Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Yıldızlar Neden Parlar ?

Yıldız Nedir ?

Güneş sistemi dışında bulunan ve pek uzakta olduğu için durağan gibi görünen gök cismi.Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir. Yıldızlar, görünümlerine göre üç gruba ayrılırlar:

Sponsorlu Bağlantılar

1 – Beyaz ya da mavimsi yıldızlar: Bunlar en geç ve en yeni olan yıldızlardır.

2 – Sarı yıldızlar: Orta yaşlı olarak kabul edilen yıldızlardır.

3 – Kırmızı yıldızlar: En eski ve en ihtiyar yıldızlardır.

Yıldızlar Neden Parlar ?

Biraraya toplanan yıldızların oluşturduğu gökadalar görünür evrenin hâkimidir. Günışığı dahil olmak üzere Dünya üzerindeki enerjinin çoğunun kaynağı, bize en yakın yıldız olan Güneş’tir. Diğer yıldızlar, Güneş’in ışığı altında kalmadıkları zaman yani geceleri gökyüzünde görünürler. Yıldızların parlamasının nedeni çekirdeklerinde meydana gelen çekirdek kaynaşması (füzyon) tepkimelerinde açığa çıkan enerjinin yıldızın içinden geçtikten sonra dış uzaya ışınım (radyasyon) ile yayılmasıdır.

Yıldız Büyüklükleri

Yıldızlar, oluşumundan sönmesine kadar çeşitli büyüklüklerde olurlar. Yıldızlar yaşamları süresinde ana kol yıldızları, devler, süper devler, beyaz cüceler ve kara cüceler olarak adlandırılırlar.Uzayda, Güneş’ten 50 kat daha küçük ya da 1000 kat daha büyük yıldızlar vardır. Bu yıldızlar Dünya’ya çok uzak oldukları için (titreyen) nokta şeklinde görünürler.

Sponsorlu Bağlantılar

“Yıldızlar Neden Parlar ?” için 4 yanıt

Yıldız diye birşey yoktur biz similasyon içerisindeyiz üzgünüm çocuklar.

Yıldızların parıldamasına Dünya’nın atmosferi yol açar. Sözgelimi atmosferi olmayan Ay’da olsaydınız, yıldızlara baktığınızda parıldamayacaklardı.

Yıldızlar o kadar uzaktırlar ki birer nokta kaynak olarak görünürler. Atmosferde yaşanan hava akımları atmosferin yoğunluğunun düzensiz bir biçimde değişmesine neden olur.

Sonuç olarak da bir yıldızdan gelen ışık ışınları atmosferden geçerken rasgele sapmalara (kırınımlara) uğrarlar. Yoğunlukta görülen bu düzensiz değişimler zaman içinde, bir yıldızın görünen konumunda hızlı değişikliklere yol açacak kadar çok yaşanır.

Ama yıldızın konumunda hissedilir hızlı oynamalara yani parıldama etkisi olarak adlandırılan duruma neyin yol açtığı tam olarak anlaşılabilmiş değildir.

aynı şekilde bu bilgiler hayatımı kurtardııııııııııııııııııııııııııı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT