Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Adetten Sonra Leke Gebeliği Önler Mi? Yumurtlama Günümü Nasıl Hesaplayabilirim?

Sizin sorunuz:

*Adet olduktan sonra bi kaç gün sonra lekelenme olması gebeliği önler mi? Yumurtlama günümü nasıl anlayacam?*

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Adet Döneminden Sonra Gelen Kahverengi Akıntı

Vajinal akıntı adet döneminin bir parçasıdır. Akıntının  görüntüsü ve anlamı adet döngüsünün her evresine ve zamanına göre değişkenlik gösterebilir. Yumurtlama evresinden önce adet döngüsünün başında, mukus üretimi zirvededir, yumurtlama sonrasında ise yaklaşık yüzde 30 daha fazladır. Adet döngüsüne geçiş safhası olduğundan kişinin endişelenmesine gerek olmayan renksiz bir akıntıdır. Ama vajinal akıntının renginde ufak değişiklikler varsa durum değişir.

gebelik

Adet döneminden sonra gelen kahverengi akıntıdan şikayet eden birçok kadın vardır. Bu da kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İşin doğrusu adet döneminden sonra gelen kahverengi akıntı her zaman kritik bir durumun belirtisi veya endişe nedeni değildir. Tümüyle sağlıklı bir kadının adet dönemi sırasında, öncesinde ve sonrasında kahverengi akıntı yaşaması ihtimali vardır. Adet sonrası leke şeklinde olabildiği gibi yoğun da olabilen kahverengi akıntının sebeplerinin neler olduğuna bir bakalım.

Adet dönemi sonrası kahverengi akıntı her zaman bir endişe nedeni değildir, çünkü geciken adet dönemi, adet dönemi sırasında ve sonrasında kahverengi, koyu kırmızı veya koyu kahverengi bir akıntıya da yol açabilir. Çoğu zaman adet dönemi sonrasında gelen kahverengi akıntı endometriyal (her adet dönemi sırasında adet kanamasını sağlayan rahim mukozasıdır) dokularla ilgilidir. Daha eski dokuların artıkları, rahmin temizlenme süreci olarak adlandırdığımız eskilerinin atılıp daha yenilerinin gelmesiyle kahverengi akıntıya neden olabilir.

Adet döneminden sonra gelen kahverengi akıntı, derinlikli bir muayeneyi gerektiren, üreme sisteminin içeride herhangi bir parçasına gelen bir tür hasar belirtisi anlamına gelmekte olup rengi farklılaşmış kandır. Rahmin yüzeyinin ve aynı zamanda rahmin ağzının yaralanması, yıkımı veya polipler yüzünden olabilir. Her kadının son adet döneminden sonraki 3 ile 4 hafta arası kahverengi akıntı sorunu yaşaması ihtimali vardır. Bu akıntı implantasyon kanamasının işareti ve aynı zamanda gebeliğin ilk işareti de olabilir.

Adet dönemi sonrası kahverengi akıntıya yol açabilecek bazı ciddi nedenler ise daha önceden bir tıbbi müdahale gerçekleştirilmediyse kendini açığa vuran sağlık sorunlarıdır. Bu sağlık sorunları tekrarlayan mantar enfeksiyonu, aynı zamanda PID olarak da bilinen pelvik inflamatuar hastalığı, bakteriyel vajinozis, rahim ağzı kanseri, belsoğukluğu, vajinal siğiller gibi cinsel yolla bulaşan birçok hastalık gibi yaygın bir çeşitlilik gösterebilir. Menopoz öncesi ve menopoz gibi adet döngüsünün birçok safhası da bir uyarı işareti olarak adet dönemi sonrasında kahverengi akıntıya neden olabilir.

Adet döneminden sonra sadece kahverengi akıntıyı gözlemleyerek sorunun kökünü bulamayabiliriz. Yine de burada yapılabilecek tek şey vajinal akıntının süresini takip etmektir. Daha önce de belirtildiği gibi eğer bu akıntı temizlenme sürecinden kaynaklanıyorsa o zaman belli bir zaman içinde durması gerekir. Eğer öyle değilse jinekolog ile görüşmek, sorunun kaynağını bulmak ve kahverengi akıntının tedavisini yaptırmak en iyisidir. Eğer sebep ciddiyse o zaman kahverengi akıntıya kaşınma, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, cilt tahrişi, sık aralıklarla tuvalete çıkma, iştah kaybı, disfonksiyonel üterin kanama, vajina içinde yanma hissi, ruh hali dalgalanmaları ve depresyon gibi birçok başka belirti de eşlik edebilir.

Yukarıda bahsi geçen belirtiler hiçbir zaman küçümsenmemelidir ve herhangi bir yıkım yaratmadan önce meseleyi rahatça konuşmak ve çözüme kavuşturmak için kişi vakit kaybetmeden doktora gitmelidir. Adet döneminden sonra oluşan kahverengi akıntının tedavisi sebebine uygun olarak yapılmalıdır. Bir jinekologun sorunu ortadan kaldırmak için önerebileceği çeşitli basit tedaviler vardır. Beslenme değişiklikleri, takviye kullanımı, ameliyat, kemoterapi, rahim kanseri teşhis testi ve çeşitli tıbbi testler ciddi sağlık sorunlarının tedavisinde gerekebilir.

Yumurtlama Dönemi ve Ovulasyon Hesaplama

Hamilelik için en uygun zamanın hesaplanması için yumurtlama (ovulasyon) döneminin belirlenmesi çok önemlidir. Bu tarihlere yakın günlerde bulunulan cinsel ilişkiler sonucunda gebelik elde edilme ihtimali daha yüksektir. Adetleri düzenli olan bayanlarda yumurtlama adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yolu budur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14. günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. güne denk gelir yaklaşık. Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide  bulunmak hamile kalma şansını arttıracaktır. (Yani adet başlamadan 17-18 gün önce başlayarak 1 hafta boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girmek gerekir)
(Not: Her gün ilişkiye girmek sperm sayısını çok azaltacağı için önerilmez, bu nedenle iki günde bir ilişki önerilir.)
Diğer örnekler: Adetleri düzenli 30 gün süren bir bayan adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16. gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü 21. güne denk gelir yaklaşık olarak.
Adetleri düzensiz olanlarda yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur. Ama her zaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelir.

Üstteki tarifler hep sonraki adetten geriye doğru sayılacak şekilde verilmiştir (adet başlamadan 17-18 gün önce ilişkiye başlayın gibi). Çünkü yumurtlama gününün gelecek adete göre hesaplanması daha güvenilirdir. (Adetin ikinci dönemi yani yumurtlama-adet arasındaki luteal faz süresi 14 gün sabittir.)

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT