Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Muğla Şehrinin Neleri Meşhur?

Muğla Şehrinin Neleri Ünlü?

-Marmaris: Marmaris Coğrafi konumu nedeniyle Akdeniz ve Ege Denizinin kavuştuğu yerde, önemli bir liman ve sahil kentidir. Bu nedenle ilk çağdan günümüze kadar Ege ve Akdeniz arasında önemli bir geçiş noktası olmuştur. Gerek Marmaris’in gerekse çevresinin kıyı yapısının çok girintili çıkıntılı olması, iyi korunmuş koyları ve limanları bulunması bu bölgenin Asya, Avrupa ve Afrika arasında önemli bir bağlantı noktası olmasını sağlamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

-Bodrum: Homeros’un ‘Ebedi mavilikler ülkesi’ dediği Bodrum, önceki adıyla Halikarnassos, tarih boyunca paylaşılamayan ve uğrunda hep mücadele edilen bir yer olmuştur. Bodrum, doğu ve batı limanlarının birleşmesinden meydana gelen yarımada üzerinde yükselen kalesi ve iki limanın kıyılarına dizilmiş bembeyaz evleri, gümbetleri ve denize inen daracık sokakları, şöhreti dünyaya yayılmış yatları, tersaneleri ile ünlü bir yöredir.

Bodrum

-Fethiye: Muğla’nın en büyük ilçesi ve Muğla merkezde dahil olmak üzere en büyük yüzölçümüne ve yerleşim alanına sahip ilçedir. Nüfus yoğunluğu açısından da Muğla merkez ve diğer ilçelerden büyüktür. Yıllardır il olmaya aday bir ilçedir.

-Kelebekler Vadisi: Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995’de 1. derecede doğal SİT ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır.

-Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi: Saint John Şövalyelerinin inşa ettigi Bodrum Kalesi içinde kurulu olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yalnızca geçmiş zamanların tozlu yadigarlarını sergileyen bir müze değil, dünyada benzeri az görülür “yaşayan müzeciliğin” heyecan verici örneklerinden biridir.

BODRUM SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ

-Saklıkent Kanyonu: Yaklaşık 15 km uzunluğunda, içinde Bey Dağları’nın kaynak suyunu bulunduran eşine az rastlanır bir doğa harikası. Fethiye’ye gelmeden Saklıkent-Kemer kavşağından, Saklıkent istikametine doğru hareket ettiğinizde, 32 km mesafe yapmanız gerekir.

-Ölü Deniz: Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir

Ölüdeniz
Ölüdeniz

-Çamur Banyosu: Dalyan’ın pek çok yerinden kayaların arasından kaplıca suyu çıkmaktadır. 39 derece sıcaklıktaki bu kükürtlü sular, klörür, sodyum, hidrojensülfür, florür ve radyoaktif radon gazı içermektedir. Dalyan’ın kaplıcaları, geçmişte sadece yöre halkına şifa dağıtıyordu. İnsanlar çadır kurup, günlerce kür alıyordu. Bu suların, başta metabolizma, sinir, romatizma, siyatik, kadın ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde deva olduğuna inanılıyordu. Ameliyat olanlar da nekahat döneminde bu sulardan yararlanıyordu.

-İztuzu Plajı: Dalyan’a 12 km. uzaklıkta. Kumsal, Köyceğiz Gölü’ne denize bağlayan kanalın ağzından başlayarak 5 bin 400 metre boyunca uzanıyor. Tabiatı Koruma Alanı ilan edilen sahil, Caretta Caretta’ların yumurtalarını bıraktığı yer. İztuzu Plajı’na minibüs veya teknelerle ulaşım yapılıyor. Bir tarafı tatlı su, diğeri Akdeniz olan bu kumsalın benzeri dünyada çok az.

-Sedir Adası: Kerme Körfezi’nde (Gökova Körfezi) bulunan görülmeğe değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür. Muğla’nın Ula ilçesi sınırları içinde yer alır. Antik çağdaki ismi Kedrae veya Cedrae olup, adada bu dönemden kalma kalıntılar bulunmaktadır.

-Halikarnas Balıkçısı: Musa Cevat Şakir (d. 17 Nisan 1890, Girit – ö. 13 Ekim 1973, İzmir), asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan, Bodrum’a olan aşkı ile tanınan ünlü roman ve hikâye yazarı.

-Marmaris Çam Balı

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT