Kategoriler
Diyet

Diyetisyenden Ramazanda Zayıflama Önerileri

Ramazanda Kilo Almayın

Ramazan ayında gün boyu aç kalmanın vermiş olduğu psikoloji ile akşam iftarda yemek fazla kaçırılır. Bunun sonucu olarak da kilo almak kaçınılmaz olur. Özellikle Ramazan ayında misafirliğe gidip gelme durumları yaşandığı için çeşit çeşit yemekler ve tatlılar karşısında kendimize hakim olmamız biraz daha zorlaşıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Kontrolsüz yemenin yanına bir de hareketsizlik eklenince gelsin kilolar gelsin kilolar… İftarda çok fazla yenildiği için ve alınan bu kalorileri de yakma fırsatı bulamadığımız için bize kilo olarak geri dönüyor. Zaten beslenme düzeni Ramazan ayı ile birlikte değişiyor ve vücut buna alışmadan aşırı yükleme yapınca kilolarda alınır. Peki Ramazan ayında zayıflamak mümkün mü? Ramazan ayında zayıflamak için ne yapmak gerekir?

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş, Ramazan ayında nasıl zayıflanır sorusunun cevabını bizlere verdi. Özellikle beslenmenizde yapacağınız bazı değişiklikler kolayca kilo vermenizi sağlayacak. Yeterli ve dengeli beslenip, bazı önemli hususlara dikkat etmek kaydı ile Ramazanda kilo almamak ve kilo vermek mümkün.

Ramazanda Enerji Veren Yiyecekler Nelerdir?

Ramazan Ayında Zayıflama Önerileri

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş’ın zayıflamak için verdiği önerileri sıralayalım;

Ramazan ayında iftar ve sahurlarda ekmek ve pide yememek gerekir. İlle de pide yecekseniz iftarda en fazla bir avuç büyüklüğünde yemelisiniz. Ramazan pidesi kan şekerini yükseltir ve daha fazla yemek yemenize neden olur. Ekmek ve pide yerine kepekli tahıllı ekmek yemelisiniz.

İftarda yağlı ve ağır yemekler yerine hafif, az yağlı yemekleri tercih edin. Buna ek olarak haşlama ve ızgara tercih edilmeli.

Tatlı yerine mevsim meyvelerini yiyin. Kilo almanın en büyük nedenlerinden birisi de tatlılardır.

Sahurda beyaz ekmek, pilav, makarna gibi kan şekerini yükseltip acıktıran besinler yerine daha tok tutan ve acıktırmayan doğal kepekli tahıl ve lif oranı yüksek ekmekler ve müsli yiyin.

İftardan yarım saat sonra en az 25 dk yürüyüş yapın. Aksi takdirde yedikleriniz kiloya dönüşür.

İftar ile sahur arasında bol bir şekilde su için. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun. Sindirimi kolaylaştıran ayran ve cacık gibi içecekler tercih edin.

Zayıflatan Sahur Önerileri

Kesinlikle sahura kalkmalı ve yemek yemelisiniz. Sahura kalkmayanlar için açlık süresi daha uzun olduğu için kan şekeri düşecek ve metabolizma yavaşlayacaktır.

Sahurda hızlı acıktıran besinler yerine uzun süre tok tutan besinler tercih edilmelidir. Özellikle protein oranı yüksek yağ oranı düşük besinler tercih edin. Yumurta, süt, peynir ve yoğurt gibi besinler tüketilmelidir.

Sahurda domates, salatalık, biber gibi sebzeler mutlaka tüketilmelidir. Sahuru yavaş ve yiyecekleri iyice çiğneyerek yemek gerekir.

Zayıflatan İftar Önerileri

İftarda yemeği hızlı bir şekilde yemeyin. Çünkü bir anda yemek şişkinlik, gaz, bulantı, yanma ve kabızlık gibi sorunlara neden olur. Ayrıca yemek esnasında su içmemeye özen gösterin.

İftara çorba gibi hafif bir ön yemek ile başlayın. Ana yemeğe ise çorbadan 20 dk sonra geçin. (Bizim tavsiyemiz: 20 dk sabredemiyorsanız çok yavaş bir şekilde ve yemeği iyice çiğneyerek yiyin.)

İftarda yemekle birlikte çay veya kahve de tüketmeyin. Hele hele gazlı ve şekerli içecekleri kesinlikle tüketmeyin. Yemekte en fazla cacık yada ayran tercih edin. Çay ve kahve gibi içecekleri ise iftardan 1-2 saat sonra için.

İftar ve Sahur Arası Öneriler

Ramazanda zayıflamak için öğün sayısını üçte tutmak gerekiyor. Bunun için ara öğün yapmak şart. 3 öğün yerine 2 öğün yaptığınızda kan şekeri düzensizliği olur ve metabolizma hızı da yavaşlar. Doğal olarak zayıflamak da mümkün olmaz.

Ara öğün olarak yatmadan bir süre önce kan şekerini düzenleyecek bir porsiyon mevsim meyveleri yada bir bardak süt içilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT