Kategoriler
Turizm

Dünyanın En Güzel Yerleri ve İsimleri (Resim Galerisi)

En Güzel Yerler

Dünya üzerinde birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Burada bu güzel yerlerden bir kaçını tanıtmaya çalışacağız. Elbet verilen yerler dışındada çeşitli yerler bulunmaktadır. Ancak burada verilenler çeşitli açılardan yapılan doğal güzellikler sınıflandırmalarında öne çıkanlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

1.Büyük Kanyon (Grand Canyon)

Colorado, ABD – Büyük Kanyon 320 km uzunluğunda ve 25 km genişliğindedir. Gün içinde güneş ışığının geliş açısına göre tortul tabakasının renginin değişmesi kanyona ilginç bir güzellik katar.

Büyük Kanyon Ulusal Parkı (İngilizce: Grand Canyon National Park) Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaleti sınırlarında bulunan en eski ulusal parktır.

Büyük Kanyon, birçok renge sahip; Kolorado Nehri çevresinde bulunan bir kanyondur. Büyük Kanyon Ulusal Parkı içinde bulunur ve bu ABD’deki ilk ulusal parklardan biridir. Theodore Roosevelt Büyük Kanyon’un büyük bir hayranıydı ve birçok kez avlanmak ve seyir için burayı ziyaret etmişti.

Kanyon, Kolorado Irmağı’nın kanalı milyonlarca yılda yarmasıyla oluşmuştur. 466 kilometre uzunluğunda ve 400 metre ila 2.4 kilometre genişliği arasında değişmektedir. Derinlik olarak da 1600 metreye kadar ulaşır. Bu kesiklerde Dünya’nın 2 milyar yıllık tarihi bulunmaktadır.

Büyük Kanyon’un bir Avrupalı tarafından farkedilmesi ilk kez 1540 yılında; İspanyol Garcia Lopez de Cardenas tarafından yapılmıştır. İlk bilimsel araştırma ise John Wesley Powell eşliğinde 1869’da gerçekleşmiştir. Kızılderililer ise kanyonun duvarlarında yerleşim birimleri kurmuşlardır.

2. And Dağları (Andes Mountains)

Arjantin – And Dağları, ziyaretçilerini daima kendisine hayran bırakmıştır. Zirveye çıktığınızda belki kaslarınız ağrımaya başlayabilir ama düşünceleriniz bir kuş kadar özgür olacaktır.

And Dağları, Dünya’nın en uzun sıradağlar zinciridir.

Güney Amerika’nın bütün batı kıyısı boyunca uzanır. Venezuela’dan başlayıp Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya üzerinden devam ederekArjantin ve Şili’nin Patagonya topraklarında sona erer. Bu yedi devlet aynı zamanda And Ülkeleri olarak ta bilinirler.

And dağları kuzeyden güneye uzunluğu 7000 km’dir. Genişliği 200-700 km arasında değişir. Ortalama yükseltisi 4000 metredir. Andların en yüksek dağı 6.962 m ile Arjantin ve Şili sınırındaki Aconcagua’dır. Yanyana bir çok silsileden oluşmakla birlikte Cordillera Oriental (Doğu Sıradağları) ve Cordillera Occidental (Batı Sıradağları) olmak üzere iki büyük silsileden oluşmaktadır. Bu silsilelerin arası sıklıkla çöküntü alanlarıyla ayrılmıştır. And Dağları, Venezuela, Kolombiya ve Ekvador sınırları içinde yer alan Kuzey Andlar, Peru, Şili ve Bolivya sınırları içinde yer alan Orta Andlar, Şili ve Arjantin sınırları içinde yer alan Güney Andlar olmak üzere başlıca üç bölümden oluşur. And dağlarının yaşı 60 milyon yıl olarak tahmin edilmektedir.

3. Uluru (Ayers Rock)

Avustralya – Avustralya’nın ortasında büyük, yekpare bir kayadır. Uluru yerli dilinde ‘büyük çakıltaşı’ anlamına gelmektedir.Uluru yaklaşık 2 km uzunlukta, 1,7 km’yi bulan genişliktedir ve çevresi 10 kilometredir. Zirve deniz seviyesinden 869 metre yüksekte olup, Orta Avustralya’nın zemini üzerinde 350 metre yükselir. Bir kenarı oval üçgen şeklindedir. Yılın ve günün farklı zamanlarında farklı renklere bürünmektedir.

Uluru (UFA: /uluɻu/) Ayers Rock olarak da bilinir, Avustralya çöl bölgesinde kumtaşından oluşan bir kaya formasyonu. Uluru-Kata Tjuta Milli Parkı’nın içinde bulunur. Alice Springs’in yaklaşık 340 km güneybatısında Northern Territory’dedir.

Uluru komşusu Kata Tjuta ile beraber yaklaşık 600 Milyon yıl önce oluşmuştur. Çakıl birikinti ve çamur, bir arazi çöküntüsünde toplanmış ve yüksek basınçta yoğurulmuştur. Bu yoğrultunun bir kısmı depremlerlerin akabinde tekrar yüzeye çıkmıştır. Uluru’nun arka tarafında,Aborjinler tarafından kutsal olarak kabul edilen su havzaları bulunur. Uluru, o zamandan beri sürekli bir şekilde havanın bozucu etkisine maruz kalan, paslı kırmızı renkte arkoz-kumtaşından (arkoz: kırmızı bir kayaç) oluşmuştur. Rengi, yüksek oranda demir içermesinden ileri gelir.

Uluru, yaygın görüşün aksine, aslında monolit olmayıp, ayrıca Kata Tjuta’yı da kapsayan ve büyük kısmı yer altındaki bir kaya formasyonunun sadece bir parçasıdır. Formasyonun 5 km kalınlığa ve 100 km genişliğe sahip olduğu tahmin edilir. Buna karşın, bu bünye içinde hesap edilen Mount Conner ise artık bu oluşuma dahil değildir. Uluru’nun dünyanın en büyük monoliti olması iddiası böylece her iki bağlamda yanlıştır. Birincisi Uluru monolit değilidir, diğer yandan aynı şekilde Avustralya’da bulunan Mt. Augustus, Uluru’dan büyük olup, bu iddiayi kendi adına taşır.

4. Victoria Şelaleleri

Zimbabwe – Dünyanın en etkileyici şelalelerinden biridir. Zambia ve Zimbabwe sınırındadır. 1.6 km genişliğindedir ve su 53 metre yükseklikten düşmektedir. Şelalenin sesi 40 km uzaklıktan duyulmaktadır.

Victoria Şelaleleri veya Mosi-oa-Tunya dünyanın en görkemli şelalelerindendir. Zambezi Nehrinin üzerinde, Zambiya ve Zimbabve sınırları arasında, bulunur. Şelaleler yaklaşık olarak 1,7 km genişliğinde ve 128 m yüksekliğindedirler.

İskoç kâşif David Livingstone şelaleleri 1855’te ziyaret etmiş ve Kraliçe Victoria’nın anısına Victoria Şelaleleri ismini vermiştir. Bununla birlikte şelale zaten yöresel olarak Mosi-oa-Tunya yani “gürleyen duman” diye anılmaktaydı. Şelaleler iki milli parkın parçasıdırlar, Zambiya’daki Mosi-oa-Tunya Milli Parkı ve Zimbabve’deki Victoria Şelaleleri Milli Parkı. Şelaleler Güney Afrika’nın en önemli turist çeken noktalarından biridir. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.Dünyanın yedi harikasından biridir.

Kuzey Amerika’daki Niagara Şelaleleri’nden daha geniş olan Victoria Şelaleleri sadece Güney Amerika’nın Iguaçu Şelaleleri ile karşılaştırılabilir. Iguaçu 270’den fazla (görece) ‘küçük’ şelaleye bölünmüşken Victoria dünyadaki en büyük, 100 metreden yüksek ve 1,5 km’den geniş, tek su yatağından, dökülmektedir.

Victoria Şelalesi’nin üzerinde ise hiç kaybolmayan 1 gökkuşağı vardır.

5. Niagara Şelaleleri

Kanada – Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika’nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri’nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur.Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Niagara Şelalesi’nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar.Kuzey Amerika’nin en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu’ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkıdır ve kardeş şehirler olan Niagara Falls-Ontario ve Niagara Falls-New York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki “Onguiaahra” (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır.

Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapilabilecek aktiviteler, Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır. Niagara Şelalesi 1932 yılında tamamen donarak buz olmuştur.

Niagara şelalesi dünyada tek ters akan şelaledir. Şelalenin suyu taşlara çarparak geri gelir.

Bu da dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Şelalenin Kanada tarafı Amerika tarafına nazaran daha gelişmiştir. Şelale bot turlarıyla ünlüdür.

6. Kara Ormanlar (Black Forest)

Almanya – ‘Kara’ ismi her ne kadar insanın aklına iyi şeyler getirmese de isim sizi yanıltmasın. Kara Ormanı Almanya’nın en güzel yerlerinden birisidir. Orman, Fransa ve İsviçre’ye komşudur.

Kara Orman (Almanca Schwarzwald) Almanya’nın güneybatısında bulunan Baden-Württemberg eyalinteki ağaçlık dağ bölgesidir. Ormanın doğu ve güney kısımlarda Ren Nehri tarafından sınırlandırılmıştır. Civardaki en başlıca yükseklik 1493 metre ile Feldberg’dir. Bölge neredeyse bir dikdörtgen şeklindedir 200km’ye 60km ile yaklaşık 12.000km2 alana sahiptir.

7. Büyük Set Resifi (Great Barrier Reef)

Avustralya – Burası, uzaydan görülebilen biyolojik varlıkların bulunduğu tek yerdir. Quensland Sahilleri boyunca 2000 km uzanmıştır. Resif dünyanın en büyük ve karmaşık mercan kayalıklarını barındırmaktadır.

8. Belize

 Orta Amerika’nın merkezinde ve Guatemala ve Meksika arasında bulunan Belize, Karayiblerin en iyi dalış olanaklarını sunmaktadır. Avustralya’dan sonra ikinci büyük mercan kayalıklarına sahiptir.

9. Kruger Milli Parkı

Güney Afrika – Güney Afrika’nın vahşi hayatı gözler önüne seren başlıca yeridir. En eski, en büyük ve en meşhur milli parktır. 19.000 km2’lik bir alanı üzerine kurulmuştur. 350 km uzunluğunda ve 60 km genişliğindedir. 147 memeli hayvan türleri ve 500’ün üzerinde kuş cinsleri vardır. 100 çeşit sürüngenleri de barındırmaktadır.

10. Igua Şelalesi

Brezilya-Arjantin – Igua Şelalesi, Igua Milli Park sınırları içerisindedir. Brezilya ve Arjantin sınırında bulunan şelale at nalı şeklinde olup 2.700 metre genişliğindedir. Su 72 metre yükseklikten düşmektedir.

11. Rocky Dağları

Kanada – Dünyanın eşsiz güzelliklerini barındırmaktadır. Duvar resimlerinin çoğu bu bölgeden çekilmektedir.

12. Lugano

İsviçre – Lugano İsviçre’nin güney doğusunda Ticino bölgesindedir. San Salvatore dağının zirvesinden mükemmel bir görünmektedir. Teleferik ile çıkılabilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Dünyanın En Güzel Yerleri ve İsimleri (Resim Galerisi)” için 2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT