? Yoksa beş yıl + altı haftada mı?

Evet, sabır ve sebât öyle bir tılsımdır ki, kendini yenen kazanır, kendine yenilen kaybeder.

Bambu Ağacı Asya, Güney ve Kuzey Amerika ve Afrika’da bulunurlar. En büyük bambu türleri 80 cm kalınlığa ve 38 metre uzunluğa kadar uzayabilirler. Bambu kısaca; gıda maddesi, inşaat ve yapı malzemelerinde, mobilya sanayiinde, kimya sanayiinde, ilaç üretiminde, kağıt üretiminde, kumaş üretiminde, park-bahçe düzeninde, ev eşyaları yapımında, müzik entrumanları imalatında, ilkel silah yapımında çoğunlukla kullanılır. Bambu Ağacı 2’nci Dünya Savaşında Japonya’da atom bombasından sağ kalabilen tek ağaç  olma özelliğini göstermiştir. Bu Bambu’nun ne kadar dayanıklı bir  malzeme olduğunun göstergesidir. Estetik görünümü nedeniyle günümüzde Bambu’dan yapılan parke Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılır. Bugün Amerika’daki zemin kaplamalarının %60’ını Bambu Parke oluşturuyor. Parkelerin sertlikleri sözkonusu olduğunda kayın ya da meşe ile kıyaslanabilmektedir. Bambu’nun sertlik ve sağlamlığı bu iki ağaçtan da fazladır.

Sıcak ülkelerde yetişen, mobilya , merdiven, baston gibi birçok eşyanın yapımında kullanılan bir tür kamış.

Hint kamışı olarak da bilinir. Bambu dünya üzerinde en çok tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü; Asya’nın güneydoğusu, Hint ve Büyük Okyanus’taki adalarda yetişir. Kalın bir toprak altı gövdesinden dallanarak büyür. Gövdelerinin uzunluğu türüne göre 10 cm’den 40 m’ye kadar değişir. Şeritsi yaprakları, genç bitkilerde gövdeden, yaşlılardaysa dallardan çıkar. Bambular uzun ömürlü bitkilerdir. 120 yıla kadar yaşayan türlerine rastlamak mümkündür. Çoğunlukla mobilya yapımında kullanılsa da, özellikle Çin mutfağında pişirilerek sebze olarak tüketilen türleri mevcuttur.

Karakteristik özellikleri bakımından sert ağaç türleri ile benzerlikler taşımaktadır ve diğer ağaç türlerinden çok daha sağlam ve dayanıklıdır. Göz alıcı bir güzelliğe sahip olan bambu, dekoratif bir ağaç olmasının yanı sıra; özellikle tropikal ülkelerde inşaat sektöründen yemek yapımına kadar her konuda kullanılmaktadır. 1000’in üzerinde çeşidi ile tropikal iklime sahip ülkelerde yaygın olarak yetişmektedir. Mistik bir bitki olan bambu; güç, esneklik ve dayanıklılığı temsil eder. Doğa dostu olan bambu çabuk ve kolay büyümesinin yanı sıra zor kullanım koşullarına uygunluğu ile gittikçe daha popüler bir malzeme haline gelmiştir.

Bambu ağacı mobilya sektöründe iç mekan, dış mekan mobilya lar ve aksesuar yapımında tercih edilmektedir. İthal ve ilaçlı suda bekletilmiş olan bambu ağacından yapılan mobilyalarda bozulmalar görülmemektedir. Bambu ağacı kullandıkça eskiyen bir ağaçtır, tekrardan zımparalama veya boyama müşterinin beğenisine kalmış bir unsurdur. Dekorasyonda bambu eskiliği ve doğallığı ile beğenilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Bambu Ağacı ve Özellikleri” için bir yanıt

İstanbul Ayazağa ormanda bambu ağacının yetişmiş olduğunu gördüm. mart 2014

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT