Kategoriler
Faydalı Bilgiler

Kloroplast Nedir? Yapısı ve Kloroplastın Görevleri

Kloroplast Nedir?

Bir bitki hücresindeki fotosentezin meydana geldiği alanlardır. Güneş ışığından enerjiyi emen yeşil bir pigment olan klorofili içerirler. Fotosentez, ökaryotik hücre yapılarında oluşur ve bu yapılar kloroplast olarak adlandırılır. Kloroplast, plastid olarak bilinen bitki hücresi organelinin bir türüdür. Plastidler, enerji üretimi için gerekli maddelerin depolanmasına ve hasat edilmesine yardımcı olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Kloroplast, klorofil adı verilen, fotosentez için ışık enerjisini emen yeşil pigment içerir. Dolayısıyla kloroplast, bu yapıların klorofil içeren plastidler olduğunu gösterir. Mitokondri gibi kloroplastların kendi DNA’larına sahip olmaları, enerji üretiminden sorumlu olmaları ve bakteriyel ikili parçalamaya benzer bir bölünme işlemi yoluyla hücrenin geri kalanından bağımsız olarak çoğalırlar. Kloroplastlar aynı zamanda kloroplast zarı üretimi için gerekli amino asitler ve lipid bileşenleri üretmekle görevlidirler. Kloroplastlar, yosun gibi diğer fotosentetik organizmalarda da bulunur.

Kloroplast Yapısı

Bitki kloroplastları sıklıkla bitki yapraklarında bulunan bekçi hücrelerinde bulunur. Koruyucu hücreler stoma olarak adlandırılan küçük gözenekleri çevreler ve fotosentez için gerekli olan gaz alışverişine izin vermek için bunları açar ve kapatırlar. Kloroplastlar ve diğer plastitler, proplastid denilen hücrelerden gelişirler. Proplastidler, farklı plastid tiplerine dönüşen olgunlaşmamış, farklılaşmamış hücrelerdir. Bir kloroplasta dönüşen proplastid, yalnızca ışığın varlığında bunu yapar. Kloroplastlar, her biri özel fonksiyonlara sahip olan birkaç farklı yapı içerirler.

Kloroplast yapıları şunları içerir:

Zar örtüsü – Koruyucu örtüler gibi davranan ve kloroplast yapılarını kapalı tutan iç ve dış lipid olarak iki katmanlı zarları içerir. İç zar, stromayı zarlardan ayırır ve moleküllerin kloroplast içine girip çıkmasını düzenler.

Zarlar arası alan – Dış zar ve iç zar arasındaki boşluk.

Thylakoid sistemi – Işık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülme yeri olarak görev yapan tilakoid denilen yassı sünger benzeri zar yapılarından oluşan iç zar sistemi.

Thylakoid Lümen – Her tilakoidin içindeki bölme.

Grana (tekil granül) – Işık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülme yeri olarak işlev gören tilakoid keselerin yoğun yığınları (10 ila 20).

Stroma – Örtünün içinde, ancak tilakoid zarın dışında kalan kloroplast içindeki yoğun sıvı. Burası, karbondioksitin karbonhidratlara (şeker) dönüştürüldüğü yerdir.

Klorofil – Işık enerjisini emen kloroplast granadaki yeşil bir fotosentetik pigment.

Kloroplast Görevleri

  • Temelde fotosentez görevini yerine getirir.
  • Enerji üretiminden sorumludurlar.
  • Işık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürür.
  • Yapısında bulunan klorofil nedeniyle bitkiye yeşil rengini verir.
  • Fotosentez ile karbonhidrat oluşumu ve O2 oluşumunu sağlar.
  • Karbonun hücre için gerekli organik maddelere dönüştürülmesini sağlar.
  • Dünya’nın havasını temizler.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT