Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Kütahya Şehrinin Neleri Meşhur?

Kütahya Şehrinin Neleri Ünlü?

-Porselen ve Çini İmalatı

-Başkomutanlık Milli Parkı: 26 Ağustos’ta Kocatepe’de başlayan Türk Kurtuluş Taarruzu, 27-28 Ağustos daki kanlı muharebelerde Kocatepe bölgesindeki düşman kuvvetlerini önüne katarak sürmüş ve 29 Ağustos ta Afyon’a ulaşmıştır.Beş gün geceli gündüzlü aralıksız süren meydan savaşını,Ulu Önder Atatürk’ün 26-30 Ağustos 1922 tarihinde bütün dünyayı şaşırtan bir başarı ile sonuçlandırdığı Kurtuluş Savaşının geçtiği yörelerde ki tarihi olgular Başkomutan Tarihi Milli Parkının ana kaynak değerini oluşturur.

Sponsorlu Bağlantılar

-Kütahya Kalesi: Çevresi yaklaşık 3.500 m’dir. Yetmiş burcu vardır. Kale, üç bölümden meydana gelir. İç hisar, yukarı ve aşağı kalelerden sonra yapılmıştır. Asıl kalenin eteğindedir.

-Aizanoi Antik Kenti: Çini ve porselenleri dünyaca meşhur Kütahya, tarih boyunca pek çok ilke tanık olmuş. Dünyanın ilk antik borsası Çavdarhisar İlçesindeki Aizanoi’de kurulmuş, dünyadaki ilk toplu iş sözleşmesi 13 Temmuz 1766’da Kütahya’da imzalanmış, dünyadaki ilk ve tek çini müzesi yine Kütahya’da.

-Tavşanlı Leblebisi: Tavşanlı Leblebisinin mazisi 400 – 450 yıl öncelere dayanır. Murat Gazi’nin ölümünden 180 sene kadar sonra, Arnavut bir ustadan leblebi yapımını öğrenen Tavşanlılı bir usta, leblebi yapımını Tavşanlı’ya getirir. Zaten bu yörenin nohutları daha önceleri leblebi yapımında kullanılmaktaymış, böylece ustanın buraya gelmesiyle leblebicilik bu yörenin en iyi mesleklerinden biri olur. Çok sayıda zanaatkâr yetişir bu havalide. 1920 -1935 yılları arasında işin ehli ustalarca yetiştirilen gençler uzun yıllar süren çıraklık ve kalfalık dönemlerinden sonra belli bir sınava tabi tutularak, eğer kazanırsa peşkir kuşandırılarak usta yapılmışlardır. Böylelikle leblebicilik mesleği gençler arasında büyük bir rağbet görmeye başlamış ve çok iyi ustalar yetişmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT