Kategoriler
Faydalı Bilgiler

Ekinoks Nedir? İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu Nedir?

Ekinoks Nedir?

Fransızca kökenli bir isim olan “ekinoks” kelimesi gece-gündüz eşitliği anlamına gelir. Diğer bir tabir ile gün-tün eşitliği yada ılım olarak da tarif edilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse, Ekvator’a dik bir şekilde güneş ışınlarının vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an olarak tanımlanır. Bir yılda iki defa tekrarlanan bu olay gece ile gündüzün eşit olması durumudur. İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olarak yılda iki defa gerçekleşir.

ekinoks-1

İlkbahar Ekinoksu Nedir?

20 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

  • Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
  • Güney Yarıküre’de yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu’dur.

Sonbahar Ekinoksu Nedir?

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

  • Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
  • Güney Yarıküre’de yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu’dur.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT