Kategoriler
Hastalık ve Tedavi

Rinit Alerji (Saman Nezlesi) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik rinit nedir?

Alerjik rinit halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen bir tür alerjik hastalıktır. Sıklıkla alerji veya saman nezlesi olarak adlandırılan, bağışıklık sisteminizin nefes alırken havadaki toz parçacıklarına karşı aşırı tepki vermesi sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bağışıklık sistemi vücudunuza giren toz parçacıklarına saldırarak hapşırma ve burun akıntısı gibi belirtilere neden olur. Bu parçacıklara ise alerjen denir ve sadece alerjik reaksiyona neden olabilecekler için bu tabir kullanılır.

Alerjisi olan insanlarda genellikle uzun yıllar boyunca semptomlar görülür. Sene boyunca veya belirli zamanlarda sıklıkla belirtiler yaşanabilir. Ayrıca alerjinizin bir sonucu olarak sinüzit ve kulak enfeksiyonları gibi başka sorunlarla da karşılaşabilirsiniz.

Bazı zamanlarda ise allerjenler sizi daha az etkileyebilir ve belirtileriniz şiddetli olmayabilir.

polen, alerji, hastalık, tedavi

Alerjik rinitin belirtileri nelerdir?

Çoğu durumda, alerjik rinitiniz varsa:

1- Özellikle sabah uyandıktan sonra tekrar tekrar hapşırırsınız. Burun ve geniz akıntısı olur. Alerjilerden kaynaklanan burun akıntısı genellikle berrak ve incedir. Ancak burun veya sinüs enfeksiyonu görürseniz kalınlaşır ve bulanıklaşır veya sarımtırak olur.

2- Gözleriniz sulanır ve kaşınır.

3- Kulaklarınız, burnunuz ve boğazınız kaşınır.

Alerjik rinit nedenleri

Muhtemelen ağaçların, bitkilerin ve yabancı otların oluşturduğu polenlerin alerjik rinit oluşturduğunu biliyorsunuzdur. Çoğu kişi toz parçacıkları, hayvan tüyleri, hamam böceği ve küf için de alerji olmaktadır. Tahıl tahıl, odun tozu, kimyasallar veya laboratuar hayvanlar gibi işyerlerinde bulunan şeyler de ayrıca alerjik rinite neden olabilir.

Polenlere alerjiniz varsa, yalnızca yılın belirli zamanlarında semptomlarınız olabilir. Toz zerrecikleri ve kapalı alerjenlere karşı alerjiniz varsa, her zaman belirtiler yaşayabilirsiniz.

Alerjik rinit nasıl teşhis edilir?

Alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz belirtileri size sorar ve gerekli incelemelerde bulunur. Şiddetli belirtileriniz varsa, alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için alerji testlerinizin yapılması gerekebilir.

Doktorunuz deri testi yapabilir. Bu testte doktorunuz alerjik reaksiyona girip girmediğini görmek için cildinize az miktarda alerjen verir. Ayrıca doktorunuz laboratuar testleri de isteyebilir. Bu testler ile alerjinizi tetikleyen maddeleri aranır.

Alerjik rinit nasıl tedavi edilir?

Allerjik rinitin tedavisi yoktur. Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, alerjinize neden olan şeylerden kaçınmaktır. Tozdan, hayvan tüylerinden veya küflerden kurtulmak için evinizi sık sık temizlemeniz gerekebilir.

Astım gibi başka bir sağlık sorununuz olmadıkça, evinizdeki belirtileri de ortadan kaldırmak için daha fazla ilaç alabilirsiniz. Başka bir sorununuz varsa önce doktorunuzla konuşmalısınız. Özellikle yaşlı, çocuklu ve hamile veya emziren kadınlar, kendi kendine tedaviye başlamadan önce doktora danışmalıdır.

Alerjiniz sizi çok rahatsız ediyorsa ve alerjik olduğunuz şeylerden kaçınamazsanız, immünoterapi semptomlarınızı önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir. Bu tedaviyi yaptırmak için öncelikle alerjinizin ne olduğu bilinmesi gerekir. Sizin için en iyi sonucu veren tedaviyi bulmak biraz zaman alabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT