Kategoriler
Sağlık Bilgisi

Az Uyumanın Zararları – Yetersiz Uykunun Sağlığa Zararları

Az ve yetersiz uyku nelere yol açar?

Sağlıklı bir hayat sürmek ve sağlığımızı korumak için ihtiyacımız olan şeyleri yeterli ve kararında yapmaktır. Örnek vermek gerekirse az yemek de zararlıdır çok yemek de. Yine aynı şekilde çok uyumak da az uyumak da sağlık için zararlıdır. Yapılan araştırmalar da bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Uzmanlar her insanın günde ortalama 6-8 saat arası uyuması gerektiğini belirtiyor. New York Times’ta yayımlaan makaleye göre yetersiz uyumak sağlığı direk etkileyen faktörlerden birisi olduğu ortaya çıktı. Yetersiz yani az uyumak kalp sorunları, diyabet ve obezite gibi çağımızın en tehlikeli sağlık sorunlarına neden olduğu ortaya çıktı.

uyku - uykusuzluk

Şimdi gelin bu sağlık için zararlı etkilere göz atalım;

Az uyumanın sağlığa zararları

  1. Zihinsel süreçleri etkileyerek beyindeki öğrenme, hafıza, yargı, problem çözme gibi işlevleri yerine getiren bölgelerin yenilenmesini önlüyor. Çünkü bu bölgeler uykuda yenilenir.
  2. Pittsburgh Üniversitesi uzmanlarına göre kalp, akciğer, böbrek rahatsızlıklarına yetersiz uyku direk etki ediyor.
  3. Az uyumanın neredeyse bütün dokuları etkilediğini belirten ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü kronik hastalıkları da yetersiz uykunun tetiklediğini söylüyor.
  4. Yetersiz uyku metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
  5. Az uyku nedeniyle  Tip 2 diyabet ortaya çıkar. Bunun neni ise yetersiz uyku uyuyanlarda vücudun glikoz işleme yeteneğini olumsuz etkileniyor.
  6. Yetersiz uyku hipertansiyonu olan kişilerin kan basıncında günlük yükselmelere yol açıyor.
  7. Koroner artek ve kalp hastalığı ile bağlantılı olan faktörleri yükseltir. Kalp kireçlenmesine neden olabilir.
  8. Cleveland Case Western Reserve Üniversitesi araştırmacıları ise ‘Gece 6 saatten az uyurum’ diyenlerde potansiyel olarak kanserli kolorektal polip riskinin arttığını saptadı. (Kalın bağırsak polipleri)
  9. Çocuklarda yetersiz uyku hormonal kesintilere neden oluyor. Derin uyku sırasında harekete geçen ve büyümeyi etkileyen hormonlar çocukların kas kütlesini ve bağışıklığını etkiliyor.
  10. Uyku sırasında vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı hücresel hormonları üreten stokinler yavaşlıyor. Kısa uyuyanlar soğuk algınlığı ve grip gibi günlük enfeksiyonlara daha duyarlı oluyor.
  11. Beyindeki leptin hormonu vücuda yeterli yiyeceği tükettiği sinyalini verir. Ancak uykusuz beyindeki Ghrelin hormonu iştahı uyandırır. Buna göre, az uyuyanlar daha çok abur cubur tüketip daha çok yemek yiyor ve kilo alıyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT