Kategoriler
Beslenme Soru / Cevap

Ramazanda Enerji Veren Yiyecekler Nelerdir?

Gerçek Müslüman Uzun Yaz Günlerinde Oruç Tutar

Ramazan ayında oruç tutmak eskisi kadar kolay değil. Çünkü Ramazana ayının yaz aylarına denk geliyor olması nedeniyle günün üçte ikisi oruç tutmak zorunda kalınıyor. Ak ile karanın da belli olduğu bu yaz oruçlarında gerçek müslüman ile sözde müslümanlarda birbirinden ayrılmış oluyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayette ne diyor;

İnsanlar, “iman ettik” demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler. (Ankebut 29)

Bu uzun yaz günlerinde oruç tutmak da bu imtihanın bir parçasıdır. Bu yüzdendir ki elhemdulillah müslümanım deyip de zoru görünce Allah’a itaatten kaçanlar ile sözlerinde sadık kalıp da her şartta Allah’a itaat edenler birbirinden ayrılıyor. Tabi hastalık, yolculuk yada başka bir engel nedeniyle tutmayanlar istisna. Bkz. Bakara Suresi 184. Ayet

Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara 184)

Enerji Veren Besinler

Yaz aylarında sıcak ve uzun günlerde oruç tutmak insanlarda halsizliğe ve yorgunluğa neden olur. Bu yüzden bu halsizlik ve yorgunluktan korunmak için iftar ile sahur arasında enerji veren yiyecekler tüketmek gerekir. Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi elde etmek ve direnci artırmak için tükettiğimiz yiyecekleri doru seçmemiz gerekir.

Uzun yaz günlerinden enerjilerini korumak için oruç tutanların tüketmesi gereken besinleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan açıkladı.

Sahurda süt için

Sahurda süt ürünleri tüketmeye özen gösterin. Özellikle sahurda içilen bir bardak süt hem protein hemde kalsiyum ihtiyacınızı karşılar. Aynı zamanda metabolizmayı da yavaşlattığı için geç acıkmanızı sağlar.

Tam tahıllı ekmek

Sahurda tam tahıllı ekmek yemek açlık hissini bastıracağı için daha geç acıkmanızı sağlar. Bu ekmeği özellikle beyaz peynir ile beraber tüketin. Beyaz ekmeğe göre doygunluk oranı daha iyi olan ve daha düşük glisemik indekse sahip olan tam tahıllı ekmek kan şekerinizi de hızlı bir şekilde yükseltip sizi acıktırmaz.

1 ya da 2 yumurta

Gıdalar arasında en kaliteli protein kaynağı yumurtadır. Bu yüzden yumurta gün boyunca tok kalmanızı sağlar. İster omlet yapın, ister haşlayın, ister menemen yapın isterseniz de farklı bir şekilde tüketin. Size enerjinizi koruma açısında büyük faydası dokunacaktır.

Ceviz ile unutkanlığı önleyin

En büyük Omega 3 kaynakları arasında yer alan ceviz de uzun süre tokluk hissi vermektedir. Bu yüzden sahurda 2-3 adet ceviz tüketmeyi ihmal etmetin. Hem daha geç acıkmanızı hemde daha dinç kalmanızı sağlar.

Chia tohumu

Enerji deposu olan Chia tohumu lif, kalsiyum, protein, antioksidan ve Omega 3 içerir. Bütün bunlar enerjinizi korumanıza yardımcı olur ve tok tutar. Sahurda chia tohumunu süt, yoğurt veya suyla karıştırarak yemeniz halinde gün boyu tok tutacaktır.

Hurma yiyin

Ramazan aynın vazgeçilmezlerinden birisi de hurmadır. Uzun süre aç kalındıktan sonra iftarda hurma yemek vücudun enerji ihtiyacını karşılıyor. Fazla abarrmamak kaydı ile 2-3 tane hurma yemek kan şekerini de düzenler. Sahurda da bir kaç tane hurma yiyerek gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjiyi elde edebilirsiniz.

Tatlı yerine meyve

Gün boyunca oruçlu olmanız nedeniyle vücudunuz vitamine ve minerale ihtiyaç duyar. Bunu da meyvim meyvelerini tüketerek elde edebilirsiniz. Hücrelerin yenilenmesini de sağlayan meyveler tatlı yerine tüketilebilir.

Yoğurt olmazsa olmaz

Sofrada kesinlikle bir kase cacık yada bir bardak ayran olması gerekiyor. Çünkü hem metabolizmanızı hızlandırır hemde sizi ferahlatır. Ayrıca kalsiyum ve konjugelinoetik asit yönünden güçlü olan yoğurt, yağ yakımını da hızlandırır. Bu nedenle kilo almak istemeyenler iftardan 2 saat sonra 1 kase yoğurt tüketmeye özen gösterin. Bu yoğurdun ev yoğurdu olmasına özen gösterin.

Pilav yerine bulgur

Glisemik indeksi yüksek olan pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur, kinoa veya karabuğday tüketin. Çünkü bunlar protein ve lif açından da daha iyidir. Bu sayede iftardan sonra üzerinize ağırlık çökmez ve kan şekerinizi dengede tutmuş olursunuz.

Yulaf

Kan şekerinin düzenlenmesi için glisemik endeksi düşük gıdalar tüketmek gerekir.  Glisemik indeksi düşük gıdalardan yulaf, ramazan ayında tüketilebilir. Yulaf hem B vitamini içerir hemde enerjinizi korur. Bu sayede stresinizi azalır, hafızanız güçlenir ve konsantrasyonuz artar.

yulaf, kahvaltı, beslenme

İtardan sonra kefir

Ne kadar dikkat edilirse edilsin iftarda yemeği fazla kaçırdığımız için isndirim sorunları baş gösteriyor. Gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim sorunlarına karşı kefir veya probiyotik yoğurt tüketilebilir. İftardan 2 saat sonra bir bardak kefir içerek sindirim sisteminizi düzene sokabilirsiniz.

İftar sonra rezene veya anason çayı

İftardan sonra sindirim problemlerine karşı rezene ve anason çayı içebilirsiniz. Bu bitki çaylarını sahurda da içebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT