Kategoriler
Faydalı Bilgiler

GPS Nedir? GPS Nasıl Kullanılır? GPS Kullanım Alanları

İnsanoğlu tarih boyunca gökyüzünü ve yıldızları yolunu bulmak için kullandı. Özellikle geceleri gökyüzüne bakarak yolumuzu bulmaya çalıştık. Eskiden denizciler nerede olduklarını ve nereye gittiklerini anlamak için  geceleri gökyüzündeki takımyıldızları kullanırdı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bugün ise nerede olduğumuzu öğrenmek ve nereye gideceğimizi bilmek için tek ihtiyacımız olan  dünyanın her yerinde basit bir elle tutulan (Küresel Konumlandırma Sistemi ) GPS alıcısıdır. Dünya üzerinde gezinen onlarca uydu sayesinde konumumuzu öğrenebiliyoruz.

GPS nedir? Nasıl kullanılır?

Küresel Konumlama Sistemi (GPS), yer istasyonları ve alıcılardan oluşur. GPS üç parçadan oluşan; uydu, yer istasyonları ve alıcıları olan bir sistemdir.

Uydular takımyıldızlarındaki yıldızlar gibi davranırlar ve ne zaman nerede oldukları bilgisine sahibiz. Yer istasyonları bu uyduların aslında nerede olduklarından emin olmak için radar kullanıyor.

Cep telefonları, arabalardaki navigasyon sistemleri yada diğer alıcılar, uydudan sürekli sinyal alıyor. Bu alıcılar sayesinde nerede olduğumuzu, nereye gitmemiz gerektiğini ve belli konumdan ne kadar uzakta olduğumuzu saptıyorlar.

Bir alıcı, dört veya daha fazla uydundan sinyal alıp mesafesini hesapladığında, tam olarak nerede olduğunuzu bilir. Bu GPS cihazları nerede olduğunuzu bir kaç metre mesafeye kadar belirleyebiliyor. Yüksek teknolojiye sahip olanlar ise neredeyse nokta atışı tespitler yapıyor.

Günlük yaşamda GPS kullanımı

GPS’in kullandığı ve hayati önem taşıyan uygulamalar vardır. Ancak bir yemek siparişi vermek gibi işlerde de kullanılmaktadır. Yemek siparişi verdiğinizde GPS ile adresiniz tam olarak belirlenir ve yemeğiniz ayağınıza gelir.

GPS hayati önem taşıyan işlerde sıklıkla kullanılır. Bunların en önemlilerinin başında tehlikeli doğal afetleri tespit etmek ve önlemek için kullanıldığını görmekteyiz.

  • GPS sayesinde tsunamilere karşı insanları erken uyarılabilir.
  • GPS, yanardağları izlemek için kullanılır.
  • Depremler sonrasında GPS kullanılarak hızla izlenebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT