Kategoriler
Hastalık ve Tedavi Soru / Cevap

Öksürüğü Ne Geçirir?

Sizden gelen soru:

Öksürüğü ne geçirir?

Cevap:

Öksürük soğuk algınlıklarından olabileceği gibi ciddi hastalıklarında habercisi olabilir. Uzun süreli geçmeyen öksürüklerde doktora başvurulması gerekmektedir.Şimdi sizlere öksürüğe iyi gelen bitkileri, öksürüğü geçiren bitkisel çayları, öksürük için uzmanlar tarafından önerileri kürleri vereceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Öksürük Geçmemesinin Nedenleri ve Tehlikeleri

şifalı bitkiler, çaylar, bitkisel çaylar, sağlık

Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler

Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse öksürüğü dindirir, balgamı söker.

Ardıç taze meyvelerinin ezilmesi ile elde edilen şurup öksürüğe çok iyi gelir.

Böğürtlen yaprakları içeriği oluşmadan toplanıp gölgelikte demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup kanı temizler, öksürüğe, iyi gelir.

Ebegümeci göğsü yumuşatır. Öksürük kesici olduğundan bronşite ve nezleye iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı da yararlıdır.

Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıldığı gibi öksürüğe ve öksürük gıcığına etkilidir.

Ihlamur çayı :Kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür.

Kenevir çayı balla tadlandırılıp içilirse, öksürük boğmaca ve ses kısılmasına iyi gelir.

Kırmızı yaban mersini yapraklarından yapılan şurup öksürüğe etkili olur.

Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay kanlı öksürük ve kan kusmaya çok iyi gelir.

Meyan kökü şurubu öksürüğe iyi gelir.

Yaban eriği ezilerek şekerle pişirilirse öksürüğü yok eder

Öksürüğü Geçiren Bitkiler ve Kürleri

Ihlamur : İçeriğindeki müsilajlar sayesinde boğazda tahrişlerin önlenmesini sağlar, flavonoit türü bileşenleri iltihap giderici ve ağrı kesici özelliğiyle tahriş olan alanın onarımına yardımcı olur, uçucu bileşenleriyle de hastanın rahatlamasını sağlar.

1 kahve kaşığı ince kıyılmış ıhlamur çiçeğinin üstüne üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 15 dakika demlendikten sonra süzülerek Günde birkaç bardak içilir.

Meyan Kökü: Solunumla ilgili mevzularda uzun bir kullanım geçmişine sahip olan meyan kökü kişinin mukus uzuvlarını rahatlatmaya yardımcı olur. Bitkilerle öksürüğün nasıl durdurulacağına gelince, kurutulmuş meyan kökünü suda kaynatarak hazırlanabilen meyan kökü çayını almayı deneyebilirsiniz ; ancak bu bitki özellikle uzun süreli kullanımında bazı yan etkilere yol açabileceği için sınırlı kullanılmalıdır. Meyan içeren pastillerde kullanılabilir. Meyan balgamın sıvılaşmasına neden olarak atılmasına yardımcı olur. Meyan kökündeki saponin  bileşenlerinin bazı virüsler üzerinde  antiviral etkiye sahip olduğu saptanmıştır.

Duvar Sarmaşığı Yaprağı (Hederae helicis folium) : Duvar sarmaşığı saponin yönünden zengindir. Saponinin yapısında olan alfa-hederin salgıyı artırıcı ve bronş açıcı etkisi çeşitli araştırmalarda saptanmıştır.

Taze ya da kurutulmuş yapraklardan hazırlanan standardize hazır preparatlar kullanılır.

Duvar sarmaşığı gibi saponin içeren droglar iltihabi mide ve barsak rahatsızlıklarında ve irritabl barsak sendromunda kullanılmamalıdır.

Anason: Öksürüğü gidermeye ve solunum yolundaki balgamı söktürmeye yardımcı olur. Anason aynı zamanda spazmodik öksürüklere de fayda sağlayan anti spazmodik  özelliklere sahiptir. 1 kahve kaşığı dolusu toz haline getirilmiş anasonun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür, üstü kapalı olarak 10 dakika demlenir ve süzüldükten sonra içilir. Günde birkaç bardak içilebilir. (Anason kullanımdan hemen önce ezilmelidir)

Hatmi Çiçeği: Hatmi çiçeği bitkisel tedavi yöntemlerini kullanarak öksürüğü durdurmaya faydalı olabilecek yatıştırıcı özelliklere sahip olan bir bitkidir. Yine bitkilerle öksürüğün nasıl durdurulacağına dair, bu bitkinin çayı yaklaşık bir bardak su ve  iki çay kaşığı hatmi çiçeğinin kurutulmuş bölümleri kaynatılarak yapılabilir. (Aktarlarda hatmi çiçeği yerine satılan gülhatmi çiçeğinin tedavi edici etkisi bulunmamaktadır)

Ebegümeci (Malvae folium et flos) : Ebegümecinin göğsü yumuşatıcı etkisi vardır. Öksürük kesici özelliğiyle nezle ve bronşit gibi sorunlarda tercih edilir.1 yemek kaşığı ebegümeci çiçeği ya da 2 yemek kaşığı ebegümeci yaprağı 1 bardak soğuk suyla kaynayıncaya kadar ısıtılır, 10 dakika kadar bekletilerek süzüldükten sonra balla tadlandırılarak günde birkaç bardak içilir.

Rezene: 1 kahve kaşığı ezilmiş rezenenin üzerine bir bardakkaynar su dökülür, 5 dakika boyunca üstü kapalı olarak bekletilip süzülür. Günde birkaç defa içilir. (Rezenenin kullanımdan hemen önce ezilmesi gerekir)

Dar Yapraklı Sinirliot: 2 yemek kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 5 dakiaka demlenip süzülür ve günde birkaç bardak içilir.

Grindelya otu (Grindelia herba) : 1 yemek kaşığı kıyılmış bitkinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, üstü kapatılı olacak şekilde 10 dakika kadar bekletilip süzülür. Günde birkaç defa içilir. (İltihabi mide-barsak hastalığı olanlar ve ağır karaciğer rahatsızlığı olan kişiler içmemelidir)

Ökaliptol: Grip yüzünden vücudun zayıf düşmesini fırsat bilerek vücuda yerleşmeye çalışan fırsatçı bakterilerden korunmak gerekir. İçinde ökaliptol olan pastillerin kullanımı boğazdaki bakteri yoğunluğunu azaltır.

Not: Bitkisel çaylar bazı ilaçların bağırsaktan emilimlerini geciktirebildikleri için ilaçlarla aynı anda alınmamalıdır. Diğer ilaçlar en az 1 saat önceden alınmış olmalı.

Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları

Zencefil Çayı: Nezle, grip nedeniyle yaşanan öksürükler için zencefil çayı kullanabilirsiniz. 2-3 santimlik bir zencefili rendeleyerek bir bardak sıcak suya atın ve 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Yemeklerden sonra günde 3 bardak içebilirsiniz. Çok soğuk havadan eve geldiğinizde içinizi ısıtması için zencefil çayına tarçın ilave edebilirsiniz. Zencefil çayının faydaları yazısında bu çayın kullanımı, hangi rahatsızlıklara iyi geldiği, nasıl hazırlandığı ve yan etkileri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Nane Çayı: Geleneksel olarak kullanılan “nane limon çayı” soğuk algınlığı tedavisinde ve öksürüğe karşı en etkili bitkisel çaylardan biridir. Bu karışımın etkisini arttırmak için naneyle eşit miktarda civanperçemi ve bir miktarda bal ekleyebilirsiniz. Civanperçemi çayıve nane çayı sayfalarında bu iki çayın nasıl demleneceği, hangi hastalıkların tedavisine yardımcı oldukları ve yan etkileri hakkında bilgiler yer alıyor.

Adaçayı: Toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayan adaçayı aynı zamanda kuru öksürüğe karşı boğazı yumuşatmak içinde kullanılabilir. Eğer boğaz ağrınız varsa adaçayını demledikten sonra soğutun ve bir kaç damla limon ekleyerek gargara suyu olarak kullanın. İltihaplanmaları geçirici özelliği ile bir süre sonra ağrıları hafifletecektir.Adaçayı sayfasında daha ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

Bal: Bazı çaylar doğal olarak tatlıdır ve içmesi kolaydır. Ancak bazılarının tadı acı gelebilir. Öksürüğe karşı hazırladığınız çaylarda tatlandırıcı olarak bal kullanabilirsiniz. Bal aynı zamanda kuru öksürük nedeniyle tahriş olan boğazınızı yumuşatır ve kaşınma duygusunu alır. Bir bardak çay için bir çay kaşığı bal yeterlidir. Varsa organik bal kullanmanız daha iyi bir seçim olacaktır.

Öksürüğe İyi Gelen Bitkisel Kürler

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun öksürüğe iyi gelen bitkisel kürleri;

Bir orta boy sarı soğanı 6 yada 8 bölün. 2 bardak su ilave edip, kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakıp, ılıyınca için. Her defasında, yeniden hazırlayıp taze, taze için. eze bölüp bir buçuk bardak su ilave ederek bunu bir miktar kaynatıyoruz. Daha sonra ılımaya bırakarak ılık bir şekilde içiyoruz. Fazla beklemiş suyu içmeyin yeniden hazırlamanız daha uygun olacaktır.

Öksürüğünüz Balgamlı ise :

Yarım litre suya, 7-8 tane keçiboynuzunu kırarak atın ve kaynatın. Kaynamış bu suyu sabah ve akşam aç karnına için. 3 gün sonra balgam atmaya başlarsınız. Özellikle sigara tiryakilerinin bu kürü uygulamaları tavsiye edilir.

-2-3 parça parmak ucu kadar zencefil,iri bir tutam ıhlamur,1 çay kaşığı hibiskus,1 çay kaşığı şahtere otunu 1 su bardağı kadar suda 3-4 dakika kaynatın.2-3 dakika demlendirdikten sonra için.

-Şekeri fazla kullanmak doğru değildir. Çaya nöbetşekeri konulursa öksürüğü azaltır.

-Günde 2-3 kere meyankökü çiğnemek de yararlıdır.

-Zencefil, kekik ve alerjik kökenli olmayan öksürükte karabiber etkilidir.

-Kronik öksürük için 2 adet karaturp,kabak oyacağı ile 5-6 yerinden oyulur.oyukların içine bal doldurulur ve sadece oyukların üstü turp parçaları ile kapatılarak 24 saat bekletilir.Sonra içindeki sıvı şişeye doldurulur ve günde 3 çorba kaşığı içilir.

-Kuşburnu, ısırgan, zencefil, şahtere ve hibiskus çaylarını içmek de öksürüğe iyi gelir
-Ebegümeci kaynatılır,zeytinyağı ve limon katılarak bol bol yenirse göğsü yumuşatır.Öksürüğü hafifletir ve balgam söker.

-Toz zencefil ile bal karıştırılarak yenilirse öksürüğe iyi gelir.

Soğan Kürü:

Bir tane orta boy sarı soğanı 6 ya bölüp bir buçuk bardak su ilave ederek bunu bir miktar kaynatıyoruz. Daha sonra ılımaya bırakarak ılık bir şekilde içiyoruz. Fazla beklemiş suyu içmeyin yeniden hazırlamanız daha uygun olacaktır.

Eğer öksürüğünüz balgamlı ise :

Yarım litre suya 7-8 tane keçi boynuzu atarak kaynatın ve bunun suyunu için.3 gün sonra balgamın nasıl söküldüğünü sizde farkedeceksiniz. Özellikle sigara içen kişilerin bu kürü kullanmasını tavsiye ederiz.

Ahmet Maranki’den Öksürük Tavsiyeleri

-2-3 parça parmak ucu kadar zencefil,iri bir tutam ıhlamur,1 çay kaşığı hibiskus,1 çay kaşığı şahtere otunu 1 su bardağı kadar suda 3-4 dakika kaynatın.2-3 dakika demlendirdikten sonra için.

-Şekeri fazla kullanmak doğru değildir. Çaya nöbetşekeri konulursa öksürüğü azaltır.

-Günde 2-3 kere meyankökü çiğnemek de yararlıdır.

-Zencefil, kekik ve alerjik kökenli olmayan öksürükte karabiber etkilidir.

-Kronik öksürük için 2 adet karaturp,kabak oyacağı ile 5-6 yerinden oyulur.oyukların içine bal doldurulur ve sadece oyukların üstü turp parçaları ile kapatılarak 24 saat bekletilir.Sonra içindeki sıvı şişeye doldurulur ve günde 3 çorba kaşığı içilir.

-Kuşburnu, ısırgan, zencefil, şahtere ve hibiskus çaylarını içmek de öksürüğe iyi gelir
-Ebegümeci kaynatılır,zeytinyağı ve limon katılarak bol bol yenirse göğsü yumuşatır.Öksürüğü hafifletir ve balgam söker.

-Toz zencefil ile bal karıştırılarak yenilirse öksürüğe iyi gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Öksürüğü Ne Geçirir?” için 6 yanıt

MERHABALAR YİNE BEN 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

bir su bardak pekmeze 1 çay kaşığı karabiber koyun ve arada 1 çay kaşığı için MERAK ETMEYİN İÇİNİZ BULANMAZ:) 🙂 🙂 🙂

Arkadaşla öksürük ve gıripe en iyi gelen şey 2 adet limonu sıkın yarım çay kaşığı tuz koyun ve limonla karıştırın.Karıştırdığınız limonlu tuzu maden suyunun içine dökün köpürecektir. AYRICA TADI ÇOOOK GÜZELDİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT