Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Çayın Zararları Nelerdir?

Çayın Zararları

Son zamanlarda yine alevlenen bir konu var o da çayın faydası vezararı konusu. Aslında belli bir miktara kadar olan günlük tüketimin faydalı olabileceği ama çok fazla tüketimin zararlı olacağını belirten araştırmalar çoğunlukta, O zaman hemen akla herzamanki o güzel söz geliveriyor “herşeyin çoğu zarar azı karar ” . Ne kadar anlamlı değilmi,o zaman günlük çay tüketiminde uzmanların belirttiği 3-4 bardak tüketimi geçmemeye özen gösteriyoruz.

Sponsorlu Bağlantılar

çay, içmek

Milli içeceğimiz haline gelen çayın kanser riskini azaltmasına karşın, sıcak içildiğinde mide kanseri ve kansızlığa neden olabiliyor.

Koyu içilen çaylar demiri bağlayarak kansızlık yaratmaktadır.Sıcak çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler var.Koyu demli çay çok içilirse, mide ve bağırsak sistemindeki demiri bağlıyor.Dolayısıyla anemi dediğimiz kansızlık hastalığının gelişmesini kolaylaştırır.

Çay, halkımızın gerçekten çok sık tükettiği bir içecektir.Çayın çok olumlu yanları, damarları ve solunum yollarını, böbrek ve idrar yollarını genişletici etkileri de var.

Ayrıca da yeşil çayda antioksidan dediğimiz, gün içerisinde hücre içerisinde oluşan toksin atıkların vücuda verdiği zararları engellemeye yönelik bir takım etkinliği söz konusudur. Yapılan araştırmalarda günde 3 defa çay içildiği zaman içerdiği antioksidan maddelere bağlı olarak kanser oluşumunu bile yavaşlattığı çay içenlerde kanserin daha az oluştuğu belirlendi.

Koyu Çayda Zararlı

Her bir molekülün olumlu olduğu kadar olumsuz etkileri de vardır.

Çay özellikle sıcak içildiğinde yemek borusunda tahribat, mide hasarına yol açabilir.

Son yapılan araştırmalarda, özellikle doğu bölgelerinde sert şekeri ’kıtmala’ denilen bir tarzda ağzın içine koyarak o şekilde çay içme alışkanlığı da var.

Bir de çayın içerisine koyup kaşıkla karıştırarak içme alışkanlığı vardır. Kıtlama şekerle içenler, çayı diğerlerine göre çok daha sıcak içmek zorunda kalıyor.

Oysa kaşık bile, şekeri atıldıktan sonra çayın içerisinde karıştırıldığında çayın ısısı, sıcaklığı bir miktar düşmüş oluyor.

Dolayısıyla iki türlü çay içme alışkanlığı arasında yemek borusu lezyonlarının çay kaşığı yoluyla çayı karıştıranlarda daha az olduğu belirlendi.

Birincisi sıcak çay içmeyle ilgili bir tehlike, ikincisi ise çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler vardır.

Koyu çay çok içilirse mide bağırsak sistemindeki demiri bağlamaktadır.

Dolayısıyla da anemi dediğimiz kadınlarda daha çok görülen kansızlık hastalığının gelişmesini kolaylaştırır.

UNESCO United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization Birleşmiş uluslar Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu verilerine göre, süt verme dönemindeki Türk kadınlarının yüzde 73’nde demir eksikliği vardır.

Gebe kadınlarımızın yüzde 65’nin, hatta ilköğretim çağındaki çocuklarımızın yüzde 30’nun demirlerinin eksik olduğu görülmektedir.

Bir de onun yanına koyu ve sık çay eklenirse kansızlığın gelişmesi kolaylaşır.

Biz daha çok yeşil çayı tercih edersek, çok sıcak içmeyip de daha ılık çayı, açık olarak ve mümkünse limonla beraber içersek, sağlık açısından çok daha iyi yararlanabiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT