Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Kesme Tahtalarını Temizlemek İçin Öneriler

Kesme Tahtasını Nasıl Temizleriz?

Kesme veya doğrama tahtası olarak adlandırılan mutfak gerecini kullanmayanımız yoktur. Tahta olarak adlandırılsa da plastik, cam ve mermer gibi çeşitleri de var. Bu gereçler her ne kadar işimizi kolaylaştırsa da sağlığımızı tehdit ettiği de bir gerçek. Özellikle et ürünlerinden geçen ve hızla çoğalan bakteriler kesme tahtasından temizlenmediği sürece, üzerinde doğranan diğer sebze, meyve gibi besinlere de kolaylıkla bulaşacaktır. Bu konuda hijyenin sağlanabilmesi için sizlere  6 öneri sunuıyoruz…

Sponsorlu Bağlantılar

Reader’s Digest dergisi, mutfakta et, sebze, tavuk keserken kullandığınız kesme tahtalarınızı temizlemenin ve dezenfekte etmenin 6 akıllı çözümünü sunuyor.

 

Kabartma tozu

Tahta ya da plastik kesme tahtalarını arasıra birer yemek kaşığı kabartma tozu, tuz ve su karışımından oluşan macun ile ovarak temiz tutabilirsiniz. Daha sonra sıcak suyla güzelce durulayın.

 

Ağartıcı

Kesme tahtalarının yüzeyini 2 litre suyun içine 1 çay kaşığı ağartıcı ilave ettiğiniz karışıma batırdığınız fırça ile ovun. Küçük daireler şeklinde ovun ve karışımın tahtanın içine emmemesine dikkat edin. Hafifçe ıslatılmış kağıt havlu ile silip kurutun, sonra temiz bir bezle hemen kurutun.

 

Hidrojen peroksit

Yüzde yüz garantili bir bakteri öldürücü olan hidrojen peroksit ile kesme tahtanızın üzerindeki bakterilerin çoğalmasıyla savaşabilirsiniz. Özellikle de et ya da tavuk kestikten sonra bu işleme daha çok ihtiyacınız olacak. Kesme tahtanızın üzerindeki mikropları öldürmek için sirkeyle sirmek için kağıt havlu kullanın, sonra başka bir kağıt havluyu da hidrojen peroksitle temizlemek için kullanın. Yüzde 3 oranında hidrojen peroksit kullanmanın zararsız olduğu belirtiliyor.

 

Limon

Soğan doğradıktan, sarımsak ezdikten, çiğ ya da pişmiş et ve tavuk kestikten ya da balık hazırladıktan sonra kesme tahtalarınızın güzel kokmasını istemez misiniz? Kokudan kurtulmak ve kesme tahtalarınızı dezenfekte etmek için yarım limon ile tahtanın tüm yüzeyini ovun ya da şişeden dökeceğiniz seyreltilmemiş limon suyu ile yıkayın.

 

Tuz

Ekmek tahtanızı ya da kesme tahtanızı su ve sabunla yıkadıktan sonra, tuza batırdığınız ıslatılmış bir bezle ovalayın. Tahtalarınız daha parlak olacaktır.

 

Sirke

tahta kesme tahtalarınızı temizlemek ve dezenfekte etmek için, her kullanımdan sonra sirkeyle silin. Sirkede bulunan asetik asit, iyi bir dezenfektandır. E.coli, Salmonella ve Staphylococcus gibi zararlı mikroplara karşı etkilidir. Tahtalarınızı asla su ve deterjanla yıkamayın, çünkü yüzeydeki tahta liflerin zayıflamasına neden olur. Tahtalarınızın dezenfekte edilmesinin yanında içine sinen kokuların giderilmesine ihtiyacı varsa, üzerine biraz kabartma tozu sürün ve sonra spreyle üzerine seyreltilmemiş sirke sıkın. Köpürmesini için 5-10 dakika bekleyin ve sonra temiz soğuk suya batırılmış bezle güzelce durulayın.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT