Kategoriler
Faydalı Bilgiler

Volkan (Yanardağ) Nedir? Volkan Nasıl Oluşur?

Volkan yada Yanardağ

Yanardağ, gezegenin ya da ayın yüzeyinde, çevreden daha sıcak bir malzemenin yani magmanın yüzeydeki bir delikten püskürerek dışarı çıkıp oluşturduğu coğrafi şekillerdir. Bu materyal yani magma delikten dışarı çıktığında bir patlamaya neden olur. Bu patlama içeriden çıkan maddeyi gökyüzüne fırlatacak düzeyde patlayıcı olabilir. Ya da yavaş bir şekilde akarak çıkabilir. Volkanlar, volkanik dağ yada yanardağ isimleri ile de bilinir.

Sponsorlu Bağlantılar

Volkanik alanlar genellikle, etraflarında toplanan birçok kaya, kül veya başka materyalden oluşan dağları oluştururlar. Volkanlar aktif, uyku halinde veya sönmüş olarak bulunabilir.

Aktif volkanlar, yakın zamanlarda patlak veren ya da yakın gelecekte patlamalar yapması beklenen yanardağlardır.

Uyuyan volkanlar artık patlamalara neden olmaz, ancak gelecekte tekrar patlayabilir.

Sönmüş yanardağlar ise asla bir daha patlamayacak olan yanardağlardır.

Volkanların Oluşma Sebebi

Yanardağlardan yeryüzünde çıkan madde sıvı kaya, kül, kor şeklinde köz ve/veya gaz olabilir. Sıvı kayalar yer altındayken magma, yeryüzüne çıktıklarında ise lav olarak isimlendirilir.

Magmanın yükselmesi ve Dünya’nın yüzeyinde patlamalara neden olmasının üç nedeni vardır. Yeryüzündeki yanardağlar yerin altında yukarıya doğru yükselmekte olan magmadan oluşur.

Magma üç farklı şekilde yükselir üç farklı yanardağ oluşturur;

1- Magma, tektonik plaklar denilen Dünya’nın kabuğunun parçaları birbirinden yavaşça uzaklaştığında yükselebilir. Magma oluşan boş alanı doldurmak için yukarıya doğru çıkmaya başlar. Bu gerçekleştiğinde sualtı volkanları oluşabilir.

2- Magmalar, bu tektonik plakalar birbirlerine doğru ilerledikçe yükselirler. Bu gerçekleştiğinde, yerkabuğunun bir kısmı iç kısımlarına zorla sokulabilir. Yüksek ısı ve basınç kabuğun erimesine ve magma olarak yükselmesine neden olur. Bu da erimiş kabuk volkanlarını oluşturur.

3- Magmanın yükselmesinin bir diğer nedeni de sıcak noktalar nedeniyledir.  Bu sıcak noktalar Dünya’nın sıcak alanlarıdır. Bu alanlar magmayı ısıtır. Magma daha az yoğunlaşır ve daha yoğun olduğu zaman yükselmeye başlar. Böylece sıcak nokta yanardağları oluşur.

Magmanın yükselmelerinin her biri diğerinden biraz farklıdır, ancak her biri yanardağları oluşturabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT