Kategoriler
Otomobil Soru / Cevap

Araba Vitesi Nasıl Değiştirilir?

Sizden gelen soru:

Araba vitesi nasıl değiştirilir?

Cevap:

Vites Değiştirme

Arabanın vitesi nasıl değiştirilir sorusu çok genel bir soru olduğu için detaylıca bu sorunuza cevap vermeye çalışalım.Özellikle yeni sürücülerin en çok zorlandığı konulardan birisi olan vites değiştirme işini nasıl yapacağınızı anlatalım.

Sponsorlu Bağlantılar

Vitesi ne zaman değiştirmek gerektiğini, nasıl değiştirmeniz gerektiğini, ne zaman vites artırmalı ne zaman vites düşürülmesi gerektiği gibi konular hakkında bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Vitesi Ne Zaman Artırmak Gerekir?

Vitesi arttırma zamanı geldiğini anlamak için şunlara bakın;

1. İlk olarak devir saatine göz atın. Eğer 2000 deviri geçtiyseniz ve devir saati 2-3 arasında ise vites artırmanız gerekiyor demektir.

2. Motorun sesini anlamanız gerekiyor. Motordan gelen ses sizin vites artırıp artırmamanızı gerektiğini söyler. Eğer gaza bastığınızda motor boğuluyor ve zorlanıyorsa vitesi artırmanız gerektiği anlamına gelir. Çünkü bulunduğunuz viteste bu kadar gaz vermek motora fazla geldiği için motor boğulur. Bu yüzden ya gaza basmayı bırakmalısınız yada dahada hızlanmak için gaza basarken vitesi de artırmanız gerekir.

Vites Nasıl Artırılır?

Vitesi arttırmak çok kolaydır. Motor boğuluyorsa yada hızlanmak istiyorsanız vitesi artırmanız gerekiyor demektir. Vitesi artırmak için yapmanız gereken ayağınızı gazdan çekmek ve sol ayağınız ile sonuna kadar debriyaja basmaktır. Bu esnada vitesi bulunduğu kademeden bir sonrakine geçirebilirsiniz.

Vites artırırken debriyaja sonuna kadar basmazsanız vites değiştirirken zorlanırsınız. Vites değiştirdikten sonra ise ayağınızı yavaşça debriyajdan çekin. Eğer birden çekerseniz arabayı sarsacaksınız.

Vites Değiştirmenin Anlamı Nedir?

Vites değiştirmek demek arabanın daha büyük devirlerde ve daha hızlı hareket etmesini sağlamak demektir. Vites değiştirme esnasında debriyaja bastığınızda motor ile tekerleklerin bağlantısı kesilir. Bu bağlantı kesildiği esnada ise devir sayısı daha yüksek olan yada daha düşük olan başka bir moda aracı geçirmiş oluruz. Vites değiştikten sonra ayağınızı debriyajdan çekince, motor ile tekerleği tekrar birbirine bağlamış olursunuz. Bu durumda yeniden gaz verdiğinizde vites artırmışsanız araç hızlanır yada vites düşürdüyseniz araç yavaşlar.

Araba düşük vitesteyken daha güçlü ama daha az hıza sahiptir. Araba yüksek vitesde iken daha güçsüz ama daha yüksek bir hıza sahip olur.

Vites Düşürme Nasıl Yapılır?

Vites düşüreceğiniz zamanda tıpkı vites artırmadaki gibi 1’er kademe şeklinde düşürmenize gerek yoktur. Direk 4. vitesten 1. vitese arabayı alabilirsiniz. Ayrıca araba 4. vitesteyken frene basarak durabilirsiniz. Ancak duracağınız zaman vites düşürerek durmanız araca daha az zarar verir.

Vites düşürmek için en önemli kriteriniz yavaşlamadır. Aracınızın yavaşlaması gerektiği durumlarda vites düşürmeniz gerekir. Özellikle virajlarda ve dönüşlerde vites düşürmeniz gerekir. Çünkü yüksek viteste viraj almak isterseniz araba hızlı olduğu için savrulacaktır. Vitesi düşürerek hızınızı da düşürmüş olursunuz ve savrulmadan dönüş yaparsınız. Yada yokuş çıkarken vites düşürmeniz gerekebilir. Çünkü yokuş çıkarken daha fazla güce ihtiyacınız olacak ve arabanın hızını düşürüp gücünü artırmanız gerekecek. Bunun için de vites düşürmeniz gerekir.

Adım Adım Otomobil Kullanma Rahberi

Araca ilk bindiğinizde yapmanız gereken işlemler.

1 – Sağ ayağınızla araca binin ve aracın kapısını sol elinizle kapatın.
2 – İlk iş olarak koltuğu kendinize göre ayarlayın.
3 – Daha sonra arabanın iç ve yan dikiz aynalarını ayarlayın.
4 – Emniyet kemerini takınız.
5 -Arabayı çalıştıracağınız zaman otomatik vitesli araçlarda vites park halinde olmalı, vitesli araçlarda ise vites boşta olmalıdır. Ve arabayı çalıştırırken debriyaja basınız. Unutmayın, anahtarı çevirmeden önce vites boşta olmalı ve debriyaja sonuna kadar basıyor olmanız gerekir.
6 – Arabanın anahtarını saat yönünde bir defa çevirdiğinizde gösterge lambaları yanacaktır. Yine saat yönünde çevirmeye devam ettiğinizde marşa basılmış olur ve motor çalışır. 1-2 saniye motor sesini aldıktan sonra anahtarı çevirmeyi bırakın.

2 – KALKIŞ YAPMAK

Arabayı çalıştırdıktan sonra şunları yapın;

1 – Kalkacağınız yöne göre sola yada sağa sinyal veriniz.
2 – Debriyaja sonuna kadar basarak birinci vitese atınız. Sağ ayağınız frene basılı iken el frenini indiriniz. 3 – Dikiz aynalarından yolu kontrol ettikten sonra ayağınızı frenden çekin ve gaz pedalına koyunuz. Ayağınızı debriyajdan yavaşça çekerken gaza basmaya başlıyoruz. Ayağınızı debriyajdan hemen çekmeyin, yoksa aracı zıplatırsınız. Gaza da yavaş yavaş basın. Birden gaza yüklenirseniz motoru boğarsınız ve sarsıntılı bir şekilde kalkış yaparsınız.
5 – Kalkıştan sonra aracı 2. vitese alabilirsiniz.

3 – SÜRÜŞ ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER
1 – Trafik işaret ve kurallarına dikkat ediniz.
2 -Dönüşlerde vites düşürün, sinyal veriniz ve aynalardan yolu kontrol ederek dönün.
3 -Sollama gibi zorunlu haller dışında sol şeridi kullanmayın ve yolun sağından sürüşe devam edin. rafiği tehlikeye düşürecek gereksiz ikaz ve işaretler yapmayınız.

4 – GERİ GİTMEK. GERİ MANEVRA YAPMA KURALLARI
1 -Sağ sinyal lambası yakılır.
2 – Aracı geri vitese takmak için bebriyaja basılır ve geri vitese alınca geri vites lambaları yanar.
3 – Direksiyonu sol eliniz ile tutun ve arkaya bakmak için sağ taraftan vücudunuzla beraber dönün.Daha sonra kalkış yapın.
4 – Ayağınızı yavaşça debriyajdan çekin ve ayağınız debriyaj pedalının üzerinde kalsın.
5 – Geri gidişini gaza çok az dokunarak gerçekleştirin.
6 – Geri gidişi tamamlayıp durmadan öne bakmayınız. Araba durduktan sonra öne dönüp vitesi boşa alınız.

5 – ( U ) DÜNÜŞÜ YAPMAK

1 – U dönüşü yapmak için yolun soluna geçilir.
2 – Araç birinci vitese alınır ve direksiyon tam sol yapılarak kontrollü bir şekilde dönülür. Dönüşü yarıladığınız zaman gazı keserek direksiyonu toplamaya başlayın. Dönüş bitince gaza tekrar basılır ve vites büyütülür.

6 – DURMAK. DURMA KURALLARI

1 – Duracağınız yere 15-20 metre kala duracağınız yerin konumuna göre sol yada sağ sinyal verilir.
2 – Yolun durumu aynalardan kontrol edilerek durulacak yere doğru yanaşılır.
3 – Ayağınızı gazdan çekerek debriyaja sonuna kadar basınız, sonra da frene yavaşça basınız.
4 – Araç durduktan sonra vitesi boşa alın, debriyajdan ayağınız çekin. Kontak kapatılmadan ayağınızı frenden çekmeyin.

7 – ARACI EMNİYETE ALMA VE ARACI TERK ETMEDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER İŞLEMLER

1 – Ayak frene basılı durumdayken kontağı kapatınız ve el frenini çekiniz.
2 – Debriyaj padalına basarak aracı birinci vites durumuna getiriniz ve debriyaj pedalını bırakınız.
3 – Ayağınızı frenden çekiniz.
4 – Emniyet kemerinizi çıkarınız.
5 – Farları, silecekleri, camları, radyo v.s açıksa kapatınız.
6 – Araçtan inmeden önce sol dikiz aynasından gelen araç yada insan olduğunu kontrol edin. Araçtan indikten sonra kapıları kilitleyin.

Sponsorlu Bağlantılar

“Araba Vitesi Nasıl Değiştirilir?” için 9 yanıt

Detaylı ve doğru anlatım .. Yorum yapmadan geçemiycem.. süpersiniz..

Vites düşürürken, arttırmadaki gibi 1’er 1’er gitmek zorunda değilsiniz. 5. vitesten 2’ye, 1’e düşürebilirsiniz.

YANLIŞ BİLGİ şanzumanı dağıtırsınız isteyen deneyebilir 5 den direk 1 e düşürün zaten vites geçmezzzz

Değerli sürücü adaya arkadaşlar direksiyon eğitiminde ve direksiyon sınavında başarılı olmanız için uzman eğitmenlerce hazırlanmış eğitim videolarımızın siz sürücü adayı arkadaşlarımızın çok işine yarayacağını düşünüyoruz.Bu eğitim videolarında araba kullanma ile ilgili bütün detayları bulabilirsiniz bu eğitim videolarında araba nasıl sürülü,araba nasıl kullanılır,iki duba arasına nasıl park yapılır,kolay park etme yöntemleri,paralel park,vites nasıl değiştirilir,vites nasıl küçültülür,vites ne zaman değiştirilir,debriyaj ne zaman ve nerede kullanılır gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kardeşim ellerine sağlık seni takdir ederim anlayacağımız şekilde yazmışsın helal olsun sana

Teoriyi bildikten sonra pratiğe dönüştürmek çok kolaydır. Öğrendiklerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Çok güzle yazmışsınız… Benim için teorik bilmek pratiğin yarısı demektir. Bası konular da ek bilgiye sahip olursam size bildireceğim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT