Kategoriler
Hastalık ve Tedavi Sağlık

Felçli Hastayı 23 Dakikada İyileştiren Tedavi

Felçli Hastaların Umut Işığı

Halk arasında inme olarak bilinen felç, beyin damarlarının tıkanması durumudur. Beyinde ve diğer fonksiyonlarda hasarın en aza indirilebilmesi için ise acil tedavi çok büyük önem taşıyor. Felçli hastalar için umut olan ve felçli bir hastayı 23 dakikada iyileştiren tedavi yönteminde de yine 3 saat içinde hastaneye götürülmesinin gerekliliği vurgulanıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Felçli hastalara umut ışığı olan yeni bir tedavi daha Türkiye’de uygulanmaya başladı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ‘damar içine girerek pıhtı eritme’ (damar içi trombolitik) yöntemiyle felçli bir hasta 23 dakikada sağlığına kavuştu. Konuşamayan ve şuuru kapalı olan Ayşe Uysal isimli hasta pıhtı eritmeyle felçten kurtuldu.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği halk arasında ‘inme’ olarak nitelenen felçli hastaların tedavisi için umut olacak sistemi Hastane Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na anlattı.

Felçli hastaların tedavisinde gelinen en modern tıp tedavisi olan ‘damar içine girerek pıhtı eritme (damar içi trombolitik) uygulamasını yapabilme yeterliliğine hastane olarak kavuştuklarını söyleyen Zengin, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastaneler içerisinde halen bu uygulamayı yapabilme yeterliliğine sahip tek hastanenin Ankara Numune olduğunu belirtti.

Dünyaca kabul görmüş ancak Türkiye’de yaygın olmayan bu tedavinin, hastanede 7 gün 24 saat kesintisiz olarak hastaların hizmetine sunulduğuna işaret eden Zengin, “Bu hizmetimiz Acil Tıp, Nöroloji, Radyoloji kliniklerimizin işbirliği ile yürütülmektedir. Artık modern tıp anlayışında tedaviler tek bir branşın yeterliliğine terk edilmemekte ve birçok branşın koordinasyonu ile tedavi uygulanmaktadır. Bizler de idare olarak, hastanemiz bünyesinde tıp alanındaki yenilikleri takip etme ve uygulama başarısına arkadaşlarımızla birlikte, ekip ruhu içerisinde imza atıyoruz.” dedi.

“FELÇLİ HASTALAR 3 SAAT İÇİNDE HASTANEYE GÖTÜRÜLMELİ”

Doç. Dr. Nurullah Zengin, felçli hastaların kesin tedavileri için hastanın mutlaka inmeden sonra en fazla 3 saat içerisinde hastaneye ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Halk arasında inme olarak bilinen felçli hastaların zamana karşı bir mücadele verdiğini ifade eden Zengin, “Burada zaman faktörü hayati öneme sahiptir. Beyinde oluşan damar tıkanıklığı ortaya çıktığı andan (inme) itibaren azami 3 saat içerisinde hastanemize ulaştırılabilen hastalarımıza damardan direkt olarak verdiğimiz trombolitik madde ile aynı gün içerisinde tedavileri mümkün olabilmektedir. Hasta eğer hayati önem içeren bu 3 saat sonrası hastanemize intikal ettirildiği takdirde ise 2. aşama tedaviyi gerçekleştirmekteyiz. Bu tedavimizde kasıktan kateter ile beyin damarına girilerek beyin anjiyosu çekiliyor ve tıkanan damarı tespit ediyoruz. Mikro kateter ile tıkanan damara ulaşıyor ve direkt o pıhtıya trombolitik madde vererek pıhtıyı eritiyoruz. Bu 2. aşama tedavi ile hasta felçten kurtulabiliyor ya da kalıcı hasar olması önlenebiliniyor.” değerlendirmesini yaptı.

Operasyonu gerçekleştiren 2. Nöroloji Klinik Şefi Dr. Fikri Ak ise beyin damarı tıkanarak felç geçiren Ayşe Uysal isimli hasta 1 saat 45 dakika sonrasında hastaneye ulaştırıldığı bilgisini verdi.

Seri bir şekilde gerçekleştirilen müdahale ile hasta hastaneye ulaştıktan 23 dakika sonra felcin ortadan kaldırıldığını vurgulayan Ak, hastanın hastaneye ulaştırıldığında konuşamadığını, şuurunun kapalı olduğunu, vücudunun sol tarafının felç geçirdiğini tespit ettiklerini dile getirdi.

Hemen müdahale edilerek 23 dakika içinde hastanın kan tetkikleri, takılması gereken sondalar ve görüntülemeleri yapılarak müdahale edildiğini ifade eden Ak, “Hastamız şu anda gayet sağlıklıdır. Felç durumu ortadan kalkmıştır. Şu an yaptığımız ise hastalığa neden olan faktöre yönelik tedavisine devam edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Sponsorlu Bağlantılar

“Felçli Hastayı 23 Dakikada İyileştiren Tedavi” için 6 yanıt

merhaba sayın hocam ben 52 yasındayım 2011 yılında kalbımden pıhtı atması sonucu felc oldum 45 gun agır koma ve 30 gun yogun bakım sonrası 45 gun fızık tedavı gordum ve sol tarafımdan felcım son durumum baston ıle acıl ıslerımı gorebılır durumdayım agrı sancı ve vucutuma dokunusları hıssedebılıyorum beynımdekı tıkanıklık devam edıyor fakat ben saglıgıma tamamen kavusmak ve ısımedebılmek ııstıyorum bana onerınız nedır cevap verırsenız sevınırım

merhabalar önce alahan sonrada sizden önerebileceğiniz yardımınıza ihtiyacım var annem 2015 ağustos ayın da köyde felç geçirdi sol tarafına vurmuş 45 gün yoğun bakımda yattı ve cıktı bilinci yeride iki ay fizik tedavi gördü sol ayağını azda olsa oynatıyor ama elini hic oynatmıyor bunun bir başka tedavisi varmı bitkisel veya başka bir ilaç tedavisi bana yardımcı olumusunuz teşekkürler

Merhaba,
Benim dedem 70 yasinda, 10 ay once felc oldu sag eli ve ayagini kulanamiyo, bunun bi tedavisi var midir? Varsa ne yapmaliyiz soylerseniz cok sevinirim, bizim memlekette bisey yapamayiz dediler ama Turkiyede Saglik hakkinda daha gelismis bi ulke olarak sizlerden bi tavsiye alsak iyi olacagini dusunduk.
Tesekkurler

Merhaba 75yasinda annem 4 gün önce felç oldu sol tarafı hemen hastaneye kaldrdik 3 saat sonra tedaviye başlandı kan sulandirici verildi damardan yoğun bakımdan bugün çıktı servise sol parmaklarını oynattigi yö ayağında hafif kaldirabiliyor bilinci açık fakat hareket edemiyor bu süreç ne zamana kadar sürer kalıcı mıdır gecicimidir bundan sonrası için ne önerirsiniz

merhaba belgin hanım anneye yapılacak olan tamamen beyin fonksiyonlarını yeniden harekete geçirmektir omirilik soğanı meridyenlerine sülük hacamat ve cortexsin iğne yapılırsa makat noktalarına sülük düşerse 1 ayda düzelir

merhaba 50 yaşında benim annem 1 ay önce felç geçirdi1 ay boyunca nöroloji yoğun bakımda yattı.boyundan aşşaya kadar felç oldu.daha yeni servise çıktık.tedavisi devam ediyor.doktorlar omur ilik iltihabı olduğunu söylediler.haftanın 3 günü fizik görüyor.kendimde yapıyorum.biraz haraketi var solda haraket var ama sağda çok az.çok korkuyorum bu şekilde kalmasından.yardım edin eğer iyileşebilme ihtimali varsa napmalıyız.bu hastalık tekrar yeniler mi?ayağa kalkabilir mi?ne öneririsiniz bize….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT