Kategoriler
Sağlık Bilgisi

Bebeği Memeden Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeği Memeden Kesmek

Tüm annelerin zor dönemlerinden biri olan çocuğun memeden kesme süreci anne adaylarını zorlayabilir.Bu yüzden ilk olarak kendiniz kararlı olmalı ve çocuğunuzun büyümeye başladığı ek gıdalarla yapabileceğini inanmalısınız.Çocuğu memeden ayırmanın annelerin psikolojisi üzerinde , kaygı ve üzüntü yapabilir.Anneyle bebek arasında emzirmenin özel bir ilişki sağladığından emzirmenin bitmesi ilişkinin bitmesini değil aslında anneyle bebek arasında başka bir bağ ilişki sağlayacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bebeğinizin büyümesinde sevinçle karşılanacak önemli bir ilerlemedir. Bu dönemlerde bebeğinizle daha çok ilgi gösterin, ona sarılın ve kucaklayın. Bu, anneyle bebeğe iyi gelecektir.

” Çocuğuma zarar vermeden bunu nasıl başarabilirim ?”
” Birçok yolu denedim ama başaramıyorum?”
” Çok sinirli oluyor, yine de memeyi istiyor, ne yapabilirim ?”

Bu endişelere sahip bir annenin ilk yapması gereken:

Emzirmeyi bırakmak için en doğru zamana karar vermektir.
Çocuğunuzu ne zaman memeden kesmeniz gerektiğine doğumundan itibaren onu tanıyan, gelişimini ve büyüme süreçlerini takip eden çocuk doktorunuz vermelidir. Bu dönemde çocuk doktorunuzla birlikte hareket etmelisiniz.

Emzirmeyi Bıraktırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çocuk doktorunuzun artık zamanı geldi, emzirme sonlandırma sürecine başlayabiliriz ifadesinden sonra dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

1) Bu sürece öncelikle annenin duygusal olarak hazır olması gereklidir. Emzirme; her kadının annelik süreci için farklı duygular yaşadığı bir dönemdir. Bebeğinin ona olan bağlılığından mutluluk duyar ve onu büyüttüğünü, güzel beslediğini ona hissettirir. Bebeğinden bu şekilde ayrılmaya duygusal olarak hazır olmalıdır. Eğer anne duygusal olarak hazır olmadan bu sürece başlarsa yeniden başa dönen ve bir türlü başarılamayan memeden kesme süreçleri gözlemleyebiliriz.

Bu süreçte anne duygusal olarak rahatlamak için neler yapmalıdır?

Anne; bebeğinin artık büyüdüğünü daha iyi görecektir. Çocuğu bir birey olarak beslenmesinde anneden bağımsız olarak hareket edebilecek, kendi gelişiminin daha sağlıklı ilerlediğini anneye gösterecektir. Bunu başarabilen bir çocuğu olduğunu görmek bir anneyi daha mutlu eder.

Duygusal olarak rahat olduğunuz bir dönemde memeden kesme sürecine başlamalısınız. Stresli olduğunuz dönemlerde daha sabırsız, sinirli ve aşırı duygusal olabilirsiniz. Yaşadığınız stres çocuğunuza yansıyabilir.

2) Çocuğunuz da emzirmeyi bırakma döneminde rahat olmalıdır. Çocuğun stresli olduğu dönemler ( diş çıkarma, bakıcı değiştirme, ev değişikliği vb ) başarıların geciktiği ve çocuğun duygusal olarak daha fazla baskı yaşadığı dönemlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun ve sizin rahat, daha mutlu olduğu dönemleri tercih etmelisiniz.

3) Memeden kesme dönemleri her çocuk için zorlu bir süreçtir. İlk doğduğu günden itibaren size bu kadar yakın olduğu, kokunuzu hissettiği, teninizle rahatladığı bir süreci bırakmak ona üzüntü verecektir. Alıştığı bir şeyi yeniden yaşayamamak onu sinirlendirecek, huysuzlaşmasına neden olacaktır. Bu tepkisi oldukça doğaldır. Önemli olan annenin bu süreçte yaşanan stresin doğal olduğunu kabul etmesi ve bu dönemde sabırlı davranmasıdır.

4) Birden kesme yöntemleri çocuğunuzu duygusal olarak zorlayabilir. Annenin kendisini reddetmesi onu sevmediği, değer vermediği, istemediği duygusunu ortaya çıkarabilir. Bu nedenle aşamalı bırakma yöntemleri daha çok önerilmektedir.

5) Aşamalı bırakma yönteminde çocuk yine stres yaşar, ama yaşadığı stresin derecesi diğerine göre daha düşüktür. Önce gündüz sonrasında gece bırakma sürecine geçilmelidir. Gündüz emzirme sıklığını çocuğunuzun yaşam düzenine göre azaltmalısınız. Gündüz başarılarının arttığını hissettiğiniz dönemde gece sürecine geçebilirsiniz.

6) Bu süreçte anlayışlı ve sabırlı davranmalısınız. Diğer aile üyelerini bu süreçle ilgili bilgilendirmeli ve ekip olarak birlikte hareket etmelisiniz. Özellikle bu dönemde ona olan sevginizi sık sık dile getirin. Yaşadığı stresin azaltılması için oyunu ve eğlenceyi unutmayın. İstediklerinin olması konusunda bu dönemde ona daha uyumu davranabilirsiniz. Tensel temasınızı gün içerisinde mümkün olduğunca arttırın, özellikle uyku dönemlerinde ona yakın olmaya özen gösterebilirsiniz. Artan sinirlilik sizin dokunuşlarınızla azalabilir, sakinleşmesine yardımcı olabilir.

7) Bu dönemde kararlı davranmalısınız. Kararlılık bu süreçte çocuğunuzu zorlamak veya duygusal olarak baskı altına almak anlamına gelmez. Kararlılık; yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri adım adım uygulamak konusundaki duruşunuzudur. Kararsızlıklarınız, sürekli yeniden başlama süreçleriniz çocuğunuzu duygusal olarak daha çok zorlayacaktır.

8) Sütü anne memesinden değil eğlenceli bir bardaktan içmek çocuğunuzun motivasyonunu arttırabilir. Ona bir alışveriş sonrası komik bir bardak hediye edebilirsiniz. Her başarılı içişi evde ailecek alkışlayabilirsiniz.

Bazı çocuklar bu davranışlara tepki gösterebiliyor. Bardağı da alkışları da reddedebiliyor. Bu tür tepkiler verdiğini gözlemlediğinizde alkışları, bardağı ortadan kaldırabilirsiniz. Bu dönemde biberona geçişi kabul eden çocuklar da olabiliyor.

Unutmayın! Doğru zamanda ve doğru yöntemlerle başarılan her gelişimsel aşama çocuğunuzun sağlıklı büyümesine zemin hazırlar.

Psikolog Eda Gokduman

Emzirme Nasıl Bıraktırılır?

Ancak gece uyanmalarında, bebek yeni duruma alışana kadar, baba veya bir aile büyüğü tarafından avutulması daha uygun olacak, böylece meme istemek aklına gelmeyecektir.

  • Bebek kendiliğinden emmeyi bırakmazsa yavaş yavaş alıştırarak sütten kesilmelidir.
  • Süt yapımındaki arz-talep düzenini tersine çalıştırmalı ve birkaç hafta içinda yavaş yavaş azaltmalısınız.
  • Her öğünü kestiğinizde bir başkasını kesmek için 3 gün beklemelisiniz.
  • Aniden emmeden uzaklaştırılan bebek huysuz ve mutsuz olur. Beslenmeyi reddedebilir, hastalanabilir bu nedenle beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir.
  • Katı yiyeceklere alışmış, çiğnemesini öğrenmiş bir çocuğa beslenmede verilen yiyecek miktarları arttırılarak seyrek emzirerek meme yavaş yavaş unutturulmalıdır.
  • Bebek emzirme sayısı azaltıldığından dolayı annenin göğüslerinde biriken sütler birkaç gün içerisinde yok olur.
  • Günde bir kez emzirmeyi atlayarak işe başlayın. Kademeli olarak bir öğün-bir öğün azaltın, bebeğiniz zamanla alışacaktır. Besin maddesi olarak varsa sağılmış anne sütü, formül süt veya 1 yaştan büyük ise inek sütü verebilirsiniz.
  • Emzirme sürenizi kısaltın. Emzirme sonrası yaşına uygun ek besin verin.
  • Emzirmeyi erteleyin ve ilgisini başka tarafa çekin.
  • 1 yaşından büyükse bebeğinize nerede ve ne zaman emzireceğinize dair kısıtlamalar koyabilirsiniz: Sadece bu koltukta ve uykudan önce emebilirsin veya sadece hava karardıktan sonra emebilirsin……gibi.
  • Bu dönemde babalara büyük iş düşer. Siz etrafta değilken eşinizin beslemesi faydalı olabilir.
  • Gece öğünlerinin kesilmesi her zaman daha zordur. Bu nedenle gece emzirmeyi kesmeyi en sona bırakın. Gece uyandığında eşiniz veya bir yakınınız kucağına alsın ve sakinleştirmeye çalışsın.
  • Eğer emzirmeyi kesmeyi denediniz ve hiçbir şekilde başarılı olamadıysanız belki sizin bebeğiniz için emzirmeden kesmek için uygun zaman değildir. Bir süre sonra tekrar deneyin

Bebeğinizi memeden kesmek diğer tüm bakımlar gibi gözünüzde büyüyebilir, ama aslında bu işleme çoktan katı gıda ve ek besinlere geçim döneminde başladınız. Memeden kesmek temel olarak iki ana devreden oluşur.

İlk biberon denemelerini anne dışında biri ( baba veya bir aile büyüğü olabilir) yaparsa ve anne biraz uzakta olursa daha iyi sonuç alınabilir. Bebek yine de biberonu kabul etmezse, farklı biberon başlıkları denenebilir. Doktorun önerdiği farklı mamalar denenebilir. Uyku arasında verilen biberon da daha kolay kabul edilebilir.

6 aydan büyük bebek nasıl memeden ayrılır?

Bebek 6 ayını doldurmuşsa, biberon gerekli olmayabilir. Artık ek gıdaları kaşıkla, bardak, fincanla almaya başlamıştır. Yavaşça bir öğün emzirmenin yerine bir öğün ek gıda veya mama verilerek anne sütü ile beslenme azaltılabilir. Bebeklerin en bağımlı oldukları emme seansları, sabah uyanınca ve gece uykusundan önce olanlardır. Bunları sona bırakmak uygun olacaktır. Üstelik, gün içinde bebeği farklı ortamlarda, farklı aktivitelerle oyalayıp dikkatini dağıtmak daha kolay olacaktır.

Bebeği memeden ayırma sürecinde anne ne gibi sorunlar yaşayabilir?

Özellikle aniden emzirmeyi kesmek gerekirse, memelerin dolgunlaşıp gerginleşmesi anneyi rahatsız edecektir. Bu durumda, göğüsleri az az sağıp boşaltmak rahatlatıcı olacaktır. Ancak, tümden boşaltana dek pompalarsanız vücudunuz da süt üretimini sürdürecektir. Sadece rahatlamanızı sağlayacak kadar boşaltın, kalanını vücut kendisi ortadan kaldıracaktır. Gerek olursa, ağrı kesici kullanılabilir. Soğuk kompres veya serin lahana yapraklarıyla kompres yapmak da rahatlatıcı olacaktır.

Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir. Göğüste bölgesel şişlik, kızarıklık gibi bulgular yanında annede ateş, üşüme, halsizlik gibi yakınmalar da olursa doktora başvurmak gerekecektir.

Bazı durumlarda, doktorunuz süt üretimini durduracak ilaçlar kullanmanızı da önerebilir. Yan etkileri de olabileceği için, bunları doktor tavsiyesi olmadan kullanmak risklidir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Bebeği Memeden Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler” için bir yanıt

Bebeğe Emzirmeyi Bıraktırınca Göğüslerin Şişmesi ve Ağrımasının Nedenleri? Anneden Görülen Sorunlardiyorki:

[…] Bebeği Memeden Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT