Kategoriler
Soru / Cevap Turizm

İzmir’i kısaca anlatır mısınız?

Sizden gelen soru:

* İzmir’i kısaca anlatır mısınız? *

Cevap:

İzmir’i kısaca anlatmak yetmez ama yine de sizin özet geçmeye çalışacağız. İzmir’in genel şehir tanıtımını verdikten sonra İzmir’in gezilecek yerlerini de vereceğiz. İzmir’e gidecekler için faydalı olur. Yine İzmir’e gidecekler için İzmir’de ne yenir, İzmir’den neler alınır gibi sorularınıza da cevap vermeye çalışacağız.

İzmir Tanıtımı

Türkiye’nin üçüncü büyük metropolü olan fuarlar ve kongreler merkezi İzmir, ticaret ve sanayi ile bütünleşmiş çağdaş bir liman kentidir. İzmir’in batısında renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma İmparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyon kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Ilıman bir iklime sahip olup, yazında denizden gelen taze bir serinlik güneşin sıcaklığını alıp götürmektedir. Sahil boyunca palmiye ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı İstanbul’dan sonra ikinci büyük limandır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, Uluslararası Sanat Festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.

Sponsorlu Bağlantılar

izmir, şehir, ege

Yüzölçümü: 12.012 km²
İzmir Valiliği: www.izmir.gov.tr
Nüfus: 3.500.000 (2005)
İzmir Büyükşehir Belediyesi: www.izmir.bel.tr
Rakım: 25m
İzmir Enternasyonal Fuarı: www.izfas.com.tr
Plaka Kodu: 35
İzmir İl Kültür ve Turizm Müd.: www.izmirturizm.gov.tr
Posta Kodu: 35XXX

İzmir’in İlçeleri:
• Aliağa • Buca • Karşıyaka • Menderes • Tire
• Bayındır • Çeşme • Kemalpaşa • Menemen • Torbalı
• Bergama • Dikili • Kınık • Ödemiş • Urla
• Beydağ • Foça • Kiraz • Seferihisar
• Bornova • Karaburun • Konak • Selçuk

İKLİM: İzmir’de genel olarak Akdeniz ikliminin Kıyı Ege alt tipi görülür. Yani, yazları Akdeniz kıyı şeridiyle aynı sıcaklıkta ve kurak, kışları ılık ve Batı Akdeniz’den daha az yağışlıdır. İzmir ilinde kar yağışı en ender görülen yağış türüdür. Ancak, ili çevreleyen dağlarda kış aylarında kar örtüsü gözlemlenir. İzmir’de her mevsimde görülen nem, hava sıcaklığının yazın bunaltıcı, kışın dondurucu hissedilmesine nedenolur.

GÖLLER:İzmir ili içinde büyük bir göle rastlanmaz. Var olanların en önemlileri arasındaa Gölcük, Belevi Göl, Çakalboğazı Gölleri ve Karagölü olarak sayılabilir.

AKARSULAR:İzmir ili içinde Ege Bölgesinin önemli akarsularından olan Gediz Nehrinin aşağı çığırı ile Küçük Menderes Nehri bulunur. Diğerleri sel karakterli akar sulardır.

YAYLALAR:İzmir-Ödemiş (Gölcük, Bozdağ) (Tatil ve Dinlenme Amacı ile Kullanılan Yayla Yerlerinden)
İzmir (Kozak) (Hem Tatil, Hem Hayvancılık Amacıyla Kullanılan Yayla Yerlerinden)

BİTKİ ÖRTÜSÜAkdeniz ikliminin etkisi altındaki ilimizde maki florası egemendir. Bu floraya ardıç, yabani zeytin, çitlenbik, sakız ve katır tırnağı gibi kuraklığa dayanıklı ağaçlar girer. Makiler, denizden 600 m. yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Dağlık bölgelerin büyük bir kısmı ormanlıktır. Ormanlar İl içerisinde 490.692 hektarlık bir alanı kaplar. Kültür bitkilerinden biri olan zeytinlik ve üzüm bağları geniş bir alanı kapsamaktadır.

İzmir’in Gezilecek Yerleri?

İzmir’deki gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında Efes Antik Kenti’ne yer vermenizi öneririz. Dünyanın en önemli antik yerleşim alanlarından biri olan Efes, Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Efes Antik Kenti’nin içindeki kiliseler ve diğer tarihi kalıntılar sağlamlığıyla beğeninizi kazanacak. Bölgeye yıl içerisinde binlerce turist ilgi göstermektedir.

Antik şehirler bakımında zengin bir şehir olan İzmir’de Teos Antik Kenti’ni de ziyaretlerinize dahil edebilirsiniz. Seferihisar’ın Sığacıkbeldesinde bulunan antik şehir, Dionysos’un oğlu Athames tarafından kurulmuştur. Günümüzde Roma ve Hellenistik döneme ait kalıntılarıyla göz doldurmaktadır. Bu bölge de İzmir’e gelen turistlerin yoğun ilgisini görmektedir.

İzmir Efes Antik Kenti

Konak’ta bulunan Kemeraltı Çarşısı’nda gezebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Konak Meydanı’nda bulunan çarşıda birçok han ve dükkan var. Kemeraltı Çarşısı’nda tatilinizi renklendirecek olan küçük hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Efes Meryem Ana Kilisesi şehrin tarihi kalıntılarından biridir. Meryem Ana’nın Efes’e gelerek bu kilisede yaşadığı tahmin edilmektedir. Her yıl binlerce Ortodoks Rum turistler buraya gelerek ayin yapar. İzmir gezinize Efes Meryem Ana Kilisesi’ni dahil etmenizi öneririz.

Şehrin doğasına farklı bir renk katan İzmir Kuş Cenneti hem yetişkinler hem de minikler için eğlenceli bir gezi alanıdır. SİT alanı olarak kabul edilen bir bölge olan İzmir Kuş Cenneti, Çiğli ilçesinde bulunuyor. Bisiklet turuyla kuş cennetini baştan sona gezebilirsiniz.

İzmir’in görülmesi gereken yerleri saymakla bitmez. Garip Adası, Karantina Adası, Metropolis Antik Kenti, Nebiler Şelalesi, Pitane Antik Kenti, Myrina Antik Kenti de İzmir’in görülmesi gereken yerleri arasındadır.

Tabii bu gezilecek noktaların yanı sıra; Bornova’daki Homeros Vadisi, Gölcük Yaylası, Kazak Vadisi, Buca Göleti şehrin tabiatını gözler önüne sererken; Hadrian Tapınağı, Belevi Mozolesi, Erythrai Antik Kenti, Foça Antik Tiyatrosu, Foça Athena Tapınağı, İzmir Tarihi Asansör, Klazomenai Antik Kenti, St. John Kilisesi, İzmir Beth İsrael Sinagogu, Larissa Antik Kenti, Çeşme Kalesi, Pergamon ise İzmir’in bitmek bilmeyen tarihi kalıntılarını sunar.

İzmir gezi listeniz biraz kabarık olsa da uzun ve bir o kadar keyif verici bir yolculuk yaşayacaksınız bu şehirde. Bir taraftan tarihini ve doğal güzelliklerini sunarken diğer taraftan kaplıcaları karşılayacak sizleri. Agamemnon Kaplıcaları, Karakoç Kaplıcaları, Çeşme Kaplıcaları, Malgaca İçmeleri ve Çeşme Ilıcaları şifalı ve temiz sularıyla sizlere farklı bir tatil yaşatabilir.

İzmir tatilinizde Pamucak Plajı’nda, Çeşme Boyalık Koyu’nda, Çeşme Paşalimanı Plajı’nda, Ekmeksiz Plajı’nda veya Akkum Plajı’nda kulaç atıp keyifli günler geçirebilirsiniz.

İzmir’de Ne Yenir?

İzmir ve yöresinin yemekleri çeşit açısından son derece zengin olup, Ege, Akdeniz ve Anadolu mutfaklarının özgün bir bileşimidir. Yörenin bitki örtüsünün yanı sıra, çok kültürlü toplumsal yapısı da bu oluşumda etkendir.

fırın, yemek, köfte, izmir

Belli başlı yemekleri: Bulamaç çorbası, tarhana çorbası, tere çorbası, trança kellesi çorbası,kirde, sakız yahnisi, mücver, İzmir köftesi, papaz yahnisi, enginar dolması, domates bastısı, yer elması, revani,ıspanak boranisi, razı kavurması, Efes arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, radika salatası.

İzmir’den Ne Alınır?

İzmir’in en yoğun alışveriş trafiğine sahne olan sokakları, Anafartalar

Caddesi’nin sağında ve solunda yer alan ve hala yüzyıl öncesinin atmosferini kepenklerinin kıvrımlarında, kapı eşiklerinde, basık tavanlarında, eski kiremitlerinde taşıyan Kemeraltı Sokaklarıdır. Eski görüntü tamamen olmasa da hala işportacıların bağrışmaları bakırcılar çarşısının kendine has sesleri Şadırvan Cami yanındaki Sebil’in şırıltısı, Kestane pazarındaki balıkçıların ıslak önlükleriyle bağrışmaları, Kemeraltı’nın pek değişmediğini gösteren belirtileridir.

Urgancılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, basmacılar, ayakkabıcılar hepsi de hala işlerini sürdürmektedirler. Bunların yanı sıra en iyi ve modern alışveriş merkezleri Alsancak’taki Kordon Boyu’nda, Karşıyaka ve Cumhuriyet Caddesi’nde bulunur.

İzmir’de en önemli alışveriş merkezi olan Kemeraltı’na komşu Çankaya ve oradan da seçkin butik ve mağazaların yer aldığı Alsancak’a ulaşıp alışveriş yapabilir, Karşıyaka’da da aynı olanakları bulabilirsiniz

Sponsorlu Bağlantılar

“İzmir’i kısaca anlatır mısınız?” için bir yanıt

izmir türkiyenin gezilmesi gereken en güzel yerdir.ben bergamalıyım ama çok iyi tanımam izmiri. gine de çok güzel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT