Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçirilir?

Soğuk Hava ve Boğaz Ağrısı

Şu soğuk günlerde çok sık karşılaşılan şikayetlerden biride boğaz ağrılarıyla ilgilidir. Mevsim normalleri açısından havaların çok soğuk olması insan bağışıklık sisteminide zayıflattığı için çok hızlı bir şekilde virüslerden etkilenmek mümkün. Bu nedenle burada boğaz ağrılarına yönelik bilgiler vereceğiz. Umarız bilgiler işinize yarar.

Sponsorlu Bağlantılar

Havalar iyice soğudu, kışın soğuk yüzü kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Mevsim değişikliğiyle birlikte mevsimsel hastalıklar da bir bir ortaya çıkıyor. Kış aylarında en sık ortaya çıkan hastalıkların başında boğaz ağrısı geliyor. Hastalanan kişinin yaşam kalitesini düşüren boğaz ağrısına çeşitli hastalıklar neden oluyor.

Tıp dünyasında farenjit olarak bilinen boğaz ağrısına, enfeksiyonlar neden oluyor. Virüslerle bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar boğaz ağrısıyla kendini gösteriyor.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Çoğu boğaz ağrısının nedeninin soğuk algınlığı ve gribe neden olan mikroplarla aynı olan virüsler olduğunu kaydeden Op. Dr. Tamer Haliloğlu, ancak bütün boğaz ağrılarının virüs ya da bakteri enfeksiyonlarından ileri gelmediğini vurgulayarak, “Boğaz ağrısının pek çok yaygın nedeni de bulunmaktadır. Bu nedenler arasında alerjiler, odalardaki havanın kuruluğu, kirlilik ve diğer tahriş ediciler, kas zorlanması, asit (gastroözofajyal) reflü, HIV enfeksiyonu ve Tümörler bulunmaktadır” dedi.

Tıptaki adı farenjit olan ve genelde bazı hastalıkların habercisi olarak kabul edilen boğaz ağrısının en sık nedenleri arasında boğaz enfeksiyonları yer alıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, boğaz ağrısına yol açan enfeksiyonların genelde bulaşıcı özelliğe sahip virüs ve bakteriler tarafından oluşturulduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeni virüstür ve genellikle bir hafta içinde kendi kendilerine geçerler. Bakteri enfeksiyonlarının sadece yaklaşık yüzde 10’unda tıbbi bakıma gerek duyulabilmektedir. Çoğu boğaz ağrısı mikrobu, doğrudan temas ile aktarılır.

Hasta biri bir kapı koluna, telefona veya başka bir nesneye dokunur. Siz de aynı nesneyi tutarak, mikropları alırsınız, mikroplar en sonunda ellerinizden ağzınıza ve burnunuza aktarılır. Bakteri enfeksiyonları, zaman zaman antibiyotiklerle tedavi edilse de, ilaçlar her zaman iyileşmeyi hızlandırmaz ya da enfeksiyonların nüksetmesini engellemez.

Op. Dr. Tamer Haliloğlu, toplumun pek çok kesimini ilgilendiren boğaz ağrısının genellikle başka belirtilerle birleşik olarak meydana geldiğinin de altını Bu belirtilerin kişideki enfeksiyon türüne bağlı olarak büyük değişiklik gösterdiğini ifade eden Op. Dr. Haliloğlu şöyle devam etti;

Örneğin soğuk algınlığı; boğazda kaşıntı ve ağrının yanı sıra, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürme, düşük ateş, burun tıkanıklığı, hafif vücut ağrıları veya şiddetli olmayan baş ağrılarına da neden olur. Mononükleoz da, şiddetli boğaz ağrısına neden olan, çok daha uzun süren bir virüs hastalığıdır.

Kızamık, su çiçeği ve krup hastalığı da dahil olmak üzere, diğer virüs hastalıkları da genellikle boğaz ağrısı ile meydana gelir. Boğaz ağrısı ile bağlantılı bakteri enfeksiyonları arasında bademcik iltihabı, difteri ve yaygın görülmeyen bir bakteri enfeksiyonu olan epiglotit de bulunmaktadır.

Çoğu boğaz ağrısının nedeninin soğuk algınlığı ve gribe neden olan mikroplarla aynı olan virüsler olduğunu kaydeden Op. Dr. Tamer Haliloğlu, ancak bütün boğaz ağrılarının virüs ya da bakteri enfeksiyonlarından ileri gelmediğini belirtti.

Bu nedenler arasında alerjiler, odalardaki havanın kuruluğu, kirlilik ve diğer tahriş ediciler, kas zorlanması, asit (gastroözofajyal) reflü, HIV enfeksiyonu ve Tümörler bulunmaktadır” dedi.

Op. Dr. Tamer haliloğlu, boğaz ağrılarının çoğunun rahatsız edici olmakla beraber zararlı olmadığını ve beş ila yedi gün içerisinde kendi kendine geçtiğini söyledi. Boğaz ağrılarının zaman zaman, daha ciddi bir rahatsızlıkların işareti olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Haliloğlu şu bilgileri verdi;

Eğer; şiddetli olan veya bir haftadan daha uzun süren boğaz ağrısı, yutkunmada veya nefes almada büyük zorluk, boyunda acıyan veya şişmiş lenf düğümleri, boğazın arka tarafında irin, isilik, iki haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, tükürük veya balgamda kan, gözlerde içe göçme, şiddetli yorgunluk, idrar çıkışında azalma ve nükseden boğaz ağrılarınız varsa mutlaka doktora görünmelisiniz.

Boğaz Ağrısı İçin Tedavi

Soğuk algınlığı sebebi ile oluşan boğaz ağrısı şu önlemlerle rahatlatılabilir:

  •  Sıvı alımınızı arttırın
  •  Yatak odanızın havası nemli olsun
  •  Tuzlu su ile günde bir kaç kez gargara yapın
  •  Asetaminofen gibi hafif ağrı kesiciler kullanın.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli

Boğaz ağrısı ciddi ise, soğuk algınlığının normalde geçeceği 5-7 günde geçmemişse, alerji veya tahriş edici bir maddeye bağlı değilse tıbbi yardım almalısınız. Aşağıda yer alan bulgu semptomlar varsa doktorunuzu görmeniz gerekmektedir :

  • Ciddi ve uzamış boğaz ağrısı
  • Soluk almada ve yutkunmada güçlük
  • Ağzı açmada güçlük
  • Kulak ağrısı, eklem ağrıları
  • Döküntü, ateş
  • Tükürükte kan
  • Sık tekrarlayan boğaz ağrısı
  • Boyunda kitle
  • 2 haftadan uzun süren ses kısıtlığı
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT