Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Minerallerin İşlevleri Nelerdir?

Mineral Nedir?

Canlıların yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmelerini ve gelişimlerini sağlayan, kimyasal bileşime sahip olan kristalin organik elementlerdir.Doğal olarak bulunur ve genellikle katı haldedirler. Ancak çok az şekilde sıvı haldedirler.Vücud kendi kendine  Mineral eksikliğinde ortaya ciddi sorunlar çıkabilir.Vücudun kendi kendine oluşturamadığı inorganik maddeler olan mineraller, vitaminler ile birlikte çalışarak vücutça en fazla ihtiyaç duyulan bölgelere etkin bir şekilde ulaşmalarını sağlarlar. Dolayısıyla insan vücudunun en az vitaminler kadar minerallere de ihtiyacı vardır.

Minerallerin İşlevleri Nelerdir?

Minerallerin insan vücudundaki görevleri, hangi besin maddelerinde bulunduğu, almamız gereken günlük ihtiyaç ve eksikliklerinden kaynaklan belirtileri aşağıda bulacaksınız.
  • Sodyum
Sodyum’un Minerali’ nin Görevi: Bütün vücut hücrelerinin içindeki ve dışlarındaki suyun düzenlenmesi, kalp ritmi, sinir uyarılarının ve kaskasılmalarının iletilmesi, dolaşım sistemi dengesi, enzimlerin harekete geçirilmesi.Yemeklik tuz, buğulama ve salamura et, salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir, maden suyu.İnsan Vücudunun Günlük Sodyum İhtiyacı : 2 -3 gr’ dır.Sodyum’un eksikliğinde ,Güçsüzlük, sinir bozuklukları, ilgisizlik, düşük tansiyon, kas krampları.
  • Kalsiyum
Kalsiyum Minerali’ ningörevi: Kuvvetli dişlerin ve sağlam kemiklerin üretimi ve korunması, sinir uyarılarının taşınması, kas kasılmalarının desteklenmesi.Kalsiyum daha çok süt,süt ürünleri (yağlılar dahil), yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, fındık, ceviz, turunçgiller, somon balığı, sadalye bulunur.İnsan Vücudunun Günlük Kalsiyum İhtiyacı: 1000 – 1500 mg’ dır.Kalsiyum’un eksikliğinde kaslarda güçsüzlük ve kramplar, kemik erimesi, sinirlilik hali, deri, saç ve dişlerde değişiklikler.
  • Potasyum
Potasyum Mineralinin Görevi: Vücuttaki suyun kontrolu, sinir ivmelerinin ve kasçalışmasının uyarımı, kalp ritmi, protein üretimi, tansiyon düşürülmesi.
Potasyum daha çok,İşlenmemiş tahıl, ekmek, yeşil yapraklı sebzeler,fasulye, et, süt, muz, portakal da bulunur.
İnsan Vücudunun Günlük Potasyum İhtiyacı 2 – 4 g’ dır.Potasyum’un eksikliğinde, Kaslarda ağırlık ve güçsüzlük hissi, kalp fonksiyonunda bozukluklar, kabızlık, tansiyon düşmesi, vücudun tüm kuvvetinin tükenmesi, deri hastalıkları.
  • Magnezyum
Magnezyum Minerali’nin Görevi: Diş ve kemik üretimi, sinir uyarılarının kaslara iletimi, kan pıhtılaşmasının önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, stres halinde adrenalin salgılanması, hücrelere oksijen sağlanması.Magnezyum ,Soya fasulyesi, fındık, ceviz, balık, süt, işlenmemiş tahıl ürünleri, ekmek, yeşil sebzede bulunur.İnsan Vücudunun Günlük Magnezyum İhtiyacı: 300 – 600 mg’ dır.Magnezyum’un eksikliğinde, Kas şikayetleri, baş dönmesi, sersemlik, huzursuzluk hissi, kalp -kan dolaşımı şikayetleri,kilo kaybı.
  • Fosfor
Fosfor Minerali’ nin Görevi: Diş ve kemik üretimi, kas kasılmalarının düzenlenmesi, hücrede enerji elde edilmesi, kan pıhtılaşmasının önlenmesi, sinir uyarıları, beynin çalışması, fiziksel dayanıklılık.
Fosfor ,Balık, et, yumurta, işlenmemiş tahıl ürünleri, fındık, ceviz, maya, peynirde bulunur.İnsan Vücudunun Günlük Fosfor İhtiyacı: 800 mg’ a kadardır.Fosfor’un eksikliğinde,Kas güçsüzlüğü, sinir zayıflığı, kemik şikayetleri.
  • Kükürt
Kükürt Minerali’ nin Görevi: Bağ dokusu, deri, tırnak üretimi, kan şekeri seviyesinin kontrolu, vücudun zehirlerden temizlenmesi, safra üretimi.Kükürt daha çok , Yumurta sarısı, et, süt, balık, peynir, fındık, ceviz, sebze de bulunur.Kükürt’ün İnsan Vücudundaki Eksiklik Belirtileri: Kuru ve çatlak deri, tırnak kırılması, saç dökülmesi,sinirlilil hali.
  • Klorid
Klorid Minerali’ nin Görevi:Sıvıların hücrenin içi ve dışına dağıtımı, mide asitlerinin üretimi, hormon transferi.Klorid ,Yemek tuzu içeren her türlü besin (salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir gibi) bulunur.İnsan Vücudunun Günlük Klorid İhtiyacı: 2 – 3 g’dır.
Klorid’in eksikliğinde, Sindirim bozukluğu, kaslarda güçsüzlük ortaya çıkar.

Elementler

  • Demir
Demir’in Vücuttaki Görevi: Kana ve kaslara renkleri veren maddelerin üretimi, oksijen trransferi, metabolizmayı canlandıran enzimlerin üretimi, yüksek performans esnasında enerji tasarrufu.Demir daha çok, Et, karaciğer, balık, yumurta sarısı, yeşil sebze, işlenmemiş tahıl ürünleri, fındık, ceviz, ekmek, fasulye, soya ürünleri, kayısıda bulunur.İnsan Vücudunun Günlük Demir İhtiyacı: 25 – 50 mg’ dır.Demir’ in eksikliğinde, Kansızlık, çabuk yorulma, isteksizlik hali, iştahsızlık olabilir.
  • Flor
Flor’un Vücuttaki Görevi: Diş çürüğüne neden olan ağız bakterilerinin durdurulması, kuvvetli kemikler, bağların ve bağ dokusunun üretimi.Flor daha çokBalık, et, süt ürünleri, çay, kahve, su ve maden suyu, soya fasulyesinde bulunur.İnsan Vücudunun Günlük Flor ihtiyacı: 1 – 4 mg’ dır.Flor’ un İnsan Vücudundaki Eksikliğinin Belirtileri: Diş çürümesi, kemik erimesi.
  • Çinko
Çinko’nun Görevi: Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, yaraların iyileşmesi, ensülin üretimi, sağlıklı cilt ve saçlar, büyüme hormonu ve cinsel hormonların üretimi, enzimlerle ilgili süreçler.Çinko daha çok,Et, balık, deniz ürünleri, işlenmemiş tahıl ürünleri, yumurta fındık ceviz bulunur.İnsan Vücudunun Günlük Çinko ihtiyacı: 25 – 50 mg’ dıriÇinko’ nun eksikliğinde ,İştahsızlık, derinin pullaşması, saç dökülmesi, yaraların geç iyileşmesi, enfeksiyona sık yakalanma yaşanabilinir.
  • Selanyum
Selenyum’un Görevi: E vitamini ile birlikte hücrelerin ve yağların oksitlenmeden korunması, kanserden korunma, vücut dokusunun esnekliğini muhafaza etme, vücudun zehirlerden arındırılması.Selenyum daha çok Balık, et, işlenmemiş tahıl ürünleri, süt ürünleri, soya fasulyesi bulunur.İnsan Vücudunun Günlük ihtiyacı: 1000 – 200 ugSelanyum’ un İnsan Vücudundaki Eksikliğinin Belirtileri : enfeksiyona sık yakalanma, görmede zayıflık, kalp rahatsızlığı.
  • Bakır
Bakır’ın Görevi: Cildin ve saçların rengi, alyuvar üretimi, metobalizma süreçleri, bağışıklık sistemi.
Bakır daha çok Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, ceviz, mantar, çavdarda bulunur.İnsan Vücudunun Günlük ihtiyacı: 2 – 4 mg’ dırBakır’ın İnsan Vücudundaki Eksikliğinin Belirtileri: Kansızlık, vücut savunmasında zayıflık, egzama.
  • İyot
İyot’un Görevi: Hücrelerde büyüme ve enerji üretiminden sorumlu olan pankreas hormonlarının üretimi, besinlerden enerji kazanımı.İyot Hangi Besinlerde bulunur: Deniz balıkları, sebze (zeminin içerdiği iyot miktarına bağlı), iyotlu yemek tuzu.İnsan Vücudunun Günlük ihtiyacı: 150 – 200 ug.İyot’ un İnsan Vücudundaki Eksikliğinin Belirtileri: Guatr, büyüme bozukluğu, aşırı kilo, konsantrasyon eksikliği, yorgunluk.
  • Manganez

Manganez’in Görevi: Antioksidan enzimlerinin canlandırılması, yağ tüketimi, kıkırdak üretimi, vücudun zehirlerden arındırılması, hücrelerin genç kalması.
Manganez daha çok Ananas, ceviz, fındık, baklagiller, işlenmemiş tahıl ürünleri, sebze, bira mayası, kakao da bulunur.İnsan Vücudunun Günlük ihtiyacı: 2 – 5 mg’ dır.Mangenez’ in eksikliğinde, Zayıf kemikler, zayıf sinirler, enfeksiyona sık yakalnma olur.
  • Krom
Krom’un Görevi: Kan şekeri seviyesi (ikinci tip şeker hastalığını engeller), yağ yakmanın arttırılması, karbonhidrat tüketimi.Krom daha çok, Siyah çay, kakao, bal, fındık, ceviz, ilenmemiş tahıllar, peynir, et, mantar bulunur.
Sponsorlu Bağlantılar

“Minerallerin İşlevleri Nelerdir?” için 2 yanıt

Güzel ve faydalı bilgiler.Öğrencilerin işine yarayacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT