Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Malatya Şehrinin Neleri Meşhur?

Malatya Şehrinin Neleri Ünlü?

-Malatya Kayısısı: Malatya’ da Bölgesi Ülkemizin en önemli kayısı üretim merkezi olan Malatya ili gerek kayısı üretimi ve gerekse kalite bakımından sadece ülkemizin değil hemen hemen dünyanın her tarafından tanınmaktadır.Adını Hititliler döneminde ” Meyve Bahçesi ,, anlamına gelen ” Meliute, Maldiya, Melita” kelimelerinden alır.

Sponsorlu Bağlantılar

-Günpınar Şelalesi: Darende İlçesi’nin 10 km. batısında bulunuyor. Günpınar Çayı, kaynağından çıktıktan sonra kayalar arasında oldukça yüksek bir düşüş yapıyor. Şelalenin çıkardığı ses, toz halinde çevreye yayılan su zerreciklerinin kayalar üzerinde akışı, izlenmeye değer. Şelalenin çevresini kaplayan ağaçlar, Günpınar’ın görünümünü daha da muhteşem hale getiriyor. Şelale, her yıl çok sayıda ziyaretçinin akınına uğrıyor. Günpınar’ın çevre düzenlemesi Özel İdarece yaptırıldıktan sonra, şelalenin cazibesi daha da artmış.

-Pınarbaşı Mesire Yeri: Malatya il merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Pınarbaşı Mesire yeri Bahçebaşı (Orduzu) mevkiindedir. Buradaki kaynak sularının önüne bir set çekilmiş ve bir gölet oluşturulmuştur.

-Aslantepe Antik Kenti

-Karakaya Barajı: Güneydoğu Anadolu Projesi’nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın yapılmasıyla birlikte bir çok köy boşaltılmıştır. Karakaya barajı doğu anadolu bölgesinde yer alır.

-Battalgazi Kervansarayı: Battalgazi ilçesinde Alaca Kapı semtinde bulunan bu kervansarayı Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa 1637 yılında yaptırmıştır Kervansaray ile ilgili 1637-1638 tarihli iki kitabe bulunmaktadır Bunlardan biri kapalı kısma giriş açıklığı üzerinde, diğeri de Alacakapı Mescidi avlusuna sonradan götürülmüştür Bu kitabe bugün Malatya Müzesi’ndedir

-Sultansuyu Harası: 1849 yılında Sultansuyu işletmesinin üzerinde kurulduğu arazı Harput valisi Mustafa Sabrı Paşa, Harput Defterdarı Nazif Bey’ın oğulları ile Harput Gümrükçüsü Ahmet Efendiye işletilmek üzere verilmiştir Bu şahıslar araziyi istenilen şekilde işletemedikleri için 1872 yılında tekrar geri alınmış ve padişah emrine tahsis edilerek Çiflikat-u Hümayun şekline sokulmuştur. O donemde bölgede meydana gelen isyanları ve çıkan karışıklıkları bastırmak amacıyla her defasında askeri birlikler göndermektense, 1324’de Miralay Rahmi Bey komutasında daimi bir karargah haline dönüştürülür.

-Darende Kudret Hamamı: Tohma Irmağı kenarında Somuncu Baba Cami ile köprü gözü mevki arasındaki vadide, yalın dik yamaçlar arasında, tabi bir su kaynağı olan Kudret Hamamı’na yaşılar sıcakların artması ile birlikte yoğun ilgi görmüştür.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT