Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Tasarrufla İlgili Atasözleri ve Anlamları

Tasarrufla İlgili Atasözleri

Bazen elimizin altında bulunan şeylerin kıymetini bilemeyiz. Ta ki onu kaybedene kadar… Ne zaman ki kaybedersek o zaman değerini anlar  ah-vah ederiz. İşte atalarımızın kulağa küpe olacak pırlanta değerinde atasözlerinden bazıları…

Sponsorlu Bağlantılar

Sakla samanı, gelir zamanı
Gereksiz görülen, işe yaramaz kabul edilen şey günün birinde, ileride lâzım olabilir. Bu sebeple önemsiz gördüğümüz şeyleri bir kenara atıp elden çıkarmamalı, onları saklamalıyız.

İşten artmaz, dişten artar
Kazanç ne kadar çok olursa olsun, tutumlu davranılmazsa para biriktirilemez. Tasarruf, savurganlık yapmamak, tüketimi kısmakla mümkündür ancak.

Her çok azdan olur
Çoğun temelinde az yatar. Önce az olanlar, birike birike çoğu meydana getirmiştir. Bu bakımdan azlar önemsiz görülüp atılmamalı, aksine sabırla bir arada tutulup biriktirilmelidir.

Damlaya damlaya göl olur
Her çok azdan olur. Küçük ve önemsiz şeyler birikerek büyük şeyleri meydana getirirler. Bunun için küçüktür, azdır, önemsizdir deyip hiçbir şey hor görülmemelidir; bunların önemi bilinmeli, çarçur edilmemelidir.

Bol bol yiyen, bel bel bakar
Bugünün yarını da vardır. Savurganlık yapıp elindekini bol bol harcayan, düşünceli davranıp ilerisi için bir şey bırakmayan kimse, yarın geçimini temin edecek bir şey bulamaz. Başkalarına muhtaç olur, onun bunun eline bakar.

Ayağını yorganına göre uzat
Dengeli yaşamak isteyen insan mutlaka gelirini, giderine göre ayarlamalıdır. Harcamalar geliri aşmamalı, imkânlar zorlanmamalıdır. Aksine bir hareket bütçeyi sarsar, dengeyi bozar, insanı sıkıntıya sokup rahatsız eder

Ak akçe kara gün içindir
Emek vererek, alın teri dökerek kazandığımız para, sıkıntılı anlarımız ve zor günlerimiz içindir; bizi darlıktan bu para çekip kurtarır, rahata erdirir. Dara düşülen günlerimizde bu parayı harcamaktan da geri durmamalı, çekinmemeliyiz.


Sponsorlu Bağlantılar

“Tasarrufla İlgili Atasözleri ve Anlamları” için 9 yanıt

Ufak bi düzeltme yapmak istedim..
Ikinci ata sözü “icten artmaz, distan artar” degil, “Icten artan, distan artmaz” olmasi lazim. Yani en azindan ben öyle biliyorum. 🙂
Hem aciklamayada daha uyumlu degilmi (?!), sonucta tüketim icte (evde) olan biseydir.

GERÇEKTEN HEPSİ DOĞRU ANLAMDA VERİLMİŞ. 🙂 MÜKEMMEL.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT