Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Nalbantlık Nedir? Nalbant Mesleğinin Özellikleri

Nalbant Nedir? Kime Denir?

Atların ayaklarına, arazi koşullarına karşı korumak amacıyla nal takan veya yıpranan nalı değiştiren  kişidir. GÖREVLER Nalbant,  öncelikle hayvanın tırnaklarını özel bir bıçakla keser,  Hayvanın tırnağına göre hazırlanmış Nal adı verilen cismi  hayvanın tabanına yerleştirir, Mıh denen köşeli, iri kafalı özel çivileri,  belirlenmiş nalın deliklerinden ve hayvanın etine değmeyecek şekilde  ve  ucu tırnağın yanlarından çıkacak …

Sponsorlu Bağlantılar

Nalbant Görevleri

  • Nalbant,  öncelikle hayvanın tırnaklarını özel bir bıçakla keser,
  • Hayvanın tırnağına göre hazırlanmış Nal adı verilen cismi  hayvanın tabanına yerleştirir,
  • Mıh denen köşeli, iri kafalı özel çivileri,  belirlenmiş nalın deliklerinden ve hayvanın etine değmeyecek şekilde  ve  ucu tırnağın yanlarından çıkacak şekilde çakar,
  • Bu uçları kerpetenle keser ve üstüne çekiçle vurarak perçinler,
  • Tırnağın çevresini törpü ile düzeltir,
  • Atın ayaklarını periyodik olarak gözden   geçirerek hareket bozukluklarını çeşitli tekniklerle (ortopedik nallama vb.)  düzeltir,
  • Atçılık endüstrisiyle uğraşan tüm personelin uyması gereken sağlık kuralları ve dikkat etmeleri gereken hijyen kurallarına uyar.
Nalbantlık
Nalbantlık

Kısaca Nalbantlik Mesleği

Nalbantlik, At, essek, katir gibi binek ve hizmet hayvanlarinin toynaklarina koruma amaciyla nal çakma zanaatina nalbantlik denir. Nallar hayvanin toynagina “nal tokmagi”denen tahta tokmaklar ya da nallama adi verilen özel çekiçle çakilir.Geçmiste ulasim, tasimacilik ve çesitli hizmetlerde hayvanlarin yaygin olarak kullanilmasi nedeniyle, nalbantlik 20.yüzyilin ilk yarisina kadar önemini korudu.Osmanli ordusunda nalbant ihtiyacini karsilamak üzere,bir Askeri Baytar Mektebi’nin kuruldugu biliniyor.

Günümüzde Nalbanlık Mesleği

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Çekiç, kerpeten, mıh, özel bıçak, sağlık ve hijyen malzemeler, dezenfektanlar, nal ve nal benzeri plastik malzeme.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Nalbant olmak isteyenlerin;

Biyolojiye ilgi duyan,

Hayvanlara karşı  ilgili ve onlarla iyi iletişim kurma becerisi olan,

Bedenen dayanıklı ve sağlıklı, kimseler olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Nalbant; gübre, yem ve hayvan kokusu olan hara, çiftlik, aşım

istasyonlarında  çalışır.  Çalışırken, diğer meslektaşıyla veya çalışanlarla

yardımlaşır. Birinci derecede atlarla ilgilidir
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Türkiye’de en eski mesleklerden biri olan ve yakın tarihe kadar önemli meslek grupları arasında yer alan nalbantlık, motorlu araçların yaygınlaşmasıyla birlikte hızlı bir süreç içinde özelliğini yitirerek ve teknolojiye yenik düşerek tarihe karışacağını düşünüyordu. Genellikle baba mesleği olarak sürdürülen, uzun, pratik eğitim gerektiren ve ince bir ustalık isteyen nalbantlık mesleğini öğrenen kişi sayısı günümüzde yok denecek kadar azaldı. Ancak; Türkiye’deki at yarışlarının önem kazanması, binicilik, pansiyon harası, rehabilitasyon merkezi tesislerinin artmasının yanı sıra,  mesleği bilenlerin  azalmış ve  yaşlanmış olması nedeniyle, yarış atları için  halen yurtdışından nalbant getirilmeye başlanmıştır. Sektörde ihtiyaç baş göstermesiyle birlikte  çeşitli kuruluşların girişimiyle Nalbantçılık üniversite programına alınmıştır.Atçılık gerçek anlamda bir istihdam ve Anadolu köylüsünün üretimlerinde talep için önemli bir kaynak, milli bir hasılat ve ciddi bir endüstridir. Bugün ülkemizde yapılan tesisler, haralar ve portföydeki Atlar dünya sıralamasında çok önemli bir yer bulmuştur. 1990 yılından itibaren hızlı bir gelişme olmuştur. Türkiye’de yarış yerindeki at ve damızlık kısrak, haradaki tay ve aygır sayısı ortalama 16750’dir.(2004 yılında) Nalbantlar kısaca Hipodromlarda ki tesislerde, hara, at çiftlikleri,  aşım istasyonu, binicilik tesislerinde çalışır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi  üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Nalbantlık” programında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Lise ve dengi okul mezunlarının  Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlık (EA-1)” puanı almaları gerekir.
EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin Eğitim Süresi 2 Yıldır. Eğitim esnasında uygulama ve staj mevcut olup;  Eğitim süresince; Bilgisayar, Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Atçılığa Giriş ve Tarihçesi, At Bakıcılığında Temel Bilgiler, At Donanım ve Ekipmanı, At Anatomisi, At Fizyolojisi, Nalbantlık, At ve Ahır Bakımı Terminolojisi, At Beslenmesi  At Irkları ve Dağılımı, At Davranış Fizyolojisi, At Mikrobiyolojisi, Toplumsal Duyarlılık, At Sağlığı ve Hijyen, Nal Kullanımı ve Tekniği, Nalbant Donanım Ekipmanı, Nal Hazırlama ve Uygulama Tekniği İşletme Ekonomisi, Atçılık Meslek Sağlığı ve Hijyen, At Bakımı-I, At Ayak Hastalıkları-Atlarda Tırnak Sorunları, Ayak ve Tırnak Bakımı, At Ortopedisi, At Kazaları İlk Yardım, Ata Yaklaşma ve Konuşma Hazırlama Teknikleri dersleri verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME

Mezunlar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Dikey geçiş sınavında başarılı olmaları halinde “Veterinerlik” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yüksek öğrenim ve harç kredisi ile diğer kurum ve kuruluşların sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.

Çalıştığı işyerinin özelliğine göre değişmekle birlikte usta bir nalbant (özellikle yarış atı nalbantçısı ) oldukça iyi ücret almaktadır. İşin özelliği ustalık ve incelik gerektirdiğinden bazı hara ve çiftlikler kalacak yer temin etmektedirler. At sahipleri özel at bakıcısı ve nalbantları istihdam etmekte ve ücretinin yanı sıra primler verebilmektedir. Ayrıca çiftlik ve haralarda nalbantlar kadrolu olarak istihdam etmekte asgari ücretin iki katı ve   sigorta gibi özlük haklarıyla çalıştırabilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

İlgili Eğitim Kurumları,

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Bilgi Merkezi,

Bünyesinde Meslek Bilgi  Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Sponsorlu Bağlantılar

“Nalbantlık Nedir? Nalbant Mesleğinin Özellikleri” için 4 yanıt

teşekkürler gerçekten vala işime yaradı 😀 🙂 😀 🙂 😀 🙂 😀 🙂 😀 🙂 😀 🙂

teşekkürler admin bu siteyi kuranlardan İsa razı olsun 😀

Eski Meslekler ve Özellikleri Nelerdir? Geçmişte Kabul Gören Meslekler - Eski Meslekler ve Yeni Meslekler Farkıdiyorki:

[…] Nalbantlik […]

Nalbantlık Mesleği Neden Kalktı? Nalbantlığın Günümüzde Yapılmama Nedenleridiyorki:

[…] Ayrıca bakınız: Nalbantlık Nedir? Nalbant Mesleği […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT