Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Temiz Havanın Önemi

Canlıların Havaya ihtiyacı

Temiz havaya diğer bir ifadeyle oksijeni bol hava diyebiliriz. Her nefes alışımızda havadaki oksijeni kullanırız. Ciğerlerimiz temiz havayla arındıktan sonra nefes vererek kirli havayı dışarı atarız. Bu döngü yaşamımız boyunca tekrarlanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Dünyamızı kalın bir hava tabakası sarmaktadır. Bu tabakaya havaküre atmosfer denir. Havaküre, güneşli günlerde açık mavi renkte görünür. Aslında havanın rengi yoktur. Bulutlu günlerde hava, koyu gri, gri ve pamuk yığınına benzeyen bulutlarla kaplıdır.

Yeryüzünde insanlardan başka bitki, hayvan ve gözle görülemeyen pek çok küçük canlı vardır. Bu canlıların yaşamak için besin, su havaya ihtiyacı vardır. Bütün canlılar besinsiz, susuz uzun süre yaşayabilir ama, havasız yaşayamaz. Havanın içinde oksijen, azot ve az miktarda da başka gazlar bulunur. Canlılar soluk alıp verirken havadaki oksijeni kullanır. Soluk alıp verdikçe ciğerlerimizdeki kirli hava çıkar. Yerine temiz hava dolar. Temiz havadaki oksijen kanımızı temizler. Havadaki oksijen canlıların hayat kaynağıdır. Havasız yerlerde oksijen çok azdır.

Temiz Havanın Sağlığımıza Faydası

Kapalı bir odada bir süre kalınca, başınızın ağrımaya başladığını anlarsınız. Dersten her çıkışımızda öğretmenimiz, pencereleri açmamızı, sınıfı havalandırmamızı ister. Bütün bunları bir sebebi vardır.

nefes alırken akciğerlerimize hava dolar. Aldığımız bu havanın oksijeni, kanımızın temizlenmesini sağlar. Nefes verirken kanımızdaki kirli gazları, özellikle karbondioksit gazını dışarı atarız.

Oksijeni bol olan hava temiz havadır. sağlıklı olabilmek için her fırsatta, açık havada gezmeliyiz. Temiz hava, vücudumuza canlılık verir. Kapalı yerde uzun süre oturduğumuzda başımız ağrır, vücudumuzda bir halsizlik hissederiz.

Odamızın Havasının Temizliği

Oturduğumuz odanın, ders yaptığımız dershanenin havası çabuk kirlenir. Nefes alıp verdikçe, bu kapalı yerlerin havası bozulur. Oksijeni azalır. Odamızda ve sınıfımızda yanan soba, ocak ve benzeri ısınma araçları da içerdeki havanın bozulmasına sebep olur.

Odamızı, dersliğimizi sık sık havalandırırız. Aksi halde, kirli hava temizlenmez ve başımız ağrır. Kapı ve pencereleri açarız. içeriye oksijenli hava dolar ve içerdeki karbondioksitli hava dışarı atılır. Kirli hava hafiftir. Kapı ve pencere açılınca hemen üstten dışarı çıkar. Ağır olan temiz hava alttan içeriye dolar.

Sağlıklı yaşamak istiyorsak, oturduğumuz yerleri sık sık havalandırmalıyız Bir ders boyunca arkadaşlarımızla oturduğumuz dershanemizi her dinlenme saatinde havalandırmalıyız. Evimizde, odalarımızı sık sık havalandırmak, sağlığımız yönünden gereklidir. Yatak odamızda gece leri çiçek ve benzeri saksı bitkileri bulundurmamalıyız. Bitkiler geceler i oksijen alır, karbondioksit çıkarır. Bu durum havadaki oksijeni azaltır. Zararlı bir gaz olan karbondioksiti çoğaltır. oksijenin azalıp karbondioksit gazının artması havanın kirlenmesi demektir. Açık havada oksijen bol olur. Bunun için kapalı odaları sık sık havalandırmalıyız.

Sponsorlu Bağlantılar

“Temiz Havanın Önemi” için 2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT