Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Böbreklerimizi Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Böbrekler 

Böbrekler boşaltım sisteminin en önemli organıdır. Bu nedenle böbrek sağlığına dikkat edilmelidir. Burada bu konu ile ilgili çeşitli öneriler bulunmaktadır. Önerileri konusunda uzman olan kişiler yapmıştır yani herhangi bir şüpheye yer bırakılmamıştır. Ama yinede belirtelim kafanıza takılan bir soru olursa mutlaka bir uzmana danışın.Böylesi sizin için faydalı olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Böbrekler, omurgalılarda bulunan fasulye biçiminde boşaltım organlarıdır. 10 cm boyuna kadar olabilen böbrekler, boşaltım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Bu organlar, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzer ve onları su ile birlikte idrar olarak boşaltırlar. Böbrekleri ve böbreklere etki eden hastalıkları inceleyen tıbbi dal nefrolojidir. Nefroloji, adını Yunanca “böbrek” anlamına gelen nephros sözcüğünden alır. Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü iseLatince renalis sözcüğünden gelir. Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron denir. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunur

Böbrekler sindirim sisteminin en önemli bölümlerinden biridir.Peki Böbreklerimizin sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?

İlk yapılması gerekenlerden biri şüphesiz günlük su tuketimine dikkat edilmelidir.Vücuttaki sıvı dengesi korunmalı ve dikkat edilmeli, Böbreklerimiden atılan idrar düzeni bozularak bir çok sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Böbrek Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuru üzüm, muz, portakal gibi yiyeceklerde bulunan potasyum tuzunun vücutta birikmesi halinde de kas güçsüzlüğü, felç, hatta kalp durması bile yaşanabilir. Hastaların özellikle potasyum yükselmesine dikkat etmeleri gerekir. Böbreklerin yetersiz çalışması halinde Kansızlık, kalsiyum eksikliği, kemik direncinin azalması, kemiklerde eğrilme, kırıklar oluşabilir.

Uygun tedavi ile böbreği hiç çalışmayan hastalar bile çok rahat ve uzun yaşayabilir. Bu durumda doğru tedavinin ve hasta uyumunun önemi büyüktür. Kronik böbrek yetmezliğinin önemli nedenlerinden ikisi, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Bu rahatsızlıkların göz ardı edilmemesi, böbrek yetmezliğine neden olmadan tedavi edilmesi gereklidir.

Diyaliz hastalarının, 2 diyaliz arasında 2.5 kilodan fazla almaması da gerekir. Diyalize girerken çok su içen hastalarda tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Hastalar, hemodiyaliz sırasında beslenme lerine dikkat etmelidirler.

Böbrek Taşı Olanlar İçin Uyarılar

  •  Siyah çayı ve kahveyi çok az tüketmeli,
  •  Bol su içmeli,
  •  Tuzu yemeklerden az miktarda almalı, ekstra tuzluk kullanmalı,
  •  Yeterli kalsiyum almalı, aşırıya kaçmamalı,
  •  Siyah çay yerine yeşil çay ya da diğer bitki çaylarını tercih etmeli,
  •  Alkolden uzak durmalı,
  •  Hayvansal kaynaklı protein alımına dikkat etmeli,
  •  İdeal ağırlığında olmalı, ani kilo kayıplarından kaçınmalı

Vücudun Su Dengesi Korumanın Önemi

İnsan vücudunda en fazla bulunan madde sudur. Vücudumuzdaki tüm metabolik olayların devamında, besleyici maddelerin gerekli yerlere ulaştırılmasında (Gıdalar, enerji maddeleri, kan ile taşınan oksijen) ve her gün oluşan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında (Gerek gıdaların, gerekse her türlü ilaç ve maddenin yıkımında oluşan) su temel bir aracıdır.

İnsan vücudunun % 60’ı sudur. (Kişinin yağ dokusu miktarına göre su miktarı vücut ağırlığının % 55 ile % 77 arasındadır) İnsanın vücut ağırlığı değişmedikçe sıvının miktarı da değişmez. Fazla miktarda alınan su birkaç saat içerisinde böbreklerden atıldığı gibi; su kaybı durumunda ise (Ter, kusma, ishal, su kısıtlaması vs…) yine böbrekler daha konsantre, yoğun bir idrar çıkararak suyu tutar ve bu dengeyi sağlar. İnsan vücudundaki suyun büyük kısmı deride, kaslarda, iskelet sisteminde, kan hücrelerinde, en az ise yağ dokusunda bulunur.

Vücudumuzdaki su iki ayrı bölgede bulunur. % 35-40, hücre içersinde % 20-25′ ise hücre dışındaki sıvıdır. Hücre dışı sıvı kan ve lenf sıvısı ve “transellüler sıvı” adı verilen beyin-omurilik sıvısı, göz içi sıvısı, akciğer-karın zarları arasındaki sıvı, eklemler içersindeki sıvı ve mide bağırsak sisteminde dolaşan sıvıdır.

Su vücuda mide-bağırsak sisteminden girer, cilt-akciğer, mide-bağırsak ve asıl böbrekler yoluyla atılır. Mide-bağırsak, cilt, akciğerler, bu organlardan kaybedilecek sıvı ve elektrolitleri düzenlemek gibi bir fonksiyona sahip değildir. Halbuki böbrekler su ve elektrolitleri atılımını ve organizmanın ihtiyacı halinde tutulmasını, geri emilmesini gerçekleştirecek mekanizmalara sahiptirler. Su dengesini düzenleyici organ böbreklerdir.

Vücutta her gün 2 ton sıvı işleniyor

Normalde kalbimiz bir dakikada 5 lt. kanı vücuda pompalar. Bunun % 20 – 22’si direkt böbreklere gider. (Ağırlık olarak vücudun 300’de biri olan böbreklere kanın % 22’si gidiyor) Bu da, dakikada 1200 ml; 24 saatte ise 1800 litre yapmaktadır.

Günde böbreklere gelen 1800 litre sıvının % 10’u süzülür ve 180 litre olarak böbrek tüplerini geçer. Böbrekler bunu % 99.3’ünü geri emerek (Alınan sıvıya göre ihtiyacı belirleyerek) 1-1,5 lt. idrarı oluşturup dışarı atarlar. Yani her gün 2 ton suyu işleyip sonuçta 1,5 litre idrar ile vücudun su dengesini korurlar.

Az sıvı alımı idrar yolu enfeksiyonu ve taş hastalığına neden olabilir.Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (Üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atarlar.

Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayıp durağanlaştığı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşturacaktır. Bu nedenle böbrek sağlığının korunmasında birincil şart bol su içmektir.

Günümüzde taş oluşmasında atık gıdaların cinsinin önemli olmadığı taş oluşumunun engellenmesinde ve tekrarlanmasının önlenmesinde yeterli su içmenin temel şart olduğu benimsenmiştir.

ABD’de idrar yolu enfeksiyonlarının tedavilerinde antibiyotik yerine galon galon su önerilmektedir. Böbrek yetmezliği ve böbreğin iltihabı olan nefrit hastalığında böbreklerin fonksiyonlarının kaybından dolayı suyun süzülmesi ve atılması fonksiyonlarını yapamadıkları için su vücutta birikir.

Göz kapakları, bacaklar ve vücut şişer.İçtiğiniz suyun kalitesine çok dikkat edin.Günde 2 ton suyun süzülüp, % 99,3′ ü tekrar emilerek su dengesinin ayarlandığı bu muazzam organlarn sağlığına çok dikkat edilmesi gerekir. İçilen su ne kadar kaliteli olursa (sertliği az, iyon içeriği normal sınırlarda, tadı iyi) böbrek sağlığı o kadar iyi korunacaktır.

(Böbrekler) Boşaltım Sisteminin Sağlığı ve Korunması

1- Yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. (Böbreklerin rahat çalışması için bol sıvıya ihtiyacı vardır. Alınan sıvı miktarı sıcak ve kuru havalarda arttırılmalıdır. Günlük en az 2 litre su alınmalıdır.)

2- İdrar uzun süre tutulmamalıdır. (Böbrek taşları oluşabilir).

3- Böbrekler ve idrar yolları soğuktan korunmalıdır. (Böbrek sağlığı için).

4- Aşırı acı ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.

5- Düzenli banyo yapılmalıdır. (Derideki gözeneklerin açılması için).

6- İçilen su ve yenilen besinler temiz olmalıdır.

7- Böbrek iltihabı rahatsızlıklarında tedavi yarıda kesilmemeli ve ilaçlar zamanında alınmalıdır.

8- Diş çürükleri ve boğaz iltihabı hemen tedavi ettirilmelidir. (Çürük veya iltihaba yol açan mikroorganizmalar, kalıcı böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir.)

9- Kişisel temizliğe dikkat edilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Böbreklerimizi Korumak İçin Neler Yapmalıyız?” için bir yanıt

teşekkür ederim size çok güzel bilgi vermişsiniz sizin sayenize fen bilgisi perfonmastan 100 aldım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT