Kategoriler
Diyet

Kilolu ve Obez Çocuklar Nasıl Zayıflar? İşte Doktor Önerileri

Çocuklarda Obezite Sorununa Çözüm

Obezite sorunu her geçen yıl dünya genelinde çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu artışa malesef ülkemizde ayak uydurmaktadır. Özellikle çocuklardaki obezite artış hızı çok yüksek. Bunun en büyük nedeni ise yanlış beslenmedir. Bu yüzden ebeveynlerin bir an önce çocukların bu kilo alımının önüne geçmeleri ve obez çocukların kilo vermelerini sağlamaları gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Uzmanlar, çevresel faktörler, yaşam tarzı tercihleri ​​ve kültürel ortamlar gibi çocukluk çağındaki obezitede artışına neden olan birçok faktöre işaret ediyorlar. Ve obezite genellikle çok fazla kalorinin ve yağın bir sonucu olarak düşünülse de, araştırmacılar şimdi soda ve meyve sularındaki yüksek şeker miktarının, daha büyük porsiyon boyutlarının ve fiziksel aktivitelerdeki düşüşün obeziteye katkıda bulunan faktörler olduğuna işaret ediyor.

Obez olan çocuklar aynı zamanda yüksek tansiyon ve kolestrol, astım, eklem sorunları, yağlı karaciğer hastalığı ve mide ekşimesi gibi problemlerle karşılaşma olasılıkları daha yüksektir.

Kilo çocukların kilo vermesini sağlamak için en büyük görev anne ve babalara düşüyor. Anne ve babalar çocuklara kilo vermeyi öğretmeleri gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacaklar? Dr. Axe anne ve babaların yapması gerekenleri anlattı.

Ebeveynler, aşırı kilolu veya obez çocuklara karşı bir numaralı araçtır. Ancak, çocuklarınızın ihtiyaç duydukları beslenme sürecini sağlamak için ne yapabilirsiniz?

Çocuklara Kilo Verdirecek 10 Öneri

1. Sağlıklı Yeme Alışkanlığı Kazandırma

Kilo vermek için egzersiz yapmaktan çok daha önemlisi doğru yemektir. Bazı diyetler kilo vermeye ve sağlıklı beslenme kalıpları oluşturmaya yardımcı olabilir. Diyetten kasıt “günde üç zeytin, bir dilim peynir” değil tabiki. Diyetten kasıt çocuklara sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Yediğimiz her şey vücudumuza yakıt olarak girer. Eğer vücuda doğru yakıtı koyarsak sağlıklı bir şekilde yol almış oluruz.

Meyveler, sebzeler, zeytinyağı, balık ve tam tahıllar gibi sağlıklı yağları vurgulayan Akdeniz diyeti, başlamak için mükemmel bir seçim olabilir. Çocuklar genellikle bu gıdaların çoğunu biliyorlar. Akdeniz diyeti aynı zamanda vücudumuzun kalp rahatsızlığına ve tip -2 diyabet ve metabolik komplikasyonlar gibi obezite ile ilgili diğer sağlık sorunlarına karşı korunmasına yardımcı olur.

Gluten, çocuğunuzla ilgili bir sorun ise, glutensiz bir diyet uygulamak doğru olabilir. Diyetinizde gluteni azaltmak veya ortadan kaldırmak için beyaz ekmek, makarna, beyaz ve tam tahıllı unlar, pilav ve daha fazlası gibi rafine edilmiş karbonhidratlar gibi çok sayıda sağlıksız gıdayı beslenme listenizden çıkarmalısınız.

2. İşlenmiş Gıdalar ve Ekstra Şekerlere Veda

Bununla birlikte, işlenmiş gıdalar ve ekstra şeker kesildiğinde ya da en azından azaltıldığında, sağlık üzerindeki etkileri hemen görülecektir. Bunlar sıfır besin değeri olan boş kaloriler oldukları için hemen rafine edilmiş karbonhidratlardan kurtulmalısınız.

Sonra sağlıklı olduğunu düşündüğünüz atıştırmalıkları kesmeye başlama zamanı geldi. O “az yağlı” kurabiyeler mi? Onlara lezzet vermek için şeker ve garip katkı maddeleri eklenir. Aromalı yoğurtlar mı? Bunlar genellikle gerçek bir tatlıdan daha fazla şeker ile doludur. Meyve suları mı? Yüzde yüz meyve suları olmadıkça, onlarca katkı maddesi eklenir. Salata sosları mı? İçine konan katkı maddelerini gördüğünüzde gülersiniz.

En iyi yol kendi yiyeceklerinizi kendinizin hazırlamasıdır. Böylece çocuğunuzun ne yediğini bilmiş olursunuz.

3. Evde Pişirme

Bu çalışan aileler için biraz zor olabilir. İş, okul, ödev, etkinlikler ve diğer işler arasında pişirecek vakit olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu, çocuğunuzun kilo vermesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Evde pişirilmiş bir yemek, çocuklar uygun porsiyon boyutuyla besleyici bir şey yemeleri anlamına gelir.

Hafta sonu, bir kerede birkaç yemek hazırlayabilir ve bunları hafta boyunca yiyebilirsiniz. Biber veya çorba, fırında kavrulmuş tavuk, fırında köri düşünün. Çorba ve köri hafta boyunca servis edilebilirken, salataya tavuk eklenebilir veya fırında pişmiş patateslerin yanında tavuk servis edilebilir.

Akşam yemeği için kahvaltılık daima en iyisidir. Bal ile tatlandırılmış yulaf ezmesi, taze meyve, kabak ile yabanmersinli krep veya sebzeler ile karıştırılmış yumurta, bir parça kepekli tost güzel bir akşam yemeği olabilir.

4. Hareket Etmek

Çocuğunuz spor yapmaktan hoşlanıyorsa, onu okuldan sonra spora davet etmek, çocuğunuzu hareket ettirmenin en kolay yoludur. Daha da iyisi, fiziksel aktiviteyi teşvik etmek ve birlikte daha fazla zaman geçirmektir. Birlikte dolaşmak, YouTube’da yer alan yoga uygulamaları yapmak veya havuza gitmek. Aktif olmanın ve spor yapmanın sadece sıkıcı “egzersizlerden” ibaret olmadığını görecekler.

5. Yemek İstemediğinde Zorlamayın

Çoğumuz, aç kalmamıza bakılmaksızın tabağımızdaki her şeyi bitirmek zorunda olduğumuz bir dönemde büyüdük. Ancak fazlası bebeği bile sütten uzaklaşır. Benzer şekilde, çocuğunuz çok aç olmadığı ya da her şeyi bitirmek istmediğini söylediğinde onu fazla zorlamayın.

6. Çocukları Mutfağa Alın

Çocuklar, yemek yapımında ellerinden gelen şeyler varsa ve  yemeğin yapımına katkıda bulunursa yemek olasılığı daha yüksektir. Mutfağı aile dostu bölge yapın. Çocuklarınıza sebzeleri yıkayıp kesmelerini veya soğan sotelemeyi veya su kaynatmak gibi temel pişirme görevlerini yerine getirmelerini sağlayın. Onların, hafta boyunca ne yemeleri gerektiğini belirtmelerine izin verin ve onlara yardım edin.

7. Yeni Gıdalara Bir Kaç Kez Deneyin

Damaklarımız yeni gıdalara adapte olması için birkaç defa denemek gerekir. Yani, lahana ya da kinoa gibi yeni bir bileşen eklerken, çocuğunuz onu hemen sevemeyebilir. Bu yüzden onun cesaretini kırmayın. Yeni gıdayı bütün bir öğünün tamamı değil, bir parçası haline getirin ve çocuğunuzun denemesine izin verin. Sevmiyorsa, onu yemeye zorlamayın.

8. Ne Yediğinden Emin Olun

Çocuğun yediği her şeyi kontrol edemezsiniz. Arkadaşlarınızın evlerine gideceği, doğum günleri partilerine katılacak ve okul sonrası etkinliklere katılacak ve özellikle yaşı ilerledikçe bunlar artacak. Hiçbir yiyecek grubunu şimdiye kadarki en kötü şey haline getirmemeniz önemlidir. Bunun yerine, belirli gıdaları yedikten sonra nasıl hissettiklerini fark ettirmeye çalışın ve bazı gıdaların özel günler dışında yemediğinden emin olun. Ve bu günlerde bunlardan az miktarda tükettiğinden emin olun.

9. Porsiyon Boyutlarına Dikkat Edin

En azından yaşı ilerleyinceye kadar, çocuklara “çocuk ölçekli” porsiyonlar verilmelidir. Çocukların her bir gıda grubunda ne kadarını tüketmesi konusunda takip etmenizi sağlayan çizelgeler vardır. Tabii ki, çocukların ihtiyaçlarına, cinsiyetlerine vb. göre değişecektir. Başlangıçta daha küçük bir porsiyon sunun. Eğer doymadığını görürseniz ikinci bir porsiyonu sunun.

10. Ailece Aynı Şeyleri Yiyin

Herkesin farklı şeyler yediği bir sofrada çocuğun farklı bir yemek yemesi söylemek kadar utandırıcı bir şey olamaz. Bu nedenle, kilo vermek için ve herkesin refahı için tüm ailenin yediği şeyin sağlıklı olması gerekir. İşlemiş gıdaları evden uzak tutun. Buzdolabına yıkanmış, kesilmiş meyve ve sebzeler koyun.

Çocukların Kilo Vermesinde Dikkat Edilecekler

Çocuğunuz için herhangi bir kilo verme planına başlamadan önce bir çocuk doktoruna danışmalısınız. Kilo alımı ve gıda alerjileri için herhangi bir sağlık sorununu ortadan kaldırmak gerekir. Doktor ayrıca çocuğunuzun kilo verme derecesini belirlemenize yardımcı olabilir, böylece yaşı, boyu ve cinsiyeti ve çocuğunuzun her hafta kaç kilo vermesi gerektiği konusunda sağlıklı bir fikriniz olur.

Ekstra yardıma ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuz sizi, çocuğunuz ve aileniz için doğru diyet planlamasına yardımcı olabilecek bir diyetisyene yönlendirebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT