Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Hikâyeci (Rivayetçi) Tarih Nedir? Özellikleri

Hikâyeci (Rivayetçi) Tarih

Bu tarz ilk olarak eski Yunan’da ortaya çıkmıştır. Başlangıçta ağızdan ağza dolaşan hatıralar şairler tarafından nazım tarzında söylenmekte ve bunlara “epos” adı verilmekteyken, Logograflar tarafından hikâyeleştirilerek nesre çevrilmişler ve arşivlerdeki malzemenin de ilavesiyle içlerine birtakım gerçekler de karışmıştır. Fakat yine de, Strabon’un ifadesiyle bunlar “epos” olmaktan kurtulamamışlardır. Logografların eserleri ne edebi, ne de tarihi eserlerdir. Sadece ilmi araştırma yolunu açan “basit kronikler”dir.(Tarih Yazıcılığı Nedir?)

Sponsorlu Bağlantılar

“Tarihin Babası” adıyla bilinen Herodotos her ne kadar Logografların yolundan gitmişse de, insanı merkez haline getirmiş olması ve kavrayış üstünlüğüyle onlardan ayrılır. Herodotos da hikâyeci tarih tarzını kullanmıştır. Fakat olayları peş peşe sıralamakla kalmamış, onları bir düzen içinde nakletmiş ve bir kompozisyon örneği vermiştir. Eserinde az da olsa siyasi görüşler vardır. Tenkit düşüncesine sahip olmamakla birlikte, gördükleri ile duydukları arasında bir ayrım yapmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Hikâyeci (Rivayetçi) Tarih Nedir? Özellikleri” için 5 yanıt

bence hepsini kısa kısa özet yapsaydınız daha iyi olurdu böle ne yani ne oldugu belirsiz ya biz sizden özet istiyoruz siz ne veriyosununz ya allah allaaahhhh

hepsinden neden kısa özetler alımıyosunuz hepsiden kısa kısa 2 paragrafa doplayın özet olur işde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT